Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Velký čtvrteční souhrn: Sáblíková získala sedmou olympijskou medaili, Zabystřan nadějnou kombinaci nedokončil

Martina Sáblíková rozšířila svou olympijskou sbírku o sedmou medaili. V Pekingu získala na své nejsilnější trati 5000 metrů bronz. Podle počtu cenných kovů se tak stala nejúspěšnější českou olympioničkou na zimních Hrách, když překonala běžkyni na lyžích Kateřinou Neumannovou. V Pekingu získala pro českou výpravu druhou medaili po úterním vítězství Ester Ledecké v paralelním obřím slalomu.

Martina Sáblíková
zdroj: Reuters autor: Phil Noble

Rychlobruslení

Na nejdelší ženské trati se Sáblíková dostala na stupně vítězů na čtvrtých olympijských hrách za sebou. Po zlatých medailích z Vancouveru a Soči získala před čtyřmi lety v Pchjongčchangu stříbro.

Nyní sbírku ze své nejoblíbenější distance, na níž byla deset sezon prakticky neporazitelná, doplnila bronzem a v Pekingu navázala na čtvrté místo z trojky. Na čtyřech olympiádách dosud získal medaili pouze oštěpař Jan Železný.

Sáblíkovou porazily jen nizozemská favoritka Irene Schoutenová, která po triumfu na 3000 metrů získala v Číně druhé zlato, a Kanaďanka Isabelle Weidemannová.

Běh na lyžích

Stejně jako Schoutenová získala druhé prvenství také norská lyžařka Therese Johaugová. Po skiatlonu vyhrála i závod na 10 km klasicky s intervalovým startem. Finskou rivalku Kerttu Niskanenovou porazila o čtyři desetiny sekundy.

Bronz získala další Finka Krista Pärmäkoskiová, která na vítězku ztratila 31,5 sekundy a nechala o desetinu za sebou Rusku Natalii Něprjajevovou.

Z českých reprezentantek se nejvíce dařilo Petře Novákové, která obsadila třicáté místo. Na vítěznou Johaugovou ztratila 2:54,4 minuty.

Kateřina Janatová byla o šest a půl sekundy pomalejší a zařadila se na 34. místo. Petra Hynčicová obsadila 42. příčku.

Alpské lyžování

Jan Zabystřan rozjel nadějně závod v alpské kombinaci, ale po devátém místě ve sjezdu nedokončil slalom. Upadl v relativně jednodušší pasáži zhruba deset sekund po startu a závod nedokončil stejně jako před čtyřmi lety v Pchjongčchangu, kde byl šestnáctý Ondřej Berndt.

Olympijským vítězem se stal rakouský lyžař Johannes Strolz, jenž zopakoval úspěch svého otce Huberta z Calgary 1988.

Díky nejlepšímu času ve slalomu v součtu o 59 setin sekundy porazil Nora Aleksandera Aamodta Kildeho, jenž zase zajel nejlepší čas ve sjezdu. Bronz získal s odstupem 68 setin na vítěze Kanaďan James Crawford.

Snowboarding

Ani ne hodinu po Strolzovi se o další rakouské zlato postaral vicemistr světa a celkový vítěz posledních tří ročníků Světového poháru ve snowboardcrossu Alessandro Hämmerle.

Ve finiši předčil Kanaďana Éliota Grondina o pouhé dvě setiny, vítěze určila až cílová fotografie. Bronz získal Ital Omar Visintin.

Je nám líto, video expirovalo.
Velké finále snowboardcrossařů s těsným dojezdem

Krasobruslení

Olympijská soutěž krasobruslařů se stala kořistí trojnásobného mistra světa Američana Nathana Chena.

Král posledních dvou Her v Soči a Pchjongčchangu Juzuru Hanju skončil čtvrtý, kam se posunul z osmého místa po krátkém programu. Předčili ho krajané Juma Kagijama a Šoma Uno.

Dvaadvacetiletý Chen zvládl volnou jízdou s pěti čtvernými skoky a navýšil vedení po krátkém programu na více než 22 bodů, i když se i Kagijama s Unem rovněž překonávali.

Cestu za olympijským zlatem tréninkového kolegy Chena sledoval jen z hlediště český reprezentant Michal Březina, jenž po 25. místě v krátkém programu do volných jízd nepostoupil.

Saně

Natalie Geisenbergerová získala díky vítězství se štafetou šesté olympijské zlato a stala se nejúspěšnější německou sportovkyní v historii zimních Her. Šesté olympijské vítězství si připsala i dvojice Tobias Wendl a Tobias Arlt, Johannes Ludwig získal třetí zlato.

Čeští reprezentanti Anna Čežíková, Michael Lejsek a dvojice Zdeněk Pěkný a Filip Vejdělek skončili desátí. Vylepšili dvanácté místo z minulých Her, v roce 2014 v Soči při premiéře této disciplíny skončili Češi devátí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články