Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Howard překonal gólmanský rekord, pak ale rozhodl Lukaku

Salvador - Brankář Tim Howard dělal, co mohl, šestnácti úspěšnými zákroky překonal rekord MS, k postupu amerických fotbalistů přes Belgii do čtvrtfinále to ale stejně nestačilo. Soupeř odčaroval gólmanovo kouzlo v prvním prodloužení poté, co na hřiště přišel jeho nedávný spoluhráč z Evertonu Romelu Lukaku. Howard ho označil za klíčovou postavu zápasu, který USA prohrály 1:2.

Americký gólman Tim Howard v utkání s Belgií
zdroj: Isifa

Lukaku jako by věděl, jak na Howarda vyzrát. Nejprve průnikem vypracoval v 93. minutě první gól pro Kevina De Bruyneho a druhou branku dal ve 105. minutě sám. "Nasadili velkého 'Roma' a on změnil zápas. Naběhl na nás, dal gól a připravil další šance spoluhráčům," řekl Howard na adresu útočníka Chelsea, který byl v uplynulé sezoně během hostování v Evertonu jeho spoluhráčem.

Před Lukakuovým příchodem přiváděl pětatřicetiletý americký gólman Belgičany k zoufalství. Oficiální stránky FIFA mu napočítaly šestnáct úspěšných zákroků, čímž vytvořil nový rekord mistrovství světa v rámci jednoho utkání. "Jen jsem dělal svou práci. Fotbal není individuální sport a my jsme hráli jako tým," podotkl Howard, jenž byl vyhlášen hráčem utkání. "Byl to strhující zápas a rve nám srdce, že jsme vypadli," litoval vyřazení.

Sportovně ale uznal, že Belgie byla většinu času lepší. "Nemyslím si, že jsme na hřišti mohli nechat víc. Ale někdy to prostě nestačí, porazil nás lepší tým. Klobouk dolů před Belgií, byli fantastičtí. Dostali nás pod obrovský tlak," připustil Howard. "V závěru jsme ale dostali pod tlak i my je, byl to neuvěřitelný večer. Bolí to, ale za čtyři roky budeme silnější," dodal brankář USA.

Žolík Lukaku zařídil Belgii čtvrtfinále

Útočník Romelu Lukaku měl být jedním z tahounů belgické ofenzivy, ale ve skupinové fázi se vůbec neprosadil a vypadl ze základní sestavy. Kmenový fotbalista Chelsea se však probudil v pravý čas a gólem a asistencí pomohl Belgii k triumfu 2:1.

Po základní hrací době (0:0) přišel na hřiště za devatenáctiletého útočníka Divocka Origiho, který ho v předchozí fázi šampionátu nečekaně zastínil. "Média se snažila Romela sestřelit po prvním kole, ale já byl přesvědčený, že stále může být na tomto mistrovství tím, kdo bude rozhodovat," řekl trenér Belgie Marc Wilmots.

Romelu Lukaku
zdroj: ZUMA autor: Dirk Waem

Po minulé sezoně si od Lukaka stejně jako fanoušci hodně sliboval. Jednadvacetiletý útočník během hostování v Evertonu vstřelil patnáct ligových branek. Úvod brazilského turnaje mu však vůbec nevyšel. "Uvědomil jsem si, že bych na sebe neměl vytvářet moc velký tlak a pouze udělat všechno pro to, abychom vyhráli," řekl Lukaku. "Jsem moc šťastný, že to tímto způsobem vyšlo," přidal odchovanec bruselského Anderlechtu.

Až s jeho příchodem na hřiště dokázali belgičtí fotbalisté překonat bývalého Lukakuova spoluhráče Tima Howarda, jenž skvělými zákroky dlouho držel americké naděje. "Když se soupeř unavil, přepnuli jsme na vyšší rychlost. Vypadá to do budoucna dobře," podotkl Lukaku, jehož tým v sobotním čtvrtfinále vyzve Argentinu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články