Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Argentina nebo Belgie, Nizozemsko nebo Kostarika. Kdo postoupí do semifinále?

Praha - Už zítra se fotbaloví příznivci dozvědí, které týmy doplní čtyřku nejlepších týmů na šampionátu. Dokáže Argentina poprvé od roku 1990 postoupit do semifinále, nebo se zde naopak probojuje vycházející generace skvělých belgických fotbalistů? Dokáže Kostarika pokračovat ve svém snovém tažení, anebo Nizozemsko zopakuje loňskou účast? Které týmy mají podle redakce ctsport.cz lepší výchozí pozici?

Argentina – Belgie (18:00 SELČ, Brasília)

Argentina a Belgie se na mistrovství potkaly pouze dvakrát, v obou případech však jejich souboje zanechaly ikonické momenty. V roce 1982 vyhráli Evropané, z utkání ale možná spíše přetrvává v paměti jedna z nejznámějších fotbalových fotografií v historii – sedm Belgičanů, kteří brání v cestě Diegu Maradonovi. O čtyři roky později v semifinále šampionátu v Mexiku pak Maradona zápas zcela ovládl a vstřelil dva góly včetně sóla v 63. minutě.

Nyní se La Albiceleste poprvé od Maradonových dob může dostat mezi čtyři nejlepší a dovést ji sem může Lionel Messi. Útočník Barcelony zatím argentinské reprezentaci v každém zápase na mistrovství světa prakticky rozhodl utkání. Kdyby totéž zopakoval i proti Belgii, ještě více by se v obecném povědomí přiblížil na roveň legendárního útočníka Neapole či Boca Juniors.

Jak Argentina, tak Belgie ve čtvrtfinále de facto poprvé na šampionátu narazí na soupeře srovnatelné kvality. Přestože Alžírsko, Švýcarsko, Nigérie či USA jsou fyzicky dobře připravené a kompaktní týmy, ani jeden z nich se ale individuální kvalitou v kádru oběma čtvrtfinalistům příliš nepřibližuje. Víceméně proti všem svým dosavadním soupeřům hrály Argentina a Belgie do zatažené obrany, a i kvůli tomu jejich výkony zaostávaly za očekáváním. Zároveň je velmi těžké předpovídat, jakým herním pojetím se oba čtvrtfinalisté budou prezentovat nyní. Svým způsobem se pro ně tedy mistrovství světa přelévá do zcela nové fáze.

Klíčová otázka utkání proto zní, který celek se dokáže lépe adaptovat na protiútoky svého soupeře. Týmové výkony obou reprezentací jsou doposud velmi nepřesvědčivé. Argentina má problém se souhrou v záloze i v útoku a je zranitelná při soupeřově přečíslení, když se často nevracejí vypomoci hlavní ofenzivní hvězdy. Albiceleste bude navíc ve čtvrtfinále chybět vykartovaný levý bek Rojo a jeho náhradník se bude muset vypořádat s nájezdy talentovaných belgických křídelních hráčů.

Belgie obdržela ve skupinové fázi jedinou branku, a to z pokutového kopu. První tým, který řádně otestoval defenzivu rudých ďáblů, byly až Spojené státy v osmifinále. Belgická defenzivní řada čelila protiútokům USA ústupem do vlastní poloviny, mnohdy se k ní však na pomoc nestahovali štítoví záložníci. Witsel a Fellaini na hřišti nepůsobili příliš disciplinovaně a jestli na tomto aspektu Belgičané nezapracují, Messi a spol. si mezi belgickými liniemi najdou nebývalé množství prostoru ke kombinaci a zakončení.

Mnohé nasvědčuje tomu, že bychom se měli dočkat velmi otevřeného duelu. Oba týmy na šampionátu nejsou zvyklé pasivně bránit v bloku. Souhra středních záložníků obou týmů navíc není například na úrovni Německa, aby byla schopna kontrolovat utkání sledem rychlých krátkých přihrávek, a držet si tak soupeře od těla. I proto bychom mohli být svědky intenzivního napadání ze strany obou týmů a značného množství šancí. Dosavadní týmové výkony obou soupeřů nenasvědčují, že bychom se ve čtvrtfinále měli dočkat dramatického zlepšení. Mohly by tedy rozhodovat individuality – klíčovou roli zcela přirozeně budou mít Messi a Hazard, kvůli zmíněným podmínkám tomu však bude ještě ve větší míře.

Šance na postup podle ctsport.cz: Argentina 60 % - Belgie 40 %

Nizozemsko – Kostarika (22:00 SELČ, Salvador)

Kostarický sen, v němž fotbalový David poráží jednoho Goliáše za druhým, má na programu další pokračování. Tentokrát na středoamerického outsidera čeká výzva v podobě Nizozemců. Ti zatím na turnaji vyhráli všechny čtyři duely, nasázeli nejvíce branek a jsou tak jasnými aspiranty na postup do další fáze turnaje. Pokud však Kostarika znovu bude hrát s entusiasmem jako doposud a bude zdárně dodržovat taktické pokyny, může Evropany minimálně pozlobit.

Oranjes totiž kromě drtivé výhry nad Španělskem rovněž ukázali, že jejich hra má přes kladné statistiky k ideálu daleko. Důkazem budiž osmifinále s Mexikem, kdy svěřenci trenéra Luise van Gaala zachraňovali výsledek "za minutu dvanáct". Nizozemsko totiž znovu potvrdilo, že rozestavení 5-3-2, kterým se zatím prezentuje, není úplně tím pravým ořechovým. Mexičané, kteří vyrukovali s obdobným seskupením i taktikou, svého soupeře po většinu duelu přehrávali. Nizozemci nedokázali delší časovou periodu kontrolovat míč a špatně podporovali hvězdné útočné duo Robin van Persie a Arjen Robben. Zejména druhý jmenovaný, jenž zatím na šampionátu září, se uprostřed útoku trápil a nedokázal využívat svých hlavních předností.

Záchrana pro Nizozemce, podobně jako v duelu základní skupiny proti Austrálii, přišla až se změnou rozestavení. Van Gaal přešel na systém 4-2-1-3, Robbena posunul doprava a na hře to bylo okamžitě znát. Zatímco Mexičané se zbytečně zatáhli, Nizozemci si díky presinku a útocích po křídlech začali vytvářet tlak, který nakonec přetavili ve výhru 2:1.

Je tedy otázkou, zda van Gaal konečně nepřejde na jiné rozestavení hned od úvodu utkání. Nizozemci, kteří ve statistikách jsou sedmým nejhorším celkem v průměrném držení míče na zápas, totiž právě proti Kostarice budou ti, kdo by měl diktovat tempo hry a kdo by měl mít balon častěji na kopačkách. Zároveň systém, který v závěru platil na Mexiko, by mohl fungovat i proti Středoameričanům.

Kostarika totiž také hraje především z dobře fungující pětičlenné defenzívy, z níž se snaží přecházet do rychlých protiútoků. A že tento styl na favority funguje, ukázala již základní skupina, v níž outsider senzačně porazil Itálii s Uruguayí a s Anglií si připsal cennou remízu. Postup v osmifinále přes Řecko sice pro Kostaričany byl více než šťastný, když rozhodli až v penaltách. Faktem však je, že hráli od 50. minuty v desíti a oproti předešlým zápasům nemohli hrát až tak ze zatažené obrany.

Tím, na koho bude Kostarika opět sázet, bude brankář Keylor Navas, jenž si skvělými zákroky na šampionátu řekl o angažmá v některém z velkých klubů. Avšak ani on by neměl být pro jasného favorita velkou překážkou. Ve prospěch Nizozemska hraje hned několik faktorů, zkušenost s velkými zápasy, kvalita kádru, kvalita trenéra, taktická vyzrálost aj., a je tak jasným favoritem. Kostaričané tak mohou opět pouze překvapit.

Šance na postup podle ctsport.cz: Nizozemsko 80 % - Kostarika 20 %

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články