Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Reklama na fotbal. Američané byli blízko penalt, ve čtvrtfinále je nakonec Belgie

Salvador - Fotbalisté Belgie zvítězili po prodloužení nad reprezentací Spojených států 2:1 a zahrají si čtvrtfinále s Argentinou. Mezi nejlepší osmičku týmů se jim povedlo postoupit poprvé od roku 1986. V posledních třiceti minutách se trefil De Bruyne a Lukaku, odpovědět stačil jen mladý talent Green.

Radost hráčů Belgie po výhře nad USA
zdroj: Isifa

Američané hned na úvod vyrobili lacinou chybu v rozehrávce a devatenáctiletý mladík Origi měl dobrou šanci poslat Belgičany do vedení. Howard si ale míč pohlídal. Na hranici šestnáctky mohl odpovědět Zusi, jenže balon, který na něj mířil skrze prostornou ulici, byl příliš dlouhý.

Spojené státy nenechávaly tým Marca Wilmotse jít do zakončení, sami si však s rychlou rozehrávkou hlavu příliš nelámali. Belgičané vyrobili za čtvrthodinku tři rohy, ani z nich ale bránu USA neohrozili. Neúnavné publikum hnalo oba týmy dopředu, jejich aktivita však paradoxně končila s půlící čárou.

Lehce strnulou hru neoživil ani jeden z diváků, který několik desítek vteřin bez povšimnutí pořadatelů pobíhal po trávníku. Belgickou defenzivu pořádně vystrašil na prahu 20. minuty až Bradley, který posunul k Dempseymu, jenž hned bezúspěšně pálil mezi tyče.

Chybu z úvodu pak výběr Jürgena Klinsmanna zopakoval a bylo z toho další varování. Hra pěti proti třem ale skončila po De Bruyneově slabé střele vedle branky. Belgii to doslova nabudilo. Zaparkovala před americkým vápnem a jala se mocně dobývat síť za Howardem. To byl třeba případ Fellainiho, kterému naservíroval Vertonghen, jemuž balon vykopl až Beasley.

Utkání Belgie - USA
zdroj: Isifa

Reprezentaci Spojených států se zadřel motor, na Evropany nenacházela recept a navíc ji přidělal starosti Johnson, jehož musel kvůli zdravotním problémům vystřídat po půlhodině hry Yedlin. Právě on ale Američanům vrátil tempo, neúnavně se hnal do akcí a několikrát dobře centroval do šestnáctky. Courtoise zkoušel překvapit i hlavičkou ve vápně.

Belgie chtěla dostát své kvalitě z první půle, a tak hned v úvodu druhé pětačtyřicetiminutovky našel De Bruyne Mertense, jehož oblouk tak tak vytěsnil Howard za bránu. Američané byli hodně stáhlí a pouze vyčkávali. Jistotu jim nedodávala ani jejich defenziva, přes kterou se evropský tým proháněl jak na promenádě. Pole kolem Howarda chvílemi připomínalo minometné pole, ale ani Vertonghen, Origi nebo Witsel skóre neotevřeli.

Americký gólman Tim Howard v utkání s Belgií
zdroj: Isifa

Spojeným státům se ze sevření podařilo vymanit jen na pár chvil, ale akce zpravidla končily u čitelně nacentrovaných míčů, které si Courtois pohlídal. A skvěle se držel i Howard, jemuž se povedlo parádně vychytat třeba střídajícího Mirallase, jehož vysokoškolsky našel ve vápně Origi.

Bylo to čekání na gól a Belgie mu byla několikrát daleko blíž než Klinsmannův kádr. Ale pravidlu, kdy vstřelila šest gólů na mistrovství světa po 70. minutě v normální hrací době, tentokrát nedostála. To se jí mohlo vymstít, neboť naprostou tutovku měl na nohách v poslední minutě tříminutového nastavení Wondolowski, ale z malého vápna neuvěřitelně přestřelil.

Do prodloužení naskočil po nevýrazných výkonech v předchozích zápasech pouze střídající Lukaku, za což si ale mohl Wilmots gratulovat. De Bruyne totiž v šestnáctce zachytil tečovanou přihrávku sprintujícího hráče Evertonu, Howarda zleva obstřelil a v 93. minutě se otevřelo skóre. Vedení mohl pečetit Vertonghen, ale nabídku zvýšit nepochopitelně zazdil jen slabou střelou do brankáře. To Lukaku chytil příležitost za pačesy a bylo z toho vedení 2:0. S De Bruynem "se vyměnil" a vedle padajícího Howarda přesně umístil míč.

Tim Howard: "Vyřazení nám rve srdce. Nemohli jsme na hřišti nechat víc, ale nestačilo to. Belgie byla lepší, dostala nás pod obrovský tlak. Mají úžasný tým. V závěru jsme dostali pod tlak i my je, byl to neuvěřitelný večer. Za čtyři roky budeme silnější."

Jak ubíhaly minuty, ubývaly síly. A Belgie si s Američany prohodila role. Klinsmann poslal na hřiště mladíčka Greena a chtěl zápas za každou cenu zdramatizovat. Povedlo se, protože to byl právě osmnáctiletý hráč, který si naběhl na přihrávku Bradleyho za obranu a z první se mu povedlo snížit. Belgičtí fotbalisté věděli, že ještě nemaji vyhráno – do vápna se jim nastěhovalo takřka celé mužstvo a americká mašina jela na plné obrátky. V obrovských šancích byli po sobě Jones a Dempsey, dokopat strhující závěr duelu do penaltového rozstřelu se jim ale už nepodařilo.

Belgie - USA 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0)

Branky: 93. De Bruyne, 105. Lukaku - 107. Green. Rozhodčí: Haimúdí - Etchialí (oba Alž.), Achik (Mar.). ŽK: Kompany - Cameron. Diváci: 51 227.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Fellaini, Witsel - Mertens (60. Mirallas), De Bruyne, Hazard (111. Chadli) - Origi (91. Lukaku). Trenér: Wilmots.

USA: Howard - F. Johnson (32. Yedlin), Gonzalez, Besler, Beasley - J. Jones, Cameron - Zusi (72. Wondolowski), Bradley, Bedoya (105. Green) - Dempsey. Trenér: Klinsmann.

Marc Wilmots (trenér Belgie): "Utkání jsme kontrolovali. Vypracovali jsme si okolo patnácti gólových šancí, celý zápas jsme dominovali. Myslím, že naprosto zaslouženě postupujeme, i když po inkasovaném gólu byl závěr těžký. Pro moje srdce bude lepší, když budeme hrát co nejméně takových zápasů. Hráči si museli sáhnout na hranici možností, abychom postoupili. Teď může celá Belgie slavit."

Jürgen Klinsmann (trenér USA): "Samozřejmě je to pro nás velká rána. Nechali jsme na hřišti pro naše fanoušky všechno. Bylo to neskutečné drama, měli jsme několik šancí na vyrovnání. Ale všichni můžeme být pyšní na tenhle tým, na každého hráče. Myslím, že celá země může být hrdá na to, co tady v Brazílii náš tým předváděl za výkony."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články