Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Velký úterní souhrn: Ledecká opět zlatá. Hokejistky, biatlonisté i Březina zklamali

Česká výprava se na olympijských hrách v Peking dočkala první medaile. A hned zlaté. Postarala se o ní Ester Ledecká, která obhájila triumf v paralelním obřím slalomu na snowboardu. Dalším reprezentantům se naopak příliš nedařilo. Hokejistky prohrály s Japonskem, biatlonisté ve vytrvalostním závodě skončili v poli poražených a Michal Březina nepostoupil do volných jízd. 

Snowboarding

Ledecká ve středisku Čang-ťia-kchou plnila od začátku roli největší favoritky a soutěží projela jako horký nůž máslem. Soupeřky se sice snažily s českou hvězdou držet krok, ale kvůli tomu musely jet na hraně svých možností a většinou po chybě nedojely do cíle. Ve finále si tímto způsobem poradila i s Rakušankou Danielou Ulbingovou a slavila zasloužený triumf a první českou medaili v Pekingu.

Šestadvacetiletá obojživelnice, která už ve středu přesedlá na lyže, třetím olympijským zlatem vyrovnala rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a oštěpaře Jana Železného. Čtyřikrát na olympiádě vyhrál atlet Emil Zátopek, českou rekordmankou je se sedmi triumfy legendární gymnastka Věra Čáslavská.

"Je to paráda pokaždé a já si strašně vážím toho, že teď mám třetí zlatou z olympiády. Budu doufat, že v budoucnu se mi podaří ještě nějaké nasyslit," uvedla Ledecká, kterou čekají v Číně ještě závody na lyžích. V super-G bude obhajovat senzační zlato z Pchjongčchangu.

Druhá Češka na startu paralelního obřího slalomu osmnáctiletá Zuzana Maděrová skončila v kvalifikaci třiadvacátá a do vyřazovací části nepostoupila. Mezi snowboardisty zkompletoval zlatem olympijskou sbírku v 36 letech Rakušan Benjamin Karl.

Hokej

Nedařilo se naopak hokejistkám, které měly před závěrečným zápasem ve skupině už jisté čtvrtfinále, ale střetnutí s Japonskem potřebovaly nutně vyhrát, aby postoupily z prvního místa a narazily ve vyřazovací části na přijatelnějšího soupeře.

Hokejistky s asijským soupeřem dvakrát prohrávaly, ale Denisa Křížová a následně Natálie Mlýnková vyrovnaly. Český tým měl v utkání převahu, kterou však nezúročil. V rozstřelu rozhodla Hanae Kuboová, jež byla jedinou úspěšnou exekutorkou. Japonky ve čtvrtfinále narazí na třetí tým z "áčka", svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny po prohře 2:3 čekají obhájkyně zlata Američanky.

"Je to pořád stejné. Trápíme se, hrajeme složitě. Neuvěřitelně nám vázne koncovka. Už to ani není smůla. Připadá mi, jako kdybychom ty góly ani nechtěli dávat. V zápasech sice jasně dominujeme, ale stojí nás strašné úsilí, abychom vyhráli," řekl po utkání trenér Češek Tomáš Pacina.

Biatlon

Blízko velké senzace byl ve vytrvalostním závodě biatlonistů na 20 kilometrů Mikuláš Karlík, který při premiéře pod pěti kruhy útočil na umístění mezi elitou. Na prvních třech střeleckých položkách ani jednou neminul, ale závěrečná stojka mu vůbec nevyšla a tři trestné minuty ho odsunuly na konečné 31. místo.

I tak byl z českých reprezentantů nejlepší. Závodem se protrápila hlavní tvář mužského týmu Michal Krčmář, který nenavázal na sedmé místo z Pchjongčchangu a po pěti netrefených terčích skončil devětapadesátý.

"Chyby pramenily z přemíry snahy. Nebylo to v tom, že bych si nevěřil nebo váhal, naopak. Na vytrvalostní závod jsem se těšil, ale dnes ani běžecká stránka nebyla dobrá. Musíme to zanalyzovat. Nekončíme tu a takhle to nebudu chtít nechat," řekl po závodě Krčmář.

I přes dva střelecké omyly vyhrál Francouz Quentin Fillon Maillet.

Běh na lyžích

Ve sprintu volnou technikou postoupilo z kvalifikace pět českých běžců, ale ve vyřazovacích bojích nikdo z nich neuspěl.

Z osmi českých běžců, kteří zasáhli do sprintu, si nejlepší umístění připsala devatenáctá Kateřina Janatová. "Bylo to brutální. Asi nejtěžší sprint, jaký jsem kdy jela. Navíc nejsem zvyklá závodit takto večer, kdy musí mít člověk přes den jiný režim," řekla.

Zvítězili Nor Johannes Hösflot Klaebo, který vyhrál sprint i před čtyřmi lety, a Švédka Jonna Sundlingová.

Krasobruslení

Krasobruslař Michal Březina pokazil krátký program, poprvé v kariéře nepostoupil na vrcholné akci do volných jízd a obsadil 25. místo. Fantastický výkon naopak podal Nathan Chen z USA, který se díky rekordní známce 113,97 jasně ujal vedení a směřuje k zisku zlaté medaile.

"Chtěl jsem hlavně zajet líp než v té týmové soutěži a bohužel to mě znervóznělo, místo toho, abych jel to svoje," komentoval Březina.

Alpské lyžování

Pětadvacátou příčku obsadil také Jan Zabystřan v superobřím slalomu, který na nejlepší ztratil více než tři sekundy. Z vítězství se radoval Rakušan Matthias Mayer, který obhajobou zlata završil historický zlatý hattrick pod pěti kruhy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáňkařka Geisenbergerová má páté zlato, Čežíková byla třicátá

Saně

Němka Natalie Geisenbergerová opanovala soutěž sáňkařek na třetích Hrách v řadě. S dvěma triumfy ze štafet má celkově páté olympijské zlato a je nejúspěšnější sáňkařkou olympijské historie. Dvacetiletá Anna Čežíková obsadila 30. místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr curlingového finále Itálie - Norsko

Curling

Historicky první olympijské šampiony v turnaji smíšených dvojic se stali Italové Stefania Constantiniová a Amos Mosaner, kteří ve finále porazili soupeře z Norska 8:5. Zuzana a Tomáš Paulovi obsadili šesté místo.

Big Air

Premiéru olympijského Big Airu lyžařek ovládla čínsko-americká akrobatka Eileen Guová. Nestačila na ni ani Francouzka Tess Ledeuxová, která od druhých jízd držela největší šanci na zlato. Bronz brala Švýcarka Mathilde Gremaudová.

Je nám líto, video expirovalo.
Nizozemský rychlobruslař Nuis obhájil zlato na 1500 m

Rychlobruslení

Závodu rychlobruslařů na 1500 metrů dominovaly oranžové barvy. Nizozemec Kjeld Nuis obhájil v olympijském rekordu svou zlatou medaili z Pchjongčchangu, celkově má už tři. Druhý skončil jeho krajan Thomas Krol, který vyhrál svůj první cenný kov na olympijských hrách. Bronz bral Korejec Kim Min-sok.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články