Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Anglie má šanci napravit svoji reputaci proti Slovensku, Gruzie vyzve stoprocentní Španělsko

Úřadující vicemistři Evropy zatím na letošním šampionátu v Německu nepředvádejí žádné přesvědčivé výkony. Do osmifinále proti Slovensku však nastupují v roli jasného favorita. Postoupit mezi top osmičku celků turnaje chtějí i fotbalisté Španělska, kteří jako jediní z 24 týmů neztratili ve skupině ani bod a drží zatím čisté konto. Protáhnout svoji premiéru snů se pokusí Gruzie. Přímý přenos utkání Anglie – Slovensko sledujte živě od 18 hodin na ČT sport a ČT sport Plus, stejně jako duel Španělsko – Gruzie od 21 hodin.

Phil Foden s Garethem Southgatem
zdroj: Reuters autor: Wolfgang Rattay

Anglie na úvod turnaje porazila Srbsko 1:0, následně remizovala 1:1 s Dánskem a 0:0 se Slovinskem. Navzdory vítězství ve skupině C je trenér Gareth Southgate pod palbou kritiky.

"Dobře víme, že úvodní dva zápasy nebyly dobré. Proti Slovinsku už tam ale bylo zlepšení. Teď každopádně začíná úplně jiná fáze turnaje, pro kterou nebudou utkání ze skupiny podstatná," citoval Southgatea web UEFA.

Týmy se na evropském šampionátu utkaly pouze před osmi lety ve skupině, zápas v St. Étienne skončil bez gólů. Zbývajících pět vzájemných duelů vyhrála Anglie. "Slováci presují hodně vysoko a mají výbornou obranu. Bude to určitě zatím nejtěžší zkouška na turnaji," podotkl Southgate.

Slovensko zdolalo 1:0 Belgii, podlehlo 1:2 Ukrajině a remizovalo s Rumunskem 1:1. Ve skupině E získala všechna mužstva čtyři body, Slovákům stačilo skóre na třetí místo. Na turnaji se zatím mohou spolehnout na střeleckou formu slávisty Ivana Schranze, který se trefil dvakrát.

"Postupem ze skupiny jsme splnili cíl, cokoliv navíc by byla třešnička na dortu. V osmifinále proto chceme hlavně hrát dobrý fotbal, aby na nás mohli být fanoušci hrdí," řekl italský kouč Slováků Francesco Calzona. "Anglie má velkou kvalitu, ale zatím měla v každém zápase na Euru problémy. Rozhodně nejsme bez šance," přidal záložník Ondrej Duda.

Překvapení turnaje z Gruzie vyzve bezchybné Španělsko

Španělé postupně na Euru porazili Chorvaty 3:0 a obhájce zlata Italy a Albánce 1:0. Gruzínci nejprve podlehli Turkům 1:3, poté remizovali s Čechy 1:1 a nečekaně zdolali Portugalce 2:0. Útočník Georges Mikautadze je se třemi góly nejlepším střelcem turnaje.

"Máme ke Gruzii obrovský respekt. Prožívá mimořádný turnaj a proti Portugalsku předvedla znamenitý výkon. Neustále se zlepšuje. Prostě musíme udělat to co vždycky - předvést to nejlepší, co v nás je," řekl webu UEFA španělský trenér Luis de la Fuente.

Tým z Pyrenejského poloostrova, se třemi triumfy na ME spolu s Německem historicky nejúspěšnější země, porazil Gruzii v šesti z dosavadních sedmi utkání. Naposledy se soupeři utkali v kvalifikaci na letošní Euro, v níž Španělé vyhráli doma 3:1 a v Tbilisi dokonce 7:1. Gruzie na šampionát postoupila přes play-off.

"Samotný postup na turnaj byl sen. Snili jsme i o osmifinále, ale mysleli jsme si, že to není možné. Před zápasem s Portugalskem jsme neřešili, na koho bychom v případě vítězství narazili, bereme to prostě postupně," uvedl francouzský kouč Gruzie Willy Sagnol.

Španělé na něj udělali dojem. "Ve skupinové fázi byli asi nejlepší. Je to další velká výzva. Nevím, jestli příliš velká, ale budeme bojovat od první minuty, tak jako na celém turnaji," prohlásil Sagnol.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články