Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME v rychlostní kanoistice 2024

SESTŘIH: Slováci dotahovali, ale postup Kanady do semifinále nepřekazili

Kanada v cestě za obhajobou titulu ve čtvrtfinálovém duelu proti Slovensku neklopýtla a vítězství 6:3 se posunula do semifinále. Už v páté minutě se po brankách Jared McCanna a Pierre-Luc Duboise dostala do vedení 2:0, ale Slovensku se povedlo snížit stav po vlastní brance Hagela. Po gólech Nicka Paula, Dylana Guenthera a Brandona Taneva zvýšili skóre už na 5:1. Slováci ale dvěma trefami zápas zdramatizovali, jenže kanadské vítězství v závěru stvrdil gólem do prázdné branky Nick Paul. Slováci se v turnaji loučí.

Vítězná série Kanady v české metropoli trvá od play off MS 2004, dalších deset výher přidali před devíti lety, na letošním turnaji dnes osmý triumf. Právě od MS 2015 nechyběli Kanaďané ani jednou v semifinále. Mají za tu dobu čtyři zlaté a tři stříbra, jen v roce 2018 skončili čtvrtí. Pro Slováky turnaj skončil, v semifinále byli naposledy v roce v roce 2012, kdy získali stříbro.

Kanadě se povedl začátek a v čase 2:45 otevřela skóre. Jared McCann se přes Patrika Kocha natlačil před Samuela Hlavaje a bekhendem přehodil slovenského gólmana, který se mu v pádu snažil puk vypíchnout hokejkou. Za 90 sekund už to bylo 2:0. Po střele Bowena Byrama doklepl puk za Hlavaje bekhendem Pierre-Luc Dubois.

"Měli jsme výborný start a od toho jsme se odrazili. Vyhrávali jsme souboje, posílali puky na branku a dostávali se k dorážkám," pochvaloval si Paul.

Slováci se ubránili při vyloučení Mária Grmana a v osmé minutě šťastně snížili. Bekhendovou přihrávku Petera Cehlárika od pravého mantinelu na najíždějícího Šimona Nemce ze vzduchu zasáhl Brandon Hagel a zaskočil Jordana Binningtona .

Kanada měla nadále převahu, ale šance nevyužila. Blízko vyrovnání byl naopak tým kouče Craiga Ramsayho. V 18. minutě v přečíslení Pavol Regenda nabil Kelemenovi, ale do jeho střely do odkryté branky ještě stihl vložit hokejku bránící Olen Zellweger.

Vývoj utkání Kanada – Slovensko z pohledu iniciativy
zdroj: Wisehockey

V úvodu druhé části po Regendově střele netrefil puk před prázdnou brankou Viliam Čacho a po Kochově pokusu neuspěl z dorážky ani Regenda. V 24. minutě vrátil Kanadě dvoubrankový náskok Paul, který po kombinaci Guenthera a Connora Bedarda z pravého kruhu překonal přesouvajícího se Hlavaje. Kanaďané se ubránili při Byramově vyloučení a v 35. minutě měl možnost po Čachově přihrávce Juraj Slafkovský.

Hned v úvodních sekundách třetího dějství byl blízko snížení Martin Fehérváry, při zakončení z úhlu však zazvonil pouze na tyčku. Slováci pak sice přečkali bez úhony Regendův čtyřminutový trest za faul vysokou holí, jenže Guenther ve 47. minutě zvýšil už na 4:1.

Uběhlo navíc jen 20 sekund a Brandon Tanev přidal bekhendovou dorážkou pátý gól Kanaďanů. O 28 sekund později kontroval Kelemen. Při dvojnásobné početní výhodě na konci 57. minuty vykřesal ještě naději Hrivík, ale pak při hře Slováků bez gólmana pečetil postup Paul.

"Ve třetí třetině jsme udělali nějaké chyby a soupeř toho dokázal využít," mrzelo Cehlárika. "Celý turnaj byl pro nás jako na horské dráze, byli jsme se nahoře i dole. Každý zápas byl jiný," doplnil.

Statistiky utkání Kanada – Slovensko
zdroj: Wisehockey

Kanada - Slovensko 6:3 (2:1, 1:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 3. McCann (Parayko), 5. Dubois (Byram, Tavares), 24. Paul (Bedard, Guenther), 47. Guenther (Paul, Hagel), 47. B. Tanev (Severson, Mercer), 60. Paul - 8. Cehlárik (Slafkovský), 48. Kelemen (Regenda), 57. Hrivík (L. Hudáček, Nemec). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kaukokari (Fin.) - Briganti (USA), Zunde (Lot.). Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. Diváci: 17.275.

Kanada: Binnington - Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger - Mercer, McBain, B. Tanev - Dubois, Tavares, Hagel - Guenther, Paul, McCann - Mangiapane, Cozens, Bunting - Bedard. Trenér: Tourigny.

Slovensko: Hlavaj - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Koch, Gajdoš - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - L. Hudáček, Cingel, Tatar - Kelemen, Čacho, Regenda - A. Kudrna, Sukeľ, Daňo - Faško-Rudáš. Trenér: Ramsay.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články