Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Spartu čeká v Lize mistrů největší favorit. Sehraje v Manchesteru lepší partii než loni v Liverpoolu?

Utkání, na které budou velmi pravděpodobně ještě dlouho vzpomínat, si na slavném Etihad Stadium střihnou fotbalisté Sparty. Ve 3. kole ligové fáze Champions League totiž vyzvou největšího favorita Manchester City, který se může zapsat do historie soutěže. Pokud získá alespoň bod, vytvoří nový rekord v neporazitelnosti. Úvodní hvizd zazní v 21:00.

Erling Haaland z Manchesteru City v Lize mistrů
zdroj: REUTERS autor: Lee Smith

Citizens nenašli v milionářské soutěži přemožitele už v 25 zápasech a mohou překonat rekord městského rivala United. Doma navíc v LM od září 2018 neprohráli ve 32 utkáních za sebou, což je anglický rekord. Celkově drží od předloňského prosince na Etihad Stadium sérii 50 soutěžních duelů bez porážky. Napříč všemi soutěžemi padli jedinkrát z posledních 48 zápasů. Toť ve zkratce vizitka fenomenálního týmu, kterému bude Sparta čelit.

V evropských pohárech se Manchester City dosud z českých týmů střetl jen s Plzní ve skupině Ligy mistrů v sezoně 2013/14 – na hřišti Viktorie zvítězil 3:0 a doma 4:2. "Doufejme, že přivezeme dobrý výsledek. Budeme pro to dělat maximum. Strašně se na ten zápas těším, na stadion, prostředí. Bude to fakt bomba," řekl sparťanský záložník Tomáš Wiesner.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sparta se chystá na Manchester City, Guardiola ocenil hru pražského klubu

Svěřenci trenéra Pepa Guardioly vstoupili do nového formátu soutěže domácí remízou 0:0 s Interem Milán (s nímž se Pražané utkají v lednu, pozn. red.) a poté vyhráli na stadionu Slovanu Bratislava 4:0. Sparta první působení v LM po 19 letech začala triumfem 3:0 nad Salcburkem, následně nečekaně remizovala 1:1 v aréně favorizovaného Stuttgartu.

"Když jsem viděl, jak jsme byli zalezlí už proti Stuttgartu, tak se bojím, abychom proti City neskončili všichni v bráně. Myslím si, že tam to bude v určitých fázích zápas se Stuttgartem dost připomínat, protože kvalita je u City o iks úrovní jinde," prohlásil obránce Jaroslav Zelený.

Memento z Anfieldu

Spartě se proti anglickým mužstvům nedaří. Zdolat je dokázala v jediném z posledních 18 pohárových duelů. V březnu v osmifinále Evropské ligy podlehla doma Liverpoolu 1:5 a venku 1:6. V Anglii od listopadu 1983 nezvítězila devětkrát za sebou.

Ve víkendových generálkách oba týmy vyhrály 2:1 a v domácích soutěžích jim shodně patří druhé místo. Citizens loupili ve Wolverhamptonu, Pražané si doma poradili se Slovanem Liberec.

Favorité z Manchesteru, kteří ovládli Premier League čtyřikrát za sebou, budou kvůli zranění nejspíše postrádat obránce a kapitána Kylea Walkera a záložníka Kevina De Bruyneho. "Nemyslím si, že budou připraveni," konstatoval Guardiola, jenž jako hráč Barcelony nastoupil proti Spartě v Poháru mistrů evropských zemí/LM čtyřikrát.

Předpokládané sestavy:

Manchester City: Ederson – Lewis, Stones, Dias, Gvardiol – Kovačič - Sávio, Silva, Gündogan, Doku – Haaland.

Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Panák, Sörensen – Preciado, Kairinen, Laci, Ryneš – Birmančevič, Haraslín – Olatunji.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články