Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velký nedělní souhrn: Dobrý den pro český tenis, rozpačitý pro basketbal

Stoprocentní úspěšnost. Český tenis se zatím v Tokiu může pyšnit samými úspěchy, turnajem jdou dál všechny Češky i jediný mužský zástupce Tomáš Macháč. Vítězství mohli oslavit basketbalisté, i když zápas s Íránem vůbec nebyl jednoduchý. Se soutěžemi se naopak rozloučili stolní tenisté, kordista Jakub Jurka či gymnastka Aneta Holasová. Sportovní svět šokoval triumf cyklistky Anny Kiesenhoferové.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK autor: Sidorjak Martin

TENIS

Český tenis zažívá v Japonsku dobré časy. V neděli postoupila všechna česká jména. Karolína Plíšková jde dál ve dvouhře i čtyřhře s Markétou Vondroušovou. Uspěla také Petra Kvitová a deblový pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. A úspěšný český den podpořil také Tomáš Macháč.

"Hrála jsem fakt dobře. První set byl skoro bez chyby. V druhém se pár chybiček našlo. Nečekala jsem, že budu hrát tak dobře," řekla po utkání ve dvouhře Plíšková. Byla ráda, že zápas zvládla rychle, jak si předsevzala. "Byl to můj plán hrát maximálně hodinu, protože podmínky jsou brutální. Nechtěla jsem se zdržovat, tím spíše, že mě čeká ještě zápas čtyřhry."

Na podmínky reagovala i Kvitová, která může srovnávat s minulými Hrami v Riu. V Tokiu je navíc vysoká vlhkost vzduchu. "Byla docela prádelna," řekla Kvitová. A to měla štěstí, že díky dlouhým zápasům před ní hrála už ve stínu. Spalující slunce ji teprve asi čeká. "Nic s tím neudělám. Případně to bude věc navíc, s níž budu bojovat."

BASKETBAL

Pestrá hra, úspěšné zapojení hráčů z lavičky a spolehlivé příspěvky v útoku i obraně od klíčových osobností. To byly faktory, které rozhodly v basketbalovém duelu mezi českou reprezentací a Íránem ve prospěch svěřenců Ronena Ginzburga. Tým okolo Tomáše Satoranského nakonec vykročil do olympijského turnaje vítězstvím 84:78.

Rozhodně to ale nebylo snadné utkání. České opory se trápily, Tomáš Satoranský zaznamenal pouze šest bodů. "Asi můj nejhorší zápas během tohoto léta," nebyl se sebou ani trochu spokojený. "Soustředil jsem se, abych pomohl týmu jinak než střelecky, protože jsem nedal i lehké střely."

"Nejsem vůbec spokojený, ale musím to hodit za hlavu. Bylo by zbytečné si to nést do dalších zápasů," uvedl směrem ke středečnímu duelu s Francií. Kouč českého týmu Ronen Ginzburg nicméně měl pro hvězdu reprezentace pochopení. "O Satyho nemám strach, je to dobrý hráč. I Michael Jordan měl špatné dny," usmál se Ginzburg.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepší momenty utkání Írán – Česko

SILNIČNÍ CYKLISTIKA

Senzační vítězku měl silniční závod cyklistek. Z úniku jej totiž vyhrála Anna Kiesenhoferová, která zaskočila silné týmy Nizozemek a Italek. Třicetiletá Rakušanka přitom ani není profesionální cyklistkou, věnuje se matematice. K olympijskému zlatu jí pomohl i kiks soupeřek, které na ni jako členku původního úniku zapomněly.

Když tak cílem projížděla stříbrná Annemiek van Vleutenová, slavila, jako by sama zvítězila. "Myslela jsem si, že jsem vyhrála," říkala v cíli šťastná-nešťastná Van Vleutenová, která získala svou první olympijskou medaili, nikoliv však zlatou, ale stříbrnou. Na 33. místě dorazila do cíle Tereza Neumanová.

Zklamaná byla i další Nizozemka Anna van der Breggenová. "Snažila jsem se to počítat a myslela si, že už jsou to všechny. Naše taktika nebyla špatná, jen jsme neměly správné informace. S tím, co jsme věděly, jsme nemohly udělat nic lépe. Myslela jsem, že jde o zlato," dodala olympijská vítězka z minulé olympiády v Riu.

VODNÍ SLALOM

Kanoista Lukáš Rohan postoupil z kvalifikace do semifinále vodního slalomu. Šestadvacetiletý vodní slalomář zajel v kvalifikaci osmý čas. O postupu do stejné fáze turnaje rozhodla i mezi kajakářkami Kateřina Minařík Kudějová, která v kvalifikaci skončila šestá, téměř osm vteřin za favorizovanou Australankou Jessicou Foxovou.

"Splnil jsem hlavní cíl. Byl jsem trochu nervózní, ale čekal jsem to horší," řekl Rohan. Uvědomoval si, že postup nebyl vysoko. "Kdybych nepostoupil z osmnáctičlenné startovky mezi patnáct nejlepších, tak tady nemám co dělat. Je to ale trochu jako maturita. Člověk ví, že to udělá, ale bojí se, aby nebyl ten trouba, který to neudělal," svěřil se.

STOLNÍ TENIS

V neděli skončila cesta českých stolních tenistů turnajem. Lubomír Jančařík nedotáhl slibně rozehraný zápas druhého kola s Kazachem Kirillem Gerassimenkem a po prohře 3:4 byl vyřazen. Jančařík vedl v duelu hráčů, kteří se dobře znají z německé ligy, 2:0 a 3:2 na sety, ale nakonec se z postupu radoval třicátý nasazený Gerassimenko. 

Vypadla také Hana Matelová, která podlehla Thajce Orawan Paranangové 2:4. Proti Thajce ubojovala první set, v dalších dvou byla lepší soupeřka. Čtvrtou sadu vyhrála Češka stejně jako první 11:9 a vyrovnala, ale pak měla znovu navrch třiadvacetiletá protivnice.

SPORTOVNÍ STŘELBA

Postup do finále nebyl až tak daleko pro české střelce. Jiří Přívratský a David Hrčkulák se mezi osm nejlepších v disciplíně vzduchová puška ale nakonec neprobojovali. Přívratský skončil na čtrnáctém místě, Hrčkulák byl devatenáctý. 

Proběhla i první kvalifikace ve skeetu. Jediný netrefený terč a šance na finále není malá pro Jakuba Tomečka, který sestřelil 74 ran ze 75 a drží po úvodním dni čtvrté místo, které by mu zajistilo postup do finále. Jeho krajanka Barbora Šumová je v soutěži žen s bilancí 71 po sobotě desátá, od postupové šestky ji dělí jeden přesný pokus.

Je nám líto, video expirovalo.
Přívratský: Jsem rád, jak jsem se vypořádal s nervozitou

ŠERM

S olympijským turnajem se rozloučil také šermíř Jakub Jurka. Už to přitom vypadalo na vítězný obrat českého kordisty, který v závěru utkání 1. kola ze stavu 12:14 srovnal, ale postupový bod už nezískal. Jurka smolně padl se světovou desítkou Kazujasem Minobem z Japonska 14:15.

"Zápas probíhal dvě třetiny v režii Japonce, ale ve třetí jsem ukázal, že na to mám, že je energie a srdíčko. Kdybych to tak režíroval od začátku, tak by to dopadlo jinak a možná bych slavil osmičku, šestnáctku, ale když to zhodnotím, tak jsem spokojený," řekl Jurka. "Můj cíl je Paříž 2024," zmínil a dodal: "Už se nemůžu dočkat, až tam budu startovat a ukážu, že tohle byla zkušenost. Svým způsobem je první účast zkušenost."

PLAVÁNÍ

Nedařilo se ani českým plavcům. Simona Kubová zaplavala na trati 100 metrů znak čas 1:01,35 a ve čtvrté rozplavbě skončila poslední. Její výkon tak na postup do semifinále nestačil, celkově obsadila 27. místo. Ani Jan Čejka se při své premiéře na olympijských hrách na stejné trati do semifinále neprobojoval. Za čas 54,69 skončil třicátý.

SPORTOVNÍ GYMNASTIKA

Aneta Holasová při olympijském debutu do finále víceboje neprošla. Sportovní gymnastka, která si necelé tři měsíce před soutěží v Tokiu zlomila nohu, přesto po kvalifikaci zářila spokojeností, protože pro ni po prodělaných zdravotních problémech byl úspěchem už fakt, že se pod pěti kruhy představila. 

SKATEBOARDING

Olympijskou premiéru za sebou má skateboarding. Vůbec prvním olympijským vítězem v nové disciplíně se stal Japonec Juto Horigome, který ovládl disciplínu street před Brazilcem Kelvinem Hoeflerem a Jaggerem Eatonem z USA. Další Američan Nyjah Huston coby největší favorit a čtyřnásobný mistr světa obsadil v Ariake Urban Sports Parku až sedmé místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Premiéru skateboardingu vyhrál Japonec Horigome

JUDO

Jen několik minut dělilo v Tokiu olympijské triumfy sourozenců Uty a Hifumi Abeových. Jako první sourozenci v historii tak získali pod pěti kruhy nejcennější kov v tentýž den. Nejprve ve slavné hale Nippon Budokan triumfovala jednadvacetiletá Uta ve váze do 52 kg a brzy nato ji napodobil v kategorii do 66 kg její o dva roky starší bratr Hifumi.

Je nám líto, video expirovalo.
Japonští sourozenci vyhráli olympiádu v jeden den
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články