Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slet 2024

SESTŘIH: Italové na Euru končí. Obhájci titulu ztroskotali na Švýcarech

Švýcarsko ovládlo úvodní osmifinále mistrovství Evropy. Nad obhájci titulu vyhrálo díky brankám Freulera a Vargase 2:0 a poslalo Itálii domů. Švýcaři byli v celém zápase mnohem aktivnější než Italové a zaslouženě se posunuli do čtvrtfinále, v němž skončili svou pouť na posledním Euru před třemi lety. Navíc přerušili 31 let dlouhé čekání na výhru nad italským týmem. Italové zisk titulu nezopakují a v dalším průběhu šampionátu už si nezahrají.

V úvodním osmifinále Eura bylo Švýcarsko v Berlíně od začátku lepším týmem. "Je to skvělý pocit. Ukázali jsme opravdu dobrý výkon. Od úvodních sekund bylo jasně vidět, že jsme přijeli vyhrát a postoupit. Všichni jsme bojovali jako tým. Bylo to neuvěřitelné," řekl záložník Fabian Rieder. "Jsem na tým hrdý, protože jsme si postup opravdu zasloužili. Hráli jsme proti těžkému soupeři, ale byli jsme lepší. Drželi jsme pohromadě a vytvářeli si šance," dodal útočník Breel Embolo.

Trenér Itálie Luciano Spalleti se rozhodl zamíchat se sestavou a vsadil na hráče, kteří pomohli v posledním utkání s Chorvatskem vytvořit tlak a nakonec vybojovali vyrovnání na 1:1. Změnu musel udělat i v obraně, kde potrestaného Calafioriho nahradil debutant na turnaji Mancini.

Jenže změny nepomohly a Itálie se herně trápila. Nedokázala si poradit s presinkem Švýcarů, kteří často získávali míče ještě na polovině Italů a vytvářeli si tlak a herní převahu.

Také měli první velkou šanci. Ve 24. minutě se Embolo ocitl za obranou sám před brankářem, ale jeho pokus o obstřel Donnarumma přečetl a jasnou šanci mu chytil. O chvíli později se na druhé straně prokličkoval do vápna Chiesa, ale nepříliš důraznou střelu mu odkopl na roh Akanji. Bylo to jediné zakončení Italů za celý první poločas.

Ve 37. minutě zužitkovali Švýcaři převahu v první gól. Povedlo se jim roztrhnout italskou obranu, do mezery si naběhl Freuler, dokázal si do běhu zpracovat skákavou přihrávku a tvrdou střelou propálil blokujícího Manciniho i brankáře Donnarummu. Těsně před poločasem mohlo být pro Itálii ještě hůř. Rieder překvapil střelou z přímého kopu, Donnarumma ale rychle zareagoval a vyrazil míč na tyč.

Co se ale nepovedlo před poločasem, povedlo se hned po něm. Jen 29 sekund po návratu z kabin zůstal nepokrytý na hranici pokutového území Vargas a trefil se přesně pod břevno.

V 51. minutě mohli Itálii vrátit do hry sami Švýcaři, když Schär při snaze odhlavičkovat míč ho poslal na vlastní branku, ale zachránila ho tyč. Itálie musela hru více otevřít a přešla na dva hrotové útočníky. Jeden z nich Scamacca se čtvrthodiny před koncem objevil za obranou v pozici zavánějící ofsajdem, jenže trefil jen tyč a rozhodčí nechali pokračovat ve hře.

Itálie už se přes dobrou obranu soupeře neprosadila a musí se smířit s tím, že turnaj pro ni dopadl nejhůře od roku 2004, kdy skončila už v základní skupině. Na vítězné Švýcarsko čeká ve čtvrtfinále vítěz nedělního duelu mezi Anglií a Slovenskem.

"Gól na začátku druhé půle nám podřízl nohy. Nebyli jsme vůbec důrazní. Hlavní problém byl v tempu a rytmu. My jsme se do něj vůbec nedostali a soupeř byl všude dříve. Oni vypadali mnohem čerstvěji. Nám chyběly nohy," hodnotil trenér Spaletti.

A vzal na sebe odpovědnost za výsledek. "Já vybral tým. Dnes rozhodně nemůžeme být spokojeni, stejně jako jsme nemohli být spokojeni se zápasem proti Španělsku. S ostatními dvěma můžeme být spokojeni jen zčásti. Ale není to skandální výsledek, jaký z toho budou lidé dělat. Postoupili jsme z těžké skupiny. Jenže nám chyběly osobnosti a fyzičnost. Z toho se musíme poučit," dodal kouč.

"Musíme se všem omluvit. Hodně bolí končit na turnaji takovým způsobem. Všechny jsme zklamali. Švýcarsko si postup zasloužilo. My se celý zápas trápili. Nechávali jsme jim moc prostoru a ztráceli míče. Těžko se mi to kouše," připustil kriticky brankář Gianluigi Donnarumma.

Výsledky Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu - osmifinále (Berlín):

Švýcarsko  Itálie 2:0 (1:0)

Branky: 37. Freuler, 46. Vargas. Rozhodčí: Marciniak  Listkiewicz, Kupsik  Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: El Shaarawy, Mancini, Barella (všichni It.). Diváci: 68.172.

Švýcarsko: Sommer  Schär, Akanji, Rodríguez  Rieder (71. Stergiou), Freuler, Xhaka, Aebischer (90.+2 Steffen)  Ndoye (77. Sierro), Embolo (77. Duah), Vargas (71. Zuber). Trenér: Yakin.

Itálie: Donnarumma  Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (74. Cambiaso)  Cristante (75. Pellegrini), Fagioli (86. Frattesi), Barella (64. Retegui) - Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (46. Zaccagni). Trenér: Spalletti.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články