Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Paralympijské hry Paříž 2024

Sparta opět v Anglii narazila, od Manchesteru City schytala pětigólový příděl

Fotbalisté Sparty si opět vyzkoušeli, jak vypadá srážka s fotbalovým kolosem. V Lize mistrů ve třetím kole pražský celek poprvé prohrál, a to hned vysoko 0:5. Přitom v prvním poločase držel český mistr nadějný odstup 0:1, ale po přestávce hráči Citizens přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a potom už Sparta nestačila. 

Haaland dává svůj druhý gól v zápase se Spartou
zdroj: Reuters autor: Jason Cairnduff

Papírově největšího favorita soutěže poslal do vedení už ve třetí minutě Phil Foden. Domácí definitivně rozhodli třemi brankami v rozmezí 58. až 68. minuty, kdy se mezi dvě trefy Erlinga Haalanda vměstnal gól Johna Stonese. V závěru skóroval z penalty Matheus Nunes.

Pražané prohráli o pět branek poprvé od března, kdy v osmifinále Evropské ligy podlehli jinému anglickému týmu Liverpoolu na jeho stadionu 1:6. V novém formátu LM mají na kontě čtyři body za vítězství 3:0 nad Salcburkem a remízu 1:1 ve Stuttgartu. Citizens si polepšili na sedm bodů po úvodní domácí remíze 0:0 s Interem Milán a triumfu 4:0 na Slovanu Bratislava.

Svěřenci španělského trenéra Pepa Guardioly neprohráli v soutěži 26 utkání za sebou, čímž vytvořili nový rekord, jímž se osamostatnili od městského rivala United. Na Etihad Stadium od září 2018 neprohráli v Lize mistrů dokonce 33 zápasů, čímž vylepšili anglický rekord.

Guardiola udělal oproti nedělní výhře 2:1 ve Wolverhamptonu pět změn v sestavě, nechyběl v ní ale Haaland. Naopak se musel obejít bez zraněných opor Walkera či de Bruyneho. Právě Foden už po dvou a půl minutách otevřel skóre. Anglický reprezentant prošel kolem Laciho a Kairinena a přízemní střelou na zadní tyč překonal Vindahla.

"Bohužel jsme dostali strašně rychlý gól. Věděli jsme, že zápas bude probíhat tak, jak probíhal, že nás budou mačkat a že budeme zavřeni na své polovině. Doufali jsme, že co nejdéle udržíme bezbrankovou remízu a něco přežijeme. Bohužel jsme hned z první střely dostali gól, což bylo pro nás daleko těžší, protože jsme věděli, že hned druhý gól to může rozhodnout," konstatoval kapitánSparty Filip Panák.

Nadále se podle očekávání hrálo na jednu branku, domácí měli drtivé držení míče. Další příležitost si vypracovali v 26. minutě, stoper Vitík ale po Haalandově hlavičce odvrátil míč do nebezpečí a z následného protiútoku Birmančevičovu přízemní střelu na zadní tyč vytáhl gólman Ortega, který nahradil jedničku Edersona, na roh. V 36. minutě Vindahl zastavil Fodenovu ránu zpoza šestnáctky. V závěru úvodního dějství střelec první branky z podobné pozice minul.

Domácí zvýšili necelé dvě minuty po přestávce, zakončující Aké však při dorážce zahrál rukou, a proto branka neplatila. Další možnost se naskytla Haalandovi, jenže Vindahl jeho hlavičku vyrazil. Historicky nejlepší střelec norské reprezentace se dočkal v 58. minutě, a to po nevídaném zakončení. Savinho se zbavil Ryneše, odcentroval, Haaland zády k brance ve vzduchu nastavil patu a skákavý míč doputoval za Vindahla.

"Do té doby jsme ho docela dobře bránili, za to musím kluky pochválit. Co k jeho zakončení říct? Už před utkáním jsem ho chválil. Je to prvotřídní hráč, který se těžko brání," prohlásil kouč Sparty Lars Friis. "Byl to úžasný gól, vyrazil mi dech. Když dal podobný gól Dortmundu, sledoval jsem ho v televizi. Vidět to naživo bylo skvělé," uvedl Nunes.

Za dalších šest minut přidal třetí zásah domácích po Nunesově centru Stones, který rozhodl o nedělním triumfu ve Wolverhamptonu. Nepovedenou desetiminutovku hostů završil po rychlé kombinaci střelou k tyči Haaland. V soutěžní sezoně zaznamenal už třináctou trefu.

Navzdory jasnému výsledku zhruba 1700 sparťanských příznivců nepřestalo fandit. Po drtivou většinu zápasu se na jinak ztichlém stadionu starali o atmosféru. V 87. minutě sparťan Preciado ve vápně nedovoleně zastavil Nunese a sám faulovaný hráč z následné penalty stanovil konečný výsledek.

Dánský kouč Sparty Friis hráčům nic nevyčítal. "Po prvním gólu se mi honilo hlavou hodně věcí. Jsem celkem spokojený s první půlí, jak jsme si s ní poradili. Měli jsme v ní pološance, které jsme si přáli. Věděli jsme, že bude těžké si z otevřené hry něco vytvořit. Po úvodní brance to bylo slušné, po druhé už panoval obrovský rozdíl. Nemůžu kluky vinit, hráli jsme proti nejlepšímu týmu a hráčům na světě," řekl s tím, že si s hráči góly rozebere.

Sparta vyhrála jediný z posledních 19 pohárových duelů s anglickými soupeři, na jejich hřišti nezvítězila od listopadu 1983 podesáté za sebou. V LM ji ještě čekají Brest, Atlético Madrid, Feyenoord Rotterdam, Inter a Leverkusen.

Manchester vyhrál i třetí pohárový zápas s českým týmem, v sezoně 2013/14 dvakrát zdolal v LM Plzeň. Guardiolův tým doma od předloňského prosince neprohrál 51 soutěžních duelů v řadě.

Manchester City – Sparta Praha 5:0 (1:0)

Branky: 58. a 68. Haaland, 3. Foden, 64. Stones, 88. Nunes z pen. Rozhodčí: Mariani – Bindoni, Tegoni – di Paolo (video, všichni It.). ŽK: Stones – Preciado.

Manchester: Ortega – Lewis, Stones (74. Dias), Akanji, Aké (74. Gvardiol) – Gündogan (69. Kovačič), Silva (69. McAtee), Nunes – Savinho, Foden – Haaland (81. O'Reilly). Trenér: Guardiola.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Sörensen – Preciado, Kairinen (88. Solbakken), Laci, Ryneš (88. Wiesner) – Birmančevič (74. Daněk), Haraslín (46. Krasniqi) – Olatunji (60. Rrahmani). Trenér: Friis.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články