Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Z 0:2 k dokonání obratu v nastavení. Belgie po dramatu zdolala Japonsko a je ve čtvrtfinále

Byli velmi blízko k zařazení do skupiny favoritů, kteří na letošním turnaji senzačně skončili. Fotbalisté Belgie ale tomuto scénáři řekli razantní: NE. "Rudí ďáblové" otočili zápas, v kterém prohrávali 0:2, a slavili triumf 3:2. Rozhodující branku dal v nastaveném čase Nacer Chadli a zajistil evropskému týmu čtvrtfinále s Brazílií. 

Slavící fotbalisté Belgie
zdroj: REUTERS autor: Sergio Perez

Zmar, rozhazování rukou a šokované pohledy. Tak vypadala v 52. minutě hvězdná sestava Belgie, která v základní skupině neztratila ani bod. Když dobře hrající Japonci vstřelili druhou branku střetnutí, vypadalo to s favoritem velice zle. Navíc takový stav se v play-off na šampionátu nikomu nepodařil obrátit od roku 1970. "Rudí ďáblové" však tuto sérii uťali…

69. minuta 1:2.

74. minuta 2:2.

Dlouho to poté vypadalo, že se střetnutí dostane do prodloužení. V posledních vteřinách čtyřminutového nastavení byli ale fanoušci svědky rychlého protiútoku, který by se mohl vyučovat ve školách moderního fotbalu.

Brankář Thibaut Courtois hodil míč na Kevina de Bruyena. Záložník ho po sprintu posunul na pravé křídlo k Thomasi Meunierovi, který poslal do vápna přízemní centr. Romelu Lukaku ho pustil mezi nohama a na konci stál Nacer Chadli, jenž dokonal velkolepý obrat trefou do odkryté branky. "Byla to zkouška charakteru a o tomhle týmu ukázala úplně všechno," přidal kouč Belgie Martínez.

Belgičané tak mohli začít slavit, zatímco Japonci nevěřícně sledovali, jak jim obrovské překvapení a čtvrtfinálový souboj s Brazílií protekly mezi prsty. "Jsem zdrcený a velmi zklamaný. Hráči byli po zápase v šoku a musel jsem je poslat do sprchy, protože jen tak postávali v šatně," řekl japonský trenér Akira Nišino.

Od Japonců se v zápase čekalo, že budou víceméně sparingpartnery dominantní Belgie. Asijský outsider se ale s takovým osudem nehodlal smířit a do střetnutí vlétl velice aktivně. Pokusu Šindži Kagawy po pár vteřinách mnoho nescházelo.

S přibývajícím časem se ale nebojácně hrající a dobře kombinující Asiaté přeci jenom museli více zatáhnout, jelikož Belgie začala tlačit. Na pořádnou šanci favorit čekal až do 25. minuty, kdy si Lukaku naběhl na malé vápno na centr, jenže míč se mu v klíčové chvíli zamotal mezi nohy a nedokázal zakončit ideálně.

O chvíli později pálil z dálky nebezpečně Hazard, jenže to bylo ze strany favorita na dlouho vše. Ano, nadále dominoval, problémem však byla finálová fáze a zakončení, které bylo nepřesné a často zblokované obětavými Japonci.

A byl to také asijský outsider, který v první půli jako poslední zahrozil. Juja Osako lehce tečoval centr a míč proklouzl Courtoisovi mezi rukama. Belgický brankář měl ale štěstí, že pokus nebyl razantní a stačil ho před čárou lapit.

Japonce tento moment nemusel mrzet, jelikož do druhé části vstoupili skvěle. Rychlý protiútok ve 49. minutě nezachytil Jan Vertonghen a sám na branku se řítil Genki Haraguči. Ve vápně sice akci překvapivě zpomalil, jenže následně vypálil na zadní tyč a Courtois nezasáhl.

Belgie byla v šoku a outsider v 52. minutě udeřil znovu. Takaši Inui se za vápnem opřel do míče a krásná střela skončila přesně u tyče.

"Rudí ďáblové" v té chvíli balancovali na hraně vyřazení a na jejich hře to bylo znát. Nervozita, zbytečné ztráty a neschopnost překonat dobře napadající Japonce nenaznačovaly nic dobrého. Až v 62. minutě Lukaku měl na hlavě snížení, jenže mířil vedle.

Favorit se vrátil do hry v 69. minutě. Japonci špatně vyřešili roh, po kterém odkop skončil na zadní tyči u Vertonghen. Obránce Belgie hlavičkoval z velké vzdálenosti, přesto míč doplachtil i díky břevnu do sítě.

Snížení Belgii nakoplo a pomohlo i střídání. A jeden z nových hráčů na hrací ploše Marouane Fellaini se stal hrdinou, který v 74. minutě přesnou hlavičkou po centru Hazarda vyrovnal na 2:2.

"Když jsme prohrávali 0:2, říkal jsem si, že to je náš konec. Ale musím pogratulovat trenérovi, protože mu skvěle vyšla střídání," řekl belgický obránce Meunier. "Rozhodující byl výkon kluků, co vystřídali, protože naprosto změnili zápas," přidal Eden Hazard.

Belgičané se hnali za obratem, v 86. minutě ho měli na hlavě Chadli s Lukakem, proti kterým dvakrát skvěle zakročil brankář Eidži Kawašima.

I Japonci mohli v závěru strhnout výsledek na svoji stranu, když nebezpečně ze standardky pálil Keisuke Honda. Po ní se dostali Asiaté ještě k rohu, jenže ten se jim paradoxně stal osudným. Po něm "rudí ďáblové" rozjeli rychlý brejk a o vítězi bylo rozhodnuto.

"Chtěli jsme z přímého kopu a potom i z rohu rozhodnout o vítězství. Ale Belgie předvedla superprotiútok," uvedl Nišino. "Dostali jsme se z našeho vápna do soupeřova asi za šest sekund a pak Lukaku předvedl velmi nesobecké gesto, když pustil míč na Chadliho," doplnil Martínez.

Belgie tak potvrdila roli nejlépe střílejícího celku šampionátu v Rusku a i na třetí pokus udržela stoprocentní úspěšnost v osmifinále mistrovství světa. "My se teď musíme připravit na Brazílii a potvrdit, že jsme zlatá generace, jak o nás všichni říkají," dodal Meunier.

Belgie - Japonsko 3:2 (0:0)

Branky: 69. Vertonghen, 74. Fellaini, 90.+4 Chadli - 48. Haraguči, 52. Inui. Rozhodčí: Diedhiou - Camara, Samba (všichni Seneg.) - Zwayer (video, Něm.). ŽK: Šibasaki (Jap.). Diváci: 41 466.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco (65. Chadli) - Mertens (65. Fellaini), Lukaku, E. Hazard. Trenér: Martínez.

Japonsko: Kawašima - H. Sakai, Jošida, Šodži, Nagatomo - Haraguči (81. Honda), Hasebe, Kagawa, Šibasaki (81. Jamaguči), Inui - Osako. Trenér: Nišino.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články