Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

V souboji neporažených zvítězily Japonky, olympijské vítězky z Kanady nepostoupily do osmifinále

Japonské fotbalistky dominovaly i v posledním utkání základní skupiny, když doposud neporažené Španělky rozstřílely díky prvnímu poločasu 4:0. S čistým kontem bez inkasovaného gólu tak uzavřely skupinu C a postupují na mistrovství světa do osmifinále z prvního místa. V něm se v sobotu mistryně světa z roku 2011 střetnou s Norskem, Španělky narazí v evropském souboji na Švýcarsko. Úřadující olympijské vítězky Kanaďanky nepostoupily do osmifinále, kde je naopak Nigérie po bezbrankové remíze s již vyřazeným Irskem.

Japonsko prošlo skupinou bez zaváhání, s plným počtem devíti bodů a skóre 11:0. Proti Španělkám ve Wellingtonu získal asijský tým rozhodující třígólové vedení už do poločasu, dvakrát se trefila Hinata Mijazawaová.

Oba celky už měly postup jistý po druhých zápasech, v duelu vyřazených se rozloučila s debutem na MS Zambie výhrou 3:1 nad Kostarikou.

Kanaďanky potřebovaly k postupu do osmifinále s Austrálií bodovat, ale prohrávaly už po deseti minutách, kdy se trefila Hayley Rasová. Ta skórovala ještě jednou do poločasu, v druhé půli stanovily konečný výsledek Mary Foflerová a v nastavení z penalty Steph Catleyová.

Australanky tak vyhrály skupinu B se šesti body o bod před Nigérií. V pondělním osmifinále se postupující týmy utkají křížem s nejlepšími celky skupiny D, v níž usiluje o dvě místa ještě kompletní kvarteto Anglie, Dánsko, Čína a Haiti.

Kanada nepostoupila ze skupiny MS poprvé od roku 2011. Zatímco severoamerický tým získal medaile na posledních třech olympijských turnajích, na světových šampionátech je jeho maximem čtvrtá pozice z roku 2003.

Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu:

Skupina C:

Japonsko – Španělsko 4:0 (3:0), Kostarika – Zambie 1:3 (0:2), Irsko – Nigérie 0:0, Kanada – Austrálie 0:4 (0:2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články