Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Za stavu 0:2 jsem myslel, že končíme, přiznal Meunier. Hazarda děsil osud z Eura

Sice byli jasným favoritem, měli v týmu mnohem větší hvězdy, když však fotbalisté Belgie v osmifinále s Japonskem prohrávali v druhé půli 0:2, už příliš obratu nevěřili. Přesto se jim nakonec povedl a po triumfu 3:2 vyzvou ve čtvrtfinále Brazilce.

Slavící fotbalisté Belgie
zdroj: REUTERS autor: Toru Hanai

"Když jsme prohrávali 0:2, říkal jsem si, že to je náš konec," připustil obránce či záložník Thomas Meunier. "Abych řekl pravdu, vzpomněli jsme si na vyřazení před dvěma lety na mistrovství Evropy s Walesem. Ale taky jsme mysleli na to, že když dáme góly, jsme zpátky v zápase," doplnil útočník Eden Hazard.

Ve vyřazovací fázi se naposledy podařilo otočit stav 0:2 Němcům proti Anglii v roce 1970, tehdy to však dokázali až v prodloužení. V normální hrací době se obrat o dvě a více branek předtím naposledy povedl Portugalcům, kteří o čtyři roky dříve proti KLDR prohrávali už 0:3, ale nakonec zvítězili 5:3.

"Pokud se podíváte na statistiky, není mnoho zápasů na mistrovství světa, ve kterých se vrátíte do hry ze stavu 0:2. Myslím, že to je o přístupu a charakteru hráčů, o tom, že se nikdy nevzdávají. To, že se nám to povedlo během 90 minut, je neuvěřitelný úspěch," řekl trenér Belgie Roberto Martínez.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Belgie - Japonsko

Španělský kouč si mohl gratulovat k tomu, jak na nepříznivý výsledek zareagoval. Obrat totiž dvěma góly dokonali střídající hráči Marouane Fellaini a Nacer Chadli, který rozhodl ve čtvrté minutě nastavení.

"Realitou bylo, že jsme prohrávali 0:2 a vy prostě musíte najít řešení. Musíte nějak zareagovat. Ale víc než cokoliv jiného potřebujete touhu a soudržnost hráčů, kteří jsou v tu chvíli zoufalí," uvedl Martínez.

"Máme hráče, kteří dokážou změnit zápas. Nasadili jsme hráče z lavičky a ti byli rozdílovým ukazatelem utkání. Skvěle jsme dnes zareagovali. Možná, že právě takový typ zápasů potřebujete, abyste v budoucnu něčeho velkého dosáhli," dodal Hazard.

Japonci po bolestivém vyřazení z MS uklízeli stadion i šatnu

Velký charakter po vyřazení ukázali Japonci. Jejich fanoušci po prohře v hledišti stadionu v Rostově a navzdory zklamání pomáhali v aréně sbírat odpadky. Hráči zase po sobě uklidili šatnu a poslali organizátorům turnaje děkovný vzkaz.

Japonci pomáhali s úklidem stadionů po všech třech zápasech základní skupiny a tradici zůstali věrní i po osmifinále. Místo aby si šli vybíjet vztek ze smolné prohry, vzali velké pytle a začali do nich v hledišti sbírat odpad.

Smysl pro pořádek ukázali i samotní fotbalisté. Po bolestné porážce uklidili svou šatnu a při odchodu umístili na stůl nápis "děkujeme vám" v ruštině. Dlouho po závěrečném hvizdu přitom většina hráčů nemohla mluvit a mnozí neudrželi slzy.

"Nikdo nečekal, že dostaneme v 94. minutě takový gól. Když jsem přišel do šatny, řekl jsem hráčům, ať jdou do sprchy, protože všichni tam jen mlčky postávali. Nemají se za co stydět," řekl japonský trenér Akira Nišino.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články