Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nizozemci otočili osmifinále s Mexikem penaltou z nastaveného času

Fortaleza – Mexický brankář Ochoa už na mistrovství světa skvělé zákroky nepředvede. Fotbalisté Nizozemska totiž díky obratu v závěru zdolali v osmifinále mistrovství světa Mexiko 2:1. Středoameričané vedli po gólu Giovaniho dos Santose z úvodu druhého poločasu, dvě minuty před koncem ale srovnal Wesley Sneijder a v nastavení rozhodl z penalty Klaas Jan Huntelaar. Mexičané tak končí pošesté za sebou v osmifinále, soupeř si o semifinále zahraje s Kostarikou, či Řeckem.

Radost po vyrovnávacím gólu Wesleyho Sneijdera
zdroj: ČTK/AP autor: Felipe Dana

Kouč Nizozemců Louis van Gaal naordinoval svým svěřencům lehce defenzivní taktiku. Jak dobře nafouknutá byla Brazuca, testoval v úvodu dvěma střeleckými pokusy z dálky mexický levý záložník Layún. Oba letěly mimo tři tyče branky Cillessena. Ten pak musel vyběhnout, aby včas zastavil kolmou přihrávku letící na Peraltu. Jeho odkop však vypadal trochu krkolomně.

Už po devíti minutách musel střídat v nizozemské sestavě, zřejmě pro svalové zranění, Nigel de Jong, kterého nahradil rodilý Portugalec Martins Indi. Ten utrpěl proti Austrálii ve skupině otřes mozku a musel vynechat duel s Chile.

Ve 14. minutě zahrozili Mexičané z levé strany, kde se dobře uvolnil Layún a krouceným přízemním centrem hledal ve vápně Dos Santose. Tomu chybělo jen několik centimetrů k rozvlnění sítě. Na druhé straně o sobě dal vědět Robben, který ve vápně reklamoval sražení centru rukou Márqueze. Rozhodčí Pedro Proenca zůstal v klidu.

Další příležitost Mexičanů prováhal Herrera. Uvnitř šestnáctky napřáhl po přiklepnutí od spoluhráče ke střele, ale pokus s malou razancí letěl vedle. Herrera byl také u snahy hrát hlavou před poměrně vysokou nohou Vlaara uvnitř pokutového území. Situace záváněla penaltou, ale hlavní sudí zůstal neoblomný. Následně předvedl Cillessen "jen" vyražení na roh po dělovce Salcida, která ve vzduchu lehce zaplavala.

Peralta po půl hodině hry proskotačil kolem dvou soupeřů, následně trochu náhodně přenechal míč Dos Santosovi, jenž z hranice pokutového území vyslal přízemní projektil. Ten Cillessen s přehledem chytil. Rozhodčí po třiceti minutách hry povolili hráčům tzv. "cooling break" – menší přestávku pro doplnění tekutin. Ve Fortaleze teplota vzduchu totiž přesáhla 32 stupňů. Kvůli tomu se pak nastavovaly čtyři minuty.

Brankář Cillessen musel po pauze zasahovat při jedovatém pokusu Dos Santose z úhlu. Kontroverzní moment přišel ve druhé minutě nastavení. Robin van Persie předal v úniku jeden na jednoho míč Arjenu Robbenovi, který pronikl do vápna. Tam byl mírně faulován Márquezem, poté i Morenem, ale sudí zůstal znovu ledově klidný a faul neodpískal. Sám Moreno se při zákroku zranil a do šaten zamířil na nosítkách.

Mexiko šlo hned z kraje druhého poločasu do vedení díky trefě z dálky Giovaniho dos Santose. Toho neuhlídal Blind a Cillessen se už jen marně natahoval.

Oranjes mohli vyrovnat po rohu. Ten zahrával Robben, našel na malém vápnu De Vrije, ale jeho střela skončila neúspěchem. Gólman Ochoa se prezentoval skvělým reflexivním zákrokem, jímž vyrazil míč na tyč. Za chvíli se Robben pustil do otevřené obrany a předložil míč na zlatém podnose Sneijderovi, jehož rána byla zblokována pozornými obránci na rohový kop. Z něj se Nizozemcům vůbec nepodařilo zakončit.

Podruhé dostal míč za brankovou čáru Peralta, ale radost byla zbytečná. Jeho zakončení přišlo z jasného ofsajdu. Hereckou eskapádu pak předvedl na hranci vápna Robben, kde byl po kontaktu s Layúnem poslán na zem. Pádu však jednoznačně přidal. Sudí situaci posoudil výborně.

Ochoa svůj tým dál držel a potvrdil to při šanci Robbena, který si po chybě obrany obhodil Márqueze a tváří v tvář nedokázal gólmana propálit. Nizozemci tlačili a vzešel z toho vyrovnávací gól. Po odražené hlavičce nekompromisně zavěsil nádherným volejem Sneijder až v 88. minutě.

V šestiminutovém nastavení pak upadl ve vápně Robben a rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu. Střídající Huntelaar se střelou k tyči nemýlil a poslal "Tulipány" do čtvtrtfinále. Nizozemci dokázali v Brazílii vyhrát už třetí zápas, v němž museli otáčet nepříznivé skóre, což se dosud na jednom MS povedlo jen Němcům v roce 1970.

Nizozemsko – Mexiko 2:1 (0:0)

Branky: 88. Sneijder, 90.+4 Huntelaar z pen.  48. G. Dos Santos. Rozhodčí: Proenca – Miranda, Trigo (všichni Portug.). ŽK: Aguilar, Márquez, Guardado (všichni Mexiko). Diváci: 58 817.

Nizozemsko: Cillessen  Vlaar, De Vrij, Blind  Verhaegh (57. Depay), De Jong (9. Martins Indi), Wijnaldum, Sneijder, Kuijt  Van Persie (76. Huntelaar), Robben. Trenér: Van Gaal.

Mexiko: Ochoa  Rodríguez, Márquez, Moreno (46. Reyes)  Aguilar, H. Herrera, Salcido, Guardado, Layún  G. Dos Santos (61. Aquino), Peralta (75. Hernández). Trenér: M. Herrera.

Louis van Gaal (trenér Nizozemska): "Hráči v závěru předvedli, že věří ve vítězství do poslední chvíle. Byli jsme na tom dobře i fyzicky, byli jsme v závěru v lepší kondici a čerstvější než Mexiko. Musím svému týmu složit kompliment."

Miguel Herrera (trenér Mexika): "Na tomto turnaji bylo celou dobu všechno proti Mexiku. Robben dnes třikrát nafilmoval pád a rozhodčí s tím nedělal nic. Naopak první gól jsme si zasloužili, protože jsme nechali osamoceného Sneijdera. Po vedoucí brance na 1:0 jsme se stáhli moc dozadu, to nás stálo vítězství a beru to na sebe. Mnohokrát děkujeme fanouškům za podporu, ale našeho cíle jsme nemohli dosáhnout."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články