Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Byl to výživný týden, smála se Seemanová po ME. Nastínila svůj olympijský program

Na krku jí po příletu do Prahy cinkaly čtyři medaile. Barbora Seemanová byla nejúspěšnější českou plavkyní na ME v Bělehradě. Jejím hlavním cílem ale jsou olympijské hry. Jasno má už i o tratích, které v Paříži poplave.

Barbora Seemanová
zdroj: ČTK / Profimedia

"Myslím, že to se asi ještě nikdy v českém plavání nepodařilo. Absolvovat s ní závod a postupovat společně přes rozplavby, semifinále až do finále, byl zážitek. Zpívat si hymnu a vědět, že je vedle mě, bylo příjemné. Člověk se cítí líp, když tam má někoho ze stejné země a může to s ním sdílet," řekla Seemanová.

Čtyřiadvacetiletá reprezentantka brala minulý týden v Bělehradu zlato v závodech na 100 a 200 metrů volným způsobem. Ve stejné disciplíně na 400 metrů získala stříbro a přidala ještě bronz v polohovém závodě na 200 metrů. "Byl to výživný týden. Každý den jsem měla nějaký start. Neměla jsem jediný den volno a i ty prostoje mezi závody byly hodně tréninkové. Byl to hodně perný týden plný plavání," řekla Seemanová.

Vzhledem k přípravě na olympiádu úspěchy nijak neslavila. Opatrná byla i s hodnocením, zda šlo o její nejlepší týden v kariéře. "Ty časy jsou sice teď lepší, to je pozitivum, ale olympiáda je furt olympiáda. Doufám, že ten nejlepší týden teprve přijde," podotkla.

Medaile, které jí během rozhovoru cinkaly na krku, chce dát k dalším cenným kovům, které má na zdi. Na odlehčený dotaz, zda si s nimi nepřipadá jako americká legenda Michael Phelps, reagovala s úsměvem. "Myslím, že ty jeho medaile byly ještě o něco těžší a cennější. Snažím se trochu nedýchat, aby to nedělalo rámus. Je to ale hřejivý pocit. Vždy, když to zacinká, uvědomím si, že ty medaile mám, a těším se z toho," podotkla Seemanová.

Mistrovství Evropy vnímala jako dobrou přípravu před OH. "To byl náš plán. Mnoho plavců se rozhodlo Evropu vynechat z důvodu olympiády, ale pro nás to bylo o té výkonnostní práci. Bylo to i o tom, jak zvládnout několikadenní zápřah a vytíženost. Jsem ráda, že jsme to zvládli tak, že jsem i tu čtyřstovku dokázala na konci plavat, uplavat a doplavat," řekla Seemanová.

Olympijské plány

Před olympijskými hrami se čeští plavci budou připravovat ve slovenském Šamoríně. Seemanová řekla, že v Paříži vynechá závod na 400 metrů volně, neboť se kryje s disciplínou 100 metrů motýlek. "To je rozhodně lehčí start před dvoustovkou než čtyřstovka. Ta mě dokáže furt víc zničit. Takže pojedu sto motýl, dvě stě kraul a sto kraul, který by měl být potom. Ještě jsem se nekoukala, kdy je dvě stě metrů polohovka, ale kdyby to šlo, tak bych určitě chtěla i tu, protože proč ne," podotkla.

Na olympijských hrách chce vylepšit rekordní čas z letošního mítinku v Londýně, který jí před třemi lety přinesl šesté místo na olympijských hrách v Tokiu. "Když se mi povede to, tak by to měl být posun i ve světových žebříčcích. To je můj cíl. A chci samozřejmě konkurovat těm nejlepším, kteří jsou hodně vysoko a od nás ještě hodně daleko," doplnila Seemanová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články