Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Velký středeční souhrn: Hokejisté s Dánskem vybouchli. Na snowboardisty se nadále lepí smůla

Poměrně nevydařený den zažila ve středu česká olympijská výprava. Po absenci olympijské medailistky ze Soči a Pchjongčchangu Evě Samkové a Jana Kubičíka svět snowboardcrossu přišel i o Radka Housera, který byl po příletu na Hry pozitivní. Další reprezentantka na prkně Vendula Hopjáková si zas v osmifinále zlomila ruku. Smolně do turnaje nastoupili i čeští hokejisté. V úvodním duelu podlehli Dánům 1:2. Zlatou naopak oslavilo Slovensko s lyžařkou Vlhovou, Dubovská dojela třináctá.

Lední hokej

Čeští hokejisté vstoupili do olympijského turnaje v Pekingu porážkou 1:2 s Dánskem. Seveřané zápas skupiny B rozhodli už v první třetině, ve které si vypracovali dvoubrankové vedení. Hrdinou utkání byl brankář Sebastian Dahm, který si připsal 39 úspěšných zákroků. O jediný český gól se postaral ve 24. minutě kapitán Roman Červenka.

"Doufal jsem, že se to zlomí. Dostávali jsme se do pozic, ze kterých by naše střely měly končit v síti, ale jestli jsme byli nervózní nebo… Nemám pro to vysvětlení. Ve vyložených šancích jsme opět zakončili tak, že jsme branku nedali," konstatoval trenér Filip Pešán.

Dánsko porazilo český tým v jedenáctém vzájemném zápase v historii potřetí, poprvé ale v základní hrací době. Další dva úspěchy si Seveřané připsali po samostatných nájezdech. Druhé utkání čeká svěřence trenéra Filipa Pešána v pátek proti Švýcarsku, které na úvod podlehlo ruskému výběru 0:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Vlhová je po skvělém 2. kole vítězkou ve slalomu, Dubovská byla třináctá

Alpské lyžování

Lyžařka Martina Dubovská obsadila třinácté místo ve slalomu, který vyhrála Petra Vlhová. Slovenská favoritka, jež ovládla pět ze sedmi slalomů aktuální sezony Světového poháru, se ke zlatu posunula z osmého místa po prvním kole. Druhou jízdou si polepšila i Dubovská, jež poskočila o tři příčky. Hvězdná Američanka Mikaela Shiffrinová podobně jako v obřím slalomu vypadla hned v úvodu prvního kola.

Dubovská byla ve druhé jízdě odvážnější než v prvním kole a v součtu ztratila na Vlhovou 2,05 sekundy. "Snažila jsem se, aby to bylo více aktivnější, a šla jsem do toho. Škoda trošku chyby v závěru. Musím zapracovat na tom, abych chyby nedělala a jezdila trochu víc na risk, protože ty holky jezdí neskutečně. No, mám co dělat," dodala třinecká rodačka.

Vylepšila své olympijské maximum. V Soči 2014 obsadila 22. místo, před čtyřmi lety v Pchjongčchangu byla ve slalomu devětadvacátá. Z českých reprezentantek se do cíle obou jízd dostala ještě Gabriela Capová, která obsadila 32. místo se ztrátou 6,26 sekundy na Vlhovou. Elese Sommerová po 38. místě v prvním kole druhé nedokončila.

Severská kombinace

Pro první sdruženářské zlato v Pekingu si po skoku na středním můstku doběhl Němec Vinzenz Geiger navzdory tomu, že se jako kontaktní osoba nakažených reprezentačních kolegů musel na ZOH pohybovat v omezeném režimu. Nejlepší český reprezentant Tomáš Portyk se po děleném třináctém místě ve skoku pohyboval ve skupině o jedenácté místo, ale v závěru desetikilometrového běhu ztratil a skončil s více než dvouminutovou ztrátou dvacátý. O příčku za Portykem projel o 26 sekund později cílem Lukáš Daněk, jenž si polepšil o čtyři místa. Jan Vytrval obsadil 26. pozici a Ondřej Pažout byl devětadvacátý.

Snowboarding

Olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu se stala Lindsey Jacobellisová. Šestatřicetiletá Američanka se prvního zlata dočkala 16 let po fiasku v Turíně, kde ji o vítězství připravil trik na předposledním skoku. Pro Vendulu Hopjákovou skončil závod v osmifinále pádem, při němž si zlomila ruku. Pětadvacetiletá reprezentantka tvrdě dopadla na záda a udeřila se hlavou o zem, z trati ji museli odvézt záchranáři. Český olympijský výbor se nyní snaží zajistit jí rychlou cestu domů.

Zranění Hopjákové podtrhlo smolné období českých reprezentantů ve snowboardcrossu. Hvězdná Eva Samková, která má na kontě olympijské zlato a bronz, do Pekingu kvůli zlomenině obou nohou neodcestovala. Jana Kubičíka o závody pod pěti kruhy zase připravila naštípnutá holenní kost při tréninku v Číně a jeho náhradník Radek Houser měl po úterním příletu na Hry pozitivní test na koronavirus. "Ta nejdůležitější část bohužel musí počkat. Neprošel jsem testy na covid. Nebere se zde ohled na prodělání a s tím spojenou možnost s určitým zbytkovým množstvím v těle. Covid jsem prodělal v polovině ledna a nepodařilo se mi ho z těla dostat pryč," řekl Houser.

Je nám líto, video expirovalo.
Jízda Pančochové na U-rampě a její reakce

Ani druhý start v Pekingu nevyšel snowboardistce Šárce Pančochové. Po nepovedeném slopestylu skončila v kvalifikaci i na U-rampě. Na 18. místě ji od finále dělilo 24,5 bodu. Jednatřicetiletá Pančochová startuje pod pěti kruhy počtvrté a do Pekingu se jako první freestylistka v historii kvalifikovala ve všech třech disciplínách. Po slopestylu a U-rampě ji čeká ještě Big Air, který je na programu v pondělí.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězná jízda dvojice sáňkařů Wendl - Artl

Saně

Filip Vejdělek se Zdeňkem Pěkným obsadili při premiéře pod pěti kruhy předposlední 16. místo v soutěži sáňkařských dvojic. Potřetí za sebou vyhráli Němci Tobias Wendl a Tobias Arlt, totéž se v úterý podařilo i jejich krajance Natalii Geisenbergerové.

Short track

První olympisjké zlato v Pekingu vybojoval pro Jižní Koreu Hwang Te-hon v short tracku na trace 1500 metrů. Druhý dojel Kanaďan Steven Dubois, třetí Rus Semjon Jelistratov.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruudův třetí skok v Big Airu lyžařů s vlajkou v ruce

Akrobatické lyžování

Historickou premiéru lyžařského Big Airu na olympisjkých hrách ovládl Nor Birk Ruud. Jeden z hlavních adeptů na medaili, sedmnáctiletý český rodák reprezentující Rakousko Matěj Švancer, vypadl překvapivě už v kvalifikaci.

Jednadvacetiletý Ruud vyhrál už kvalifikaci a přemožitele nenašel ani v hlavním závodě. Dvojnásobný šampion X Games rozhodl už úvodními dvěma náročnými skoky, po kterých měl součet 187,75 bodu. K třetímu pokusu nastupoval už s vědomím, že vyhraje. Skok absolvoval v ruce s norskou vlajkou, s níž pak své vítězství pod můstkem oslavoval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články