Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Brazílie s Francií chtějí do semifinále, jenže Uruguay a Belgie také

Z největších favoritů světového šampionátu zbyli dva – Brazílie a Francie. V pátek se pokusí zúžit jejich počet Uruguay a Belgie. Mladíček Kylian Mbappé vyřadil Argentinu a teď má pomoci Francii do semifinále přes Uruguay. A Brazílie má Neymara, když nesimuluje, hraje už opět výborně, ale proti bude stát útočně založená Belgie. Zápasy můžete sledovat přímo od 15:50 a 19:30 na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Kylian Mbappé se raduje z gólu proti Argentině
zdroj: REUTERS autor: Michael Dalder

Uruguay - Francie (16:00, Nižnij Novgorod)  

Statistiky hovoří pro jihoamerický celek, protože s Francií prohrál z osmi utkání jediné. Na mistrovství světa se oba týmy utkaly třikrát - Uruguay vyhrála v roce 1966, pak už se na střelce čekalo marně - v letech 2002 a 2010 zápas skončil 0:0. Přehlídka velkých jmen Luís Suárez, Edinson Cavani - Paul Pogba, Kylian Mbappé a Antione Griezmann slibuje náramnou útočnou podívanou.   

Luís Suárez a spol. mají slušně našlápnuto, v Rusku zatím vyhráli všechny čtyři zápasy včetně osmifinále, z něhož poslali domů Cristiana Ronalda s Portugalskem. Francouzi, kteří ve skupině ztratili jen remízou s Dánskem, zaslouženě zrušili ve stejné fázi turnaje sny o titulu dalšího velikána, Lionela Messiho z Argentiny. 

Kdo postoupí ze čtvrtfinále? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

Jedna z hlavních francouzských hvězd Antoine Griezmann chválí Uruguayce. "Jejich systém se dvěma útočníky proti Portugalsku fungoval velmi dobře. Všichni si rozumějí, všichni si pomáhají - i Cavani, to je to, co mě na jejich hře baví," uvedla opora Atlética Madrid.

Právě Edinsona Cavaniho, který má zdravotní problémy, považuje za největšího tahouna Uruguaye. "Když nebude moci nastoupit, bude těžké jej nahradit," dodal Griezmann, který je kmotrem dcery uruguayského spoluhráče z Atlética Diega Godína.

O startu Cavaniho uruguayská média píší, že má zraněné lýtko, a proto není jisté, jestli čtvrtfinále stihne, v případě postupu by už ale neměl mít problém v semifinále nastoupit. 

"Griezmann k nám má blízko. Pro něj to bude speciální zápas, stejně jako pro nás. Doufám, že na nás bude hodný, když je z poloviny Uruguayec," řekl záložník Nahitan Nández.

Předpokládané sestavy:

Uruguay: Muslera - Cáceres, Giménez, Godín, Laxalt - Nández, Torreira, Vecino - Bentancur - Suárez, Cavani.

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kanté - Mbappé, Griezmann, Dembélé - Giroud.

Je nám líto, video expirovalo.
Cavaniho start proti Francii je nejistý, Brazilci vyzvou produktivní Belgii

Brazílie - Belgie (20:00, Kazaň) 

Víc než rok bez porážky, ofenzivní hra, spousta velkých jmen – to slibuje náramnou bitvu o čtvrtfinále fotbalového šampionátu. V něm se střetnou těžké váhy: Brazílie – Belgie. Favorit je jasný, zvlášť když Neymarova forma stoupá, jenže Hazard a spol. budou povzbuzeni osmifinálovým zmrtvýchvstáním proti Japonsku, s nímž už prohrávali 0:2, a k tomu dali zatím v Rusku nejvíc gólů.  

V Kazani budou chtít Belgičané, kteří na šampionátu vyhráli všechny čtyři zápasy, zopakovat postup do semifinále šampionátu z roku 1986. Brazilci začali remízou 1:1 se Švýcarskem, ale pak už jen vyhrávali vždy 2:0. A takhle to vidí brazilský obránce Thiago Silva: "Belgie si postup do čtvrtfinále zasloužila. Má fyzicky i technicky velmi dobře vybavené hráče. Ale Brazílie je ve všech zápasech favoritem," řekl. Připustil však, že je čeká těžší práce než v osmifinále s Mexikem. "Bude to velký zápas," dodal.

A Thomas Meunier to za belgickou stranu potvrdil: "Chceme potvrdit, že jsme zlatá generace, jak o nás všichni říkají." Eden Hazard to potvrdil. "Odpočineme si a půjdeme v pátek za vítězstvím," prohlásil belgický útočník.  

"Nemyslím, že od nás někdo čeká postup do semifinále. Je to zápas, o kterém jako malý kluk sníte, zahrát si ve čtvrtfinále mistrovství světa proti Brazílii," dodal. A španělský kouč Belgie Roberto Martínez čeká jen velký zápas s velkým soupeřem. "Když hrajete proti Brazílii, musíte si uvědomit, že jsou nejlepším týmem turnaje. Čím rychleji pochopíte svou roli, tím lépe." upozornil Martínez.  

Jeho výběr neprohrál už skoro dva roky ve třiadvaceti zápasech, Brazílie nenašla přemožitele v posledních 15 zápasech. 

Předpokládané sestavy:

Brazílie: Alisson - Fagner, Silva, Miranda, Filipe Luís - Paulinho, Fernandinho - Willian, Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, Fellaini, De Bruyne, Witsel, Chadli - Lukaku, E. Hazard

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články