Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Velký sobotní souhrn: Tenistky postoupily, Kukrle se blýskl a dál jde také Jančařík

Olympijské hry za sebou mají úvodní den, ve kterém se představilo hned několik českých sportovců. Uspěly tenistky, když jak Barbora Krejčíková, tak Markéta Vondroušová postoupily do druhého kola. Ve stejné fázi turnaje stolních tenistů je Lubomír Jančařík. Vidět byl také Michael Kukrle, který se 180 kilometrů vezl v úniku během silničního závodu cyklistů. 

Barbora Krejčíková
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

TENIS

Hladký vstup do turnaje za sebou má Barbora Krejčíková, které k němu "napomohlo" zranění soupeřky. Zarina Dijasová totiž kvůli svalovému problému zápas skrečovala za stavu 2:5 v prvním setu. Dijasová se nejprve nechala na kurtu ošetřit a pokračovala dál, po dalších hrách se ale rozhodla zápas ukončit.

Markéta Vondroušová měla složitější pozici, bojovala proti šestnácté nasazené Kiki Bertensové. Nakonec Nizozemku porazila po téměř dvou hodinách 6:4, 3:6 a 6:4. Po utkání Bertensovou, která odehrála poslední zápas kariéry v dvouhře, obejmula, což zakazují koronavirová pravidla. "Když jsem ji viděla, jak tam brečí do ručníku, tak jsem za ní ještě šla. I když to asi nesmíme, tak snad nedostanu nějakou pokutu," řekla Vondroušová.

SILNIČNÍ CYKLISTIKA

Michael Kukrle předvedl v silničním cyklistickém závodě, že se nemusí bát srovnání se světovou špičkou. Český cyklista, který má základnu v Hanušovicích, musel po příletu do izolace a řešil komplikace s ubytováním v Tokiu. Do závodu se ale pustil s vervou a hned po startu vyrazil do úniku, v němž strávil přes 180 kilometrů.

Skupina uprchlíků byla dostižena na úpatí klíčového stoupání Mikuni, Kukrle ale závod nevzdal a dorazil do cíle na velmi slušném 36. místě. "Jsem rád, že mě to tady nijak nezlomilo a povedlo se mi z mého pohledu zajet dobře," pochvaloval si. "Snad mi to pomůže i v dalším posunu v cyklistice," přál si Kukrle, jenž se představí ještě také v časovce.

Pro triumf si dojel Ekvádorec Richard Carapaz, který pro svou zemi získal teprve druhou zlatou medaili v historii. Další cenné kovy získaly hvězdy nedávno skončené Tour de France Wout van Aert a Tadej Pogačar, které rozsoudil až cílový fotofiniš.

STOLNÍ TENIS

Úspěšný vstup do olympijského turnaje za sebou má Lubomír Jančařík. Ten se v posledních dnech po onemocnění Pavla Širučka ocitl v izolaci, na jeho výkonu proti Alímu Chadrávímu to ale znát nebylo. Soupeře ze Saúdské Arábie porazil jasně 4:0 na sety a v neděli se ve 2. kole střetne s Kirillem Gerassimenkem z Kazachstánu.

"Hrálo se mi překvapivě dobře, každý úvodní zápas na olympiádě je náročný, tak jsem rád, že jsem to zvládl. Nebylo to jednoduché a děkuju moc za podporu. I když ten výkon nebyl perfektní, byla tam ta chuť. O to jde," hodnotil Jančařík.

VESLOVÁNÍ

Skifař Jan Fleissner uspěl v opravě proti soupeřům z řad outsiderů a pojede čtvrtfinále. Semifinále dvojskifu si zajistila třetím místem dvojice Kristýna Fleissnerová a Lenka Antošová. Příjemně překvapili Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek na dvojskifu lehkých vah, kteří semifinále vybojovali už v rozjížďce druhým místem. Naopak duo Jakub Podrazil, Jan Cincibuch po čtvrtém místě v opravě končí na 13. místě.

PLAVÁNÍ

Finále štafet žen v závodě na 4x 100 metrů volným způsobem bude bez Češek. Čtveřice ve složení Barbora Seemanová, Kristýna Horská, Anika Apostalon a Barbora Janíčková skončila ve své rozplavbě na posledním, osmém místě a celkově s časem 3:42,40 obsadila předposlední, 14. místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozplavba v závodě na 4 x 100 metrů volným způsobem s českou štafetou

SPORTOVNÍ GYMNASTIKA

Nedařilo se sportovnímu gymnastovi Davidu Jessenovi, který se nedostal do finále olympijského víceboje. V kvalifikaci po řadě chyb obsadil sedmapadesáté místo. "Dal jsem do toho všechno, tak nemůžu být naštvaný," řekl po nejspíše posledním velkém víceboji kariéry.

SPORTOVNÍ STŘELBA

Z kvalifikace se projít nepodařilo ani střelkyni Nikole Šarounové, na níž v Tokiu zbyla jednačtyřicátá příčka. Šarounová, která na předchozí olympiádě v Riu de Janeiro startovala pod dívčím jménem Mazurová, nastřílela 618,4 bodu a od finálové osmičky ji dělilo 10,1 bodu. Premiérovou zlatou medaili získala Čína, zasloužila se o to střelkyně Jang Čchien.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články