Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Snowboardcrossovým šampionem je Hämmerle, Grondina ke stříbru odsoudil fotofiniš

Alessandro Hämmerle vyhrál olympijský závod snowboardcrossařů v Secret Garden. Rakouský vicemistr světa na cílové pásce těsně předčil Kanaďana Eliota Grondina. Bronzový skončil Omar Visintin z Itálie.

Je nám líto, video expirovalo.
Velké finále snowboardcrossařů s těsným dojezdem

Osmadvacetiletý snowboardista narozený ve Švýcarsku a přezdívaný Izzi protnul cílovou čáru o centimetr před Grondinem. Bronz získal Ital Omar Visintin, jako poslední dokončil finále další Rakušan Julian Lüftner.

"To bylo brutální. Vidím (v cíli) dvě setiny rozdíl a cítím se jako olympijský vítěz a najednou, že je to fotofiniš. Na obrazovce pak koukám, že to bylo těsnější, než by mi bylo vhod. Už jsem se jednou radoval předčasně a na olympiádě tohle člověk zažít rozhodně nechce," líčil nový šampion.

Ve zlato proměnil třetí olympijský start. V Soči 2014 byl sedmnáctý, minule v Pchjongčchangu sedmý. "Třetí hry, dvakrát to nevyšlo a život šel přesto dál. Medaile je skvělá a stát úplně nahoře je úžasné. Jako sportovec si člověk musí užívat drobnosti, ale když přijde něco takhle velkého... Tohle považuju za obrovskou odměnu pro celý tým," radoval se.

Přes těsnou porážku byl spokojený i teprve dvacetiletý vítěz kvalifikace Grondin, který už před čtyřmi lety ve svých šestnácti startoval v Pchjongčchangu a obsadil tam po vyřazení v osmifinále 36. místo. V Číně byl až do finále suverénní a v semifinále ještě Hämmerleho porazil, v dramatickém dojezdu finále už těsně ne. "Tak nějak jsem tušil, že budu stříbrný, ale dal jsem do toho všechno. Ale jen sdílet pódium s Alessandrem je skvělé," řekl Grondin.

Hämmerle na olympijském trůnu vystřídal Pierra Vaultiera, jenž už nezávodí. Legendární Francouz vyhrál před Pchjongčchangem i zlato v Soči. Německý spolufavorit Martin Nörl, vítěz posledních tří pohárových závodů před olympiádou a lídr SP před Hämmerlem, vypadl ve čtvrtfinále.

Závod se jel bez české účasti. Jan Kubičík si při tréninku v Číně naštípl holenní kost v kotníku a jeho náhradník Radek Houser měl po úterním příletu do Pekingu pozitivní test na koronavirus. Černé období snowboardcrossové reprezentace podtrhlo středeční zranění Venduly Hopjákové, která si při pádu v osmifinále zlomila zápěstí. Češi proto přijdou i o sobotní závod mixů. Majitelka dvou olympijských medailí Eva Samková zůstala doma a léčí zlomeniny nohou.

Snowboardcross - muži:

1. Hämmerle (Rak.), 2. Grondin (Kan.), 3. Visintin (It.), 4. Lüftner (Rak.), 5. Surget (Fr.), 6. Vedder (USA), 7. Eguibar (Šp.), 8. Leoni (It.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články