Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Expres Mbappé přejel zpomalené Argentince a poslal Francii do čtvrtfinále

Ve "one man show" nejmladšího hráče utkání se změnilo první osmifinále světového šampionátu. Francouzský supertalent Kylian Mbappé dvakrát rozvlnil síť za zády argentinského brankáře Franca Armaniho, navíc vybojoval penaltu pro Antoina Griezmanna. Jihoameričané v čele s Lionelem Messim sice v úvodu druhé půle vedli, ale ve vyhroceném závěru stačili pouze zmírnit porážku 3:4 gólem Sergia Agüera.

Kylian Mbappé se raduje z gólu proti Argentině
zdroj: REUTERS autor: Michael Dalder

Barcelonskou hvězdu jednoznačně zastínil devatenáctiletý útočník Paris Saint-Germain, který byl na stadionu v Kazani víceméně nezastavitelný, a při svém střídání si v 89. minutě vysloužil bouřlivý potlesk fanoušků.

Svou největší přednost – rychlost – ukázal poprvé ve 12. minutě. Na vlastní polovině převzal míč a zamířil vstříc brance. Banega i Mascherano ho stíhali marně, Rojo se s ním sice "chytil", ale pouze za cenu nedovoleného zákroku, a íránský rozhodčí Alireza Faghani ukázal na penaltový puntík. Spolehlivý exekutor Griezmann vzápětí s přehledem otevřel skóre.

Po vstřeleném gólu však reprezentace ze země galského kohouta přenechala iniciativu soupeři. I proto odcházely do kabin za nerozhodného stavu oba týmy, protože zkušený Ángel Di María ukázal svou technickou výjimečnost. Klubový spoluhráč Mbappého trefil utěšenou ranou z 25 metrů levou šibenici a překonal bezmocně plachtícího Huga Llorise.

V úvodu druhého poločasu pak důrazný stoper Gabriel Mercado šťastně tečoval pokus Messiho a navrch měla Argentina, ale drtivá odpověď úřadujících vicemistrů Evropy na sebe nenechala dlouho čekat.

V 58. minutě vyrovnal po přesném centru Hernándeze nádherným volejem Benjamin Pavárd a misky vah převážil na stranu "les bleus" Mbappé, jenž po efektní kličce v pokutovém území prostřelil Armaniho. Nejlepší hráč zápasu následně zužitkoval i nezištný pas Girouda a korigující zásah střídajícího Agüera už vítězství Francie neodvrátil.

Pětinásobný držitel Zlatého míče Messi se proto úspěchu v národním dresu opět nedočká.

Mbappé dělal viditelně pomalejším obráncům obrovské problémy od úvodního hvizdu a už v 8. minutě vybojoval pro svůj tým nadějný přímý kop, ze kterého Griezmann orazítkoval břevno. Totožný scénář se opakoval i o pět minut později a z penalty už obávaný kanonýr Atlética Madrid nezaváhal.

Rychlostní dispozice talentovaného forvarda "hasil" krátce na to před vápnem i Tagliafico, ale Pogba nedisciplinovanost Jihoameričanů nepotrestal a razantní střelou pouze pozdravil fanoušky za brankou.

Svěřenci kouče Didiera Deschampse však od druhé poloviny prvního dějství přenechali otěže duelu Argentině. Výrazná převaha v držení míče jí nicméně kýžené ovoce v podobě gólu nepřinášela. Hra "la albiceleste" byla těžkopádná a francouzská defenzivní vozba odolávala bez výraznějších problémů až do lahůdkového zásahu Di Maríi.

Hvězdný Messi se poprvé připomněl v úvodu druhé půle, kdy střelou z otočky trefil šťastně skórujícího spoluhráče Mercada. Evropané ovšem zareagovali bleskově – zařadili vyšší rychlostní stupeň a ofenzivními akcemi utavili chybující obranu protivníka. "Jsem hrdý na svůj tým, jak zvládl situaci za stavu 1:2. Přestože jsme měli v sestavě spoustu mladých hráčů, dokázali jsme zareagovat. Po druhé inkasované brance bylo ještě dostatek času, takže vlastně ani nebyl čas obávat se o výsledek," prohlásil trenér Deschamps.

Nedorozumění střídajícího Fazia s brankářem Armanim ještě Griezmann nedokázal využít, ale Pavardova životní rána už příznivce v modrých dresech rozradostnila. Pak už začal úřadovat Mbappé – po 60 letech se stal prvním teenagerem, který vstřelil v zápase mistrovství světa dvě branky. Naposledy se to povedlo Brazilci Pelému v roce 1958 proti Švédsku. "Lichotí mi, že jsem druhým teenagerem po Pelém, co něco takového dokázal, ale on je jiná kategorie. Přesto je hezké být řazen vedle něj," prohlásil Mbappé.

Messi následně zavelel na poplach, když efektně prokličkoval před Llorisovu svatyni, jenže nadějný pokus pravou nohou postrádal potřebnou razanci. V nastaveném čase sice barcelonský útočník vybídl ke skórování Agüera, ale na vyrovnání už nezbyl žádný čas. "Vyřazení je velmi bolestivé. Jsem zdrcený, protože i přes nepříznivý vývoj turnaje jsem do poslední chvíle věřil, že můžeme uspět. Chci poděkovat všem hráčům, bojovali až do konce a skoro ještě vyrovnali," hodnotil argentinský kouč Jorge Sampaoli.  

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále:

Francie - Argentina 4:3 (1:1)

Branky: 64. a 68. Mbappé, 13. Griezmann z pen., 57. Pavard - 41. Di María, 48. Mercado, 90.+3 Agüero. Rozhodčí: Faghaní - Sochandán, Mansúrí (všichni Írán) - Irrati (video, It.). ŽK: Matuidi, Pavard, Giroud - Rojo, Tagliafico, Mascherano, Banega, Otamendi. Diváci: 42.873. 

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Kanté, Pogba - Mbappé (89. Thauvin), Griezmann (83. Fekir), Matuidi (75. Tolisso) - Giroud. Trenér: Deschamps.

Argentina: Armani - Mercado, Otamendi, Rojo (46. Fazio), Tagliafico - Pérez (66. Agüero), Mascherano, Banega - Pavón (75. Meza), Messi, Di María. Trenér: Sampaoli.

Didier Deschamps (trenér Francie): "Jsem hrdý na svůj tým, jak zvládl situaci za stavu 1:2. Přestože jsme měli v sestavě spoustu mladých hráčů, dokázali jsme zareagovat. Po druhé inkasované brance bylo ještě dostatek času, navíc jsme brzy vyrovnali, takže možná ještě ani nebyl čas se obávat o výsledek. Věděli jsme, že Argentina je silnější dopředu než dozadu, proto bylo naším plánem soupeři místy přenechat držení míče a vyrážet do otevřené obrany. Počítali jsme před utkáním s rozestavením s Messim na středové pozici, kde má více volnosti. Kanté k němu přistupoval natěsno a spoustu příležitostí zastavil už v zárodku. Naše výkony se postupně lepší. Pro polovinu základní sestavy byl první zápas premiérou na mistrovství světa a to se projevilo. Soupeře pro čtvrtfinále si nemůžeme vybírat - Uruguay i Portugalsko jsou silné týmy, i když každý hraje jiným stylem."

Jorge Sampaoli (trenér Argentiny):  "Vyřazení je velmi bolestivé. Jsem zdrcený, protože i přes nepříznivý vývoj turnaje jsem do poslední chvíle věřil, že můžeme uspět. Dnes jsme hráli proti špičkovému mužstvu s velmi rychlým přechodem do útoku. Hráče jsme na to samozřejmě upozorňovali už před zápasem, ale fotbal není jen video a analýza. Můžete se bavit o nadcházejícím zápase hodiny, připravit se na všechny myslitelné možnosti, ale nakonec se stejně rozhoduje na hřišti. Taktiku určuji jako trenér já, za provedení na hřišti jsou zodpovědní hráči. Rozestavení vždy měníme podle soupeře a zároveň máme ve svém středu nejlepšího hráče světa a snažíme se využít jeho přednosti - někdy se nám to povede lépe, někdy hůře. V závěru jsme poslali na hřiště místo dalšího útočníka Mezu, protože střed pole byl po přechodu na systém 4-4-2 přetížený a Mascherano s Banegou už na všechno nestačili. Chci poděkovat všem hráčům, bojovali až do konce a skoro ještě vyrovnali."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články