Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Mbappé je oficiálně nejrychlejším fotbalistou. Jakými akcemi trápil Argentinu?

Osmifinále proti Argentině patřilo jemu. Kylian Mbappé provětrával zpomalenou obranu Jihoameričanů, přičemž mu byla naměřena maximální rychlost 38 km/h. Tímto výkonem sesadil z první příčky historického fotbalového žebříčku Arjena Robbena a dokonce překonal i průměrnou rychlost jamajského sprintera Usaina Bolta při světovém rekordu v běhu na sto metrů. Atletova nejvyšší hodnota nicméně dosáhla 44,72 km/h.

Francouz Kylian Mbappé utíká Marcosovi Rojovi z Argentiny
zdroj: Reuters autor: DYLAN MARTINEZ

Mbappé byl hlavní hvězdou sobotního osmifinále, v němž dvěma góly zařídil výhru 4:3. Navíc vybojoval pokutový kop, a to po šedesátimetrovém sprintu, během nějž utekl čtyřem protihráčům. Systémy sledující výkony hráčů mu při tom naměřily rychlost 38 km/h.

Jde o zatím nejvyšší naměřenou rychlost fotbalisty. Dosavadním maximem bylo 37 km/h Arjena Robbena, těsně za ním byl s 36,9 km/h Gareth Bale. Při světovém rekordu 9,58 sekundy na sto metrů v roce 2009 běžel Bolt průměrnou rychlostí 37,58 km/h. V okamžité rychlosti však Mbappého ještě o hodně překonal, když v jednu chvíli běžel o 6,72 km/h rychleji.

Mbappé dělal z francouzské sestavy Argentině největší problémy. V zápase vybojoval čtyři míče v útoku a navíc byl čtyřikrát faulován. Už v sedmé minutě musel zatáhnout za záchrannou brzdu Javier Mascherano těsně před velkým vápnem Jihoameričanů. Griezmannova střela z následného přímého kopu ale mířila jen do břevna.

Je nám líto, video expirovalo.
Griezmannův přímý kop do břevna v utkání proti Argentině

Argentinci se však nepoučili a v 11. minutě už Rojo zastavil Mbappého jen za pomoci rukou, navíc v pokutovém území. Následnou penaltu už Griezmann proměnil a Francie šla v zápase do vedení.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Francie - Argentina: Griezmann z pen. - 1:0 (13. min.)

V 19. minutě pak defenzivu Argentiny zaskočil dlouhou přihrávkou za obranu Paul Pogba, který vybídl znovu nasprintovaného Mbappého a tentokrát to byl Nicolás Tagliafico, který zastavil francouzské TGV s číslem 10 na zádech. Pogbovi se však přímý kop vůbec nepovedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Pogbův přímý kop v utkání proti Argentině

Za stavu 2:2 pak Mbappé převzal otěže zápasu do svých rukou a dvěma góly rozhodl vyrovnaný duel. V 64. minutě si nejprve postrčil míč v pokutovém území do prostoru přes Enza Péreze a přízemní střelou propálil brankáře Armaniho.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Francie - Argentina: Mbappé - 3:2 (64. min.)

O čtyři minuty později pak přišla nejhezčí akce utkání, na kterou Francie potřebovala šest doteků. Kanté přihrál Griezmannovi, který hned sklepl na Matuidiho. Francouzský záložník si po rychlém zpracování všiml nabíhajícího Girouda a ten vybídl k zakončení Mbappého. Útočník PSG bez problémů uklidil míč k tyči a postaral se o rozhodující náskok, který už "Les Bleus" udrželi.

Přehled nejrychlejších fotbalistů:

1. Kylian Mbappé (Fr.) 38 km/h, 2. Arjen Robben (Niz.) 37, 3. Gareth Bale (Wales) 36,9, 4. Cristiano Ronaldo (Port.) 36,2, 5. Orlando Berrío (Kol.) 36, 6. Leroy Sane (Něm.) 35,48, 7. Patrick Van Aanholt (Niz.) 35,42, 8. Shane Long (Ir.) 35,31, 9. Antonio Valencia (Ekv.) 35,20, 10. Antonio Rüdiger (Něm.) 35,19, 11. Mathew Leckie (Austr.) 35,18, 12. Lynden Gooch (USA) 35,16, 13. Oliver Burke (Skot.) 35,13, 14. Jamie Vardy 35,12, 15. Kyle Walker (oba Angl.) 35,12, 16. Laurent Koscielny (Fr.) 35,11, 17. Hector Bellerin (Šp.) 34,77, 18. Sadio Mane (Seneg.) 34,70.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články