Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME v rychlostní kanoistice 2024

Češi proti ofenzivní síle USA s lídrem Tkachukem. Skvělý hráč, na ledě trochu blázen, říká Kubalík

Česko versus Spojené státy. Na mistrovství světa v Praze už historicky pravidelný souboj. I tentokrát národní tým narazí ve čtvrtfinále na Američany. Na sebevědomé, technicky velmi dobře vybavené a drzé soupeře, všechny tyto atributy zhmotňuje i jejich kapitán Brady Tkachuk. Český střelec Dominik Kubalík ho z Ottawy velmi dobře zná. Přímý přenos utkání sledujte od 19:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Brady Tkachuk v rozepři s rozhodčím
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Národní tým se s Američany utkal ve vyřazovací fázi mistrovství světa v samostatné historii desetkrát. V Praze byla bolestná porážka ve čtvrtfinále v roce 2004 (2:3 po nájezdech), v duelu o bronz v roce 2015 (0:3) a naposledy česká reprezentace nestačila ve čtvrtfinále na USA také 0:3.

"Samozřejmě jim máme co vracet. Ale mají tady hrozně silný tým. Daří se jim. Viděl jsem pár zápasů a útok je jejich doména. Hodně jim to tam padalo, mají dobré přesilovky. Připravíme se na ně a věřím, že jim vše vrátíme," říká Kubalík, který zažil loňský duel v Tampere, kde mladý americký výběr dominoval. 

Hokej bez červené: Jakou mají Češi formu a co nabídly v minulosti duely s USA v Praze?

Američané skončili v ostravské skupině na druhé příčce za suverénními Švédy. Nastříleli ze všech týmů v základní skupině nejvíc branek (37), a to i díky kanonádě proti Kazachstánu (10:1). Individuality má český čtvrtfinálový soupeř ve formě. Na prvních třech místech bodování jsou Matt Boldy, zmíněný Tkachuk a Johny Gaudreau.

V obraně ale mohou mít Spojené státy problém, především v brankovišti. Hned ve druhém utkání proti Němcům (6:1) skončil turnaj pro Alexe Lyona z Detroitu kvůli zranění ruky. Náhradník Alex Nedeljkovic ve třech utkáních stoprocentně nepřesvědčil, a tak se povolal gólman Washingtonu Charlie Lindgren, který stihl jen duel s Lotyšskem (6:3).

Američané mají třetí nejlepší přesilovku na turnaji, a v oslabení dokonce ještě nedostali gól stejně jako Finové či Švédové. Ubránili třináct početních převah. "Jejich lajna na první přesilovce hodně bodovala, takže si myslím, že se musíme hlavně zaměřit na to, abychom nehráli oslabení," nabádá Kubalík.

Forvard Ottawy si přeje, aby český tým udával ráz utkání a třeba si vykoledoval proti poté rozhozeným Američanům přesilovky. "Když budeme hrát na puku a hodně v útočném pásmu, tak šance na jejich vyloučení budou. Doufám, že protrhneme to jejich oslabení a přesilovky se ukážou v nejlepším světle," uvedl Kubalík, který skóroval proti Kanadě v početní převaze. 

Největší hvězdou týmu je Brady Tkachuk, syn slavného útočníka Keitha Tkachuka a bratr Matthewa, který si zahraje finále Východní konference NHL s Floridou. Kromě výborných ofenzivních schopností umí i vyprovokovat soupeře a případně se poprat. Má to v rodině.

"Brady je hlavně lepší hokejista než Matthew. Je výborný a samozřejmě tvrdý. Je to šikovný hokejista, velký a strašně fyzický, ale má hodně schopností," chválila protivníka česká ofenzivní hvězda David Pastrňák.

Kanadské bodování:

1. Matt Boldy (USA) – 14 bodů (6 gólů + 8 asistencí)
2. Brady Tkachuk (USA) – 13 (7 + 6)
3. Johny Gaudreau (USA) – 11 (3 + 8)
... 10. Roman Červenka (Česko) – 10 (3 + 7)

Brady Tkachuk na ledě prostě baví. V sezoně nasbíral 74 bodů (37+37), Senators patřili mezi ty horší celky v NHL, a tak si Brady přijel do Česka spravit chuť. "Skvělý kluk. Na ledě trošku blázen, pulzuje mu to trochu jinak kolikrát," řekl s úsměvem Kubalík. "Bude se zase snažit něco udělat, strhnout na sebe pozornost. Nesmíme mu dát vůbec šanci. Když ho necháme být, je to pro něj horší, když se do toho nemá jak dostat. Těmi emocemi si pomáhá a dokáže nakopnout celý tým. Musíme být proti němu chytří," přidal.

Nezdráhá se shodit rukavice. "Člověk ho sem tam dohraje a on začne přemýšlet o tom, aby taky dohrával. Trošku ustoupí pak ze své hry. Je to skvělý hráč kolem brankoviště, tam mu nesmíme dát prostor. Věřím, že si to pohlídáme," uvedl Kubalík, jenž nastupoval spíše ve třetí či čtvrté formaci Senators.

Například po utkání se Slovenskem (4:5 po prodloužení) si Tkachuk postěžoval, že se na mistrovství světa "nemůže prát" a odpovědět tak na provokace soupeřů. V NHL se po bitce udělí oběma aktérům pět minut trestu a mohou opět naskočit.

"Není to tak, že by se úplně potřeboval vždycky vyloženě poprat, ale myslím, že tam určitě byli hráči, kteří se ho snažili popíchnout. V normální situaci v NHL by si to nedovolili, protože by se porvat museli. Tady trochu ví, že když do něj zajedou a sem tam něco řeknou, že se nic nestane," vysvětlil Kubalík. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články