Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Spojené státy byly nad síly českého týmu. Reprezentace prohrála o 35 bodů a na turnaji končí

Čeští basketbalisté končí na olympijských hrách. Proti Spojeným státům sice začali skvěle, když vyhráli první čtvrtinu. Pak se však ukázala síla favorita, který nakonec zvítězil jasně 119:84. Tým kolem Tomáše Satoranského přišel o možnost účasti ve čtvrtifinále a na turnaji končí. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí na devátém místě. Záznam utkání sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 21:00.

"Myslím, že první půli jsme hráli úžasně. Druhý poločas nám došly síly," uvedl trenér českého týmu Ronen Ginzburg a ocenil přístup svých svěřenců. "Například Tomáš Satoranský se potýká čtyři až pět dní se zraněním. Neznám moc basketbalistů, kteří by s takovým zraněním hráli," poznamenal.

Satoranský uvedl, že ho od konce úvodního zápasu s Íránem trápí třísla. "Musel jsem se s tím nějak vyrovnat. Je to zranění, které potřebuje čas, ale ten tady nemáte. Je to olympiáda, nechtěl jsem v tom spoluhráče nechat. Ani jsem nepřemýšlel o tom, že bych nehrál," řekl český kapitán. Američany považuje za největší favority na olympijské zlato. "Ale nebudou to mít lehké, jak ukázal už zápas s Francií," připomněl úvodní porážku výběru USA.

Američané, kteří obhajují triumf z minulých tří olympiád a ovládli patnáct z dosavadních 19 olympijských turnajů, doplnili ve čtvrtfinále Francii, Austrálii, Itálii, Slovinsko a Španělsko. Svou výhrou navíc zajistili postup ze třetí pozice skupiny B Německu a nedělnímu vítězi duelu mezi domácím Japonskem a Argentinou.

Nejlepším střelcem Američanů byl s 27 body Jason Tatum. Kevin Durant se díky 23 bodům stal historicky nejlepším střelcem USA na olympijských hrách, když překonal Carmela Anthonyho. Durant má na kontě z 19 zápasů 354 bodů, Anthony jich nastřílel v 31 duelech 336.

"Myslím na všechny, kteří tu hráli, a je skvělé být mezi takovými jmény. S Carmelem jsem byl ve dvou olympijských týmech. Když jsem viděl jeho přístup k turnaji, snažil jsem si z něj a z jeho techniky něco vzít," prohlásil Durant, majitel zlata z Londýna a Ria de Janiero.

"Je to takové zvláštní, protože hraju týmový sport a ze všech sil se snažím, aby to bylo pořád o týmu. Na střelbě jsem pracoval celou kariéru a je skvělé, že se mi daří konzistentně bodovat. Nikdy jsem na rekordy nemyslel. Jsem hlavně rád, že jsem součástí něčeho výjimečného," dodala dvaatřicetiletá opora Brooklynu k touze dosáhnout na další triumf.

V českých barvách se nejvíce dařilo rodilému Američanovi Blakeu Schilbovi se 17 body. Ondřej Balvín dal o dva body méně, Jan Veselý 13 a Tomáš Satoranský 12 bodů.

Český tým si zopakoval souboj s USA z předloňského mistrovství světa v Číně. V Šanghaji na úvod šampionátu prohrál 67:88, ale nakonec obsadil historické šesté místo, zatímco výběr legendárního trenéra Gregga Popoviche byl o jednu příčku horší.

Výběr kouče Ginzburga vstupoval do zápasu s vědomím, že k postupu do čtvrtfinále může prohrát o jeden či za určitých okolností o dva body. K uchování naděje mohl podlehnout maximálně o 31 bodů. Na zvučného soupeře nastoupil bez ostychu, vedl 9:2 a přinutil trenéra Popoviche k oddechovému času. Češi především díky Schilbovým jedenácti bodům v první čtvrtině vyhráli úvodní část 25:18.

Pak Američané zpevnili obranu, kde se opírali hlavně o Jaysona Tatuma. Po trefách Draymonda Greena favorit nejprve snížil a následně díky dvěma rychlým trojkám Kevina Duranta zápas otočil na 37:33. Po čtrnácti odehraných minutách to bylo vůbec poprvé, co favorizovaný celek složený z hráčů NBA vedl. Češi se však nevzdávali, pod košem využívali důrazu Balvína a Veselého. Poločasové skóre trojkou sedm sekund před sirénou upravil na 43:47 z českého pohledu Schilb.

Náskok Američanů ale postupně narůstal. Českému týmu se přestalo střelecky dařit a v závěru třetí a na začátku čtvrté čtvrtiny Američané zaznamenali třináctibodovou šňůru, po níž odskočili 86:60. Šest minut před koncem to už bylo o třicet bodů (64:94). Střelecké představení Američanů pokračovalo až na konečných 119:84.

"V první polovině zápasu jsme nehráli dobře. Předvedli jsme podařený druhý poločas proti týmu , který výborně pracoval po celých čtyřicet minut. V druhém poločase jsme byli více koncentrovaní na obou stranách hřiště. Dávali jsme si rychleji balon, zlepšili rozehrávku, intenzivněji jsme bránili. To nám pomohlo k vítězství," prohlásil Popovich.

ČR - USA 84:119 (18:25, 43:47, 60:82)

Body ČR: Schilb 17, Balvín 15, Veselý 13, Satoranský 12, Jelínek, Palyza oba 7, Auda 6, Sehnal 5, Bohačík 2, Peterka, Šiřina, Vyoral všichni 0.

Nejvíce bodů USA: Tatum 27, Durant 23, LaVine 13.

Fauly: 14:17. Trestné hody: 13/8 - 12/9. Trojky: 8:20. Doskoky: 29:36.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články