Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Byli jsme chudí, ale trenér si bral jen tolik, kolik jsme mohli dát, říká vítěz Chen

Na olympijském vrcholu zavzpomínal na svoje začátky. Krasobruslař Nathan Chen po zlaté medaili v Pekingu vyjádřil vděčnost trenéru Rafaelu Arutjunjanovi, díky jehož shovívavosti se u něho mohl připravovat. Chenova rodina totiž neměla na to, aby platila za krasobruslařské lekce plnou částku. Arutjunjan se části své gáže vzdal.

Budoucí olympijský vítěz začínal v sestřiných bruslích a s matkou se vydali na dlouhou cestu autem ze Salt Lake City do Arutjunjanova střediska v jižní Kalifornii.

"Má matka a já jsme byli poměrně chudí, opravdu jsme neměli moc peněz. Vyškrabávala posledních pár dolarů, aby zaplatila Rafovi. Raf pochopitelně věděl o naší situaci a díky dobrotě jeho srdce se mnou pokračoval a bral si jen tolik peněz, kolik jsme mu mohli nabídnout," vzpomínal Chen.

Někdy se Arutjunjan pokoušel peníze vrátit úplně. "Ale vždycky jsem se snažil mu je vrazit do kapsy," doplnila současná krasobruslařská superstar.

Pod Arutjunjanovým vedením se z něj stával nejen král čtverných skoků. "Nikdy jsem ale neměl pocit, že to dotáhnu až takhle daleko. Samozřejmě jsem vždycky snil o účasti na olympijských hrách a vítězství na nich, ale myslel jsem si 'To je těžké. Nevím, jestli to dokážu'," svěřil se.

Jeho dominance od olympijského zklamání v Pchjongčchangu, kde se po pokaženém krátkém programu ani skvělou volnou jízdou nedostal výš než na páté místo, byla nevídaná. Za čtyři roky nevyhrál jen jednou, loni na podzim při Americké brusli, kdy při vstupu do sezony obsadil třetí příčku.

Enormní tlak olympijského závodu tentokrát ustál a trenér mohl zvednout jeho ruku ve vítězném boxerském gestu, když se dozvěděli známku za volnou jízdu. "Jsem šťastný, prostě dojatý. Dokázal to," poznamenal Arutjunjan.

Chen se radoval v Číně, odkud pocházejí jeho rodiče. Pogratuloval mu i kolega z americké reprezentace Jason Brown, který skončil v olympijské soutěži šestý. "Zaslouží si to. Poslední čtyři roky jsem s ním závodil všude – na mistrovství světa, národních šampionátech, Grand Prix. Nikdo si to nezasloužil víc. Tvrdě pracoval, je neuvěřitelně talentovaný," řekl o Chenovi.

Z olympijských her může mít americký krasobruslař nakonec dvě zlaté medaile. Krátkým programem pomohl Američanům ke stříbru v týmové soutěži, které se může změnit ve zlato kvůli podezření na doping u Rusky Kamily Valijevové. "Nemyslím si, že mám kvalifikaci na to, abych se k tomu vyjadřoval. Nějak to dopadne, ale teď jsem pořád pohlcený tím, co jsem dokázal dnes," řekl trojnásobný mistr světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články