Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kdo zastaví Neymara a spol.? V osmifinále se o to marně snažilo Mexiko

Už dost favoritů na mistrovství světa skončilo, jeden z největších ale kráčí jistým krokem dál. Brazílie se sice proti Mexiku rozjížděla pomaleji a lehkonozí soupeři jim moc klidu nedopřávali, nakonec se ale kvalita prokázala a Neymar jednu ze šancí dokázal proměnit ve vítězný gól, další po jeho akci přidal Firmino. Slavný Brazilec ale předvedl opět i svou méně slavnou vlastnost simulování, v němž už je mistrem světa teď.

Brazilec Neymar slaví gól v síti Mexika
zdroj: REUTERS autor: Carlos Garcia Rawlins

Brazilští fotbaloví kouzelníci se brzy přesvědčili, že Mexičané na kouzla nevěří. Už ve druhé minutě zahrozil Lozano a mexická lehká jízda dokazovala, že porážka se Švédy (0:3) už je zapomenuta. Favority se snažil probrat uzdravený a melíru zbavený Neymar, jenže jeho střela z dvaceti metrů trefila gólmana Ochou.

Mexičané však hrozili dál: Hernándes, Herrera i Vela se dostávali do slušných pozic, jejich pokusy však neprošly přes bránící Brazilce. Ty nastartoval do očekávaných obrátek až nejdražší fotbalista světa. Neymar nejdříve nasprintoval do pokutového území Mexičanů, bleskově "vymotal" Álavreze a z úhlu se dostal před Ochou, ten ale vyběhl a nasadil správnou "figuru", kterou ani slavný Brazilec nedokázal prostřelit.

To Ochoa ještě netušil, že mu končí období klidu. Brazilci obklíčili jeho branku a v rychlém sledu ji ostřelovali Gabriel Jesus, Coutinho i další. Mexickému brankáři pomáhali i obránci, kteří pokusy soupeřů často zblokovali. Nicméně ani restart jihoamerického týmu v prvním poločase skóre nezměnil. Mexičané se stále pokoušeli rychle tahat míče po křídlech před Alissonovu branku a zneklidňovat tím favorita, který už ale vypadal, že má pro strach uděláno.

Tlak jihoamerického celku po přestávce narůstal. Po akci Neymara se kopal roh a k míči se dostal Coutinho, přešel přes dva hráče a zhruba z penalty tvrdě vypálil – jenže Ochoa byl připravený. V jednapadesáté minutě už ale mexický brankář nedokázal zasáhnout proti přízemní střele či centru Williana přes celé malé vápno a tři nabíhající Brazilci ve skluzu se snažili dorazit, nejúspěšnější byl ten nejslavnější – Neymar 1:0.

Poulinho pak mohl zvýšit vedení, když dostal míč na desítku, ale Ochoa opět stál na správném místě. Mexiko se snažilo využít každé možnosti k protiútoku – z jednoho z nich protáhl Alissona střelou z hranice pokutového území Vela.

Ale bylo to tak trochu dráždění hada bosou nohou a Willian rychle odpověděl a opět vyzkoušel připraveného mexického gólmana. A Neymarova střela placírkou pak ještě minula pravou tyč. Ochoa už kapituloval jen v 90. minutě, kdy tečoval Neymarovu střelu z bezprostřední blízkosti, ale jen k Firminovi, který stanovil výsledek.      

Neymar kromě stoupající úrovně své hry opět zaujal záchvatem, který předvedl poté, co mu v přerušené hře Layun šlápl na kotník. A on se svíjel na trávníku jako zasažený vysokým napětím – za chvíli už ale běhal po trávníku jako by nic. "Zákrok na mě byl nesportovní. Už před zápasem toho Mexičané dost nareptali. Teď jedou domů," řekl k tomu Neymar. Brazilský trenér Tite jej podpořil: "Zákrok jsem viděl, šlápl na něj. Můžete se podívat na video a zanalyzovat to."

Kouč poraženého celku Juan Carlos Osorio na to měl rozdílný pohled. "Po poločase intenzita utkání opadla, protože rozhodčí do hry příliš zasahoval kvůli domnělým faulům. Ztratili jsme mnoho času kvůli jednomu hráči. Hra byla příliš rozkouskovaná, moji svěřenci tím byli víc a víc unavení," tvrdil Osorio na tiskové konferenci. "Bylo i čtyřminutové přerušení, což je pro fotbal skutečně špatné, je to špatný příklad pro svět i děti. Je to mužný sport, tolik herectví by v něm nemělo být," zlobil se a litoval, že jeho hráči nehrají v evropských soutěžích jako většina Brazilců. "Zlepšila by se tím i naše reprezentace," řekl.

Do fotbalových dějin se z Mexičanů zapsal nejvíce devětatřicetiletý Rafael Márquez, který se stal prvním hráčem, který hrál ve vyřazovací fázi na pátém mistrovství světa.

Brazílie – Mexiko 2:0 (2:0)

Branky: 51. Neymar, 90. Firmino. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Tonolini - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Filipe Luís, Casemiro - Álvarez, Herrera, Salcedo, Guardado. Diváci: 41.970.

Brazílie: Alisson - Fagner, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luís - Paulinho (80. Fernandinho), Casemiro - Willian (90.+1 Marquinhos), Coutinho (86. Firmino), Neymar - Gabriel Jesus. Trenér: Tite.

Mexiko: Ochoa - Álvarez (55. J. dos Santos), Ayala, Salcedo, Gallardo - Herrera, Márquez (46. Layún) Guardado - Vela, Hernández (60. Jiménez), Lozano. Trenér: Osorio.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články