Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Trest za dělobuchy hozené do diváků: Muž dostal podmínku a zákaz vstupu na zápasy Sparty

Soud potrestal šestadvacetiletého muže z Hodonínska, který loni při fotbalovém derby mezi Slavií a Spartou v pražském Edenu hodil dva dělobuchy mezi slávistické fanoušky a zranil při tom otce se synem. Muž dostal tříletou podmínku a dvouletý zákaz vstupu na zápasy Sparty. Rozhodnutí je pravomocné. České televizi to řekl místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 10 Josef Mana.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Obžalovaný byl uznán vinným ze spáchání trestných činů obecného ohrožení a výtržnictví. Obžalovanému byl uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání 36 měsíců, který byl podmíněně odložen na zkušební dobu 36 měsíců," sdělil ČT Mana.

"Dále byl obžalovanému uložen zákaz vstupu na fotbalové zápasy 1. a 2. fotbalové ligy ČR, na fotbalové zápasy české pohárové soutěže a Evropské pohárové fotbalové zápasy pořádané UEFA konané v České republice s účastí fotbalového klubu AC Sparta Praha, a to na dobu 24 měsíců," doplnil.

Muž loni v září při fotbalovém zápasu podle policie záměrně prohodil ochrannou sítí ze sparťanského kotle do hlediště mezi domácí fanoušky dva dělobuchy, které po dopadu explodovaly. Mezi diváky se poté začal šířit dým a strhla se panika. Několik desítek fanoušků začalo z tribuny utíkat pryč. Dělobuch popálil na ruce asi čtyřicetiletého muže a jeho synovi způsobil tržné rány v obličeji.

S usvědčením pomohla veřejnost

Policie zhruba po měsíci zveřejnila záběry z kamer, které incident na slávistickém stadionu zachytily, a požádala veřejnost o pomoc při pátrání. Muže se poté podařilo najít a vyslechnout. Podle dřívějších policejních informací muž odmítl vypovídat, proto policie požádala fanoušky o další svědectví, díky kterým muže loni v listopadu obvinila.

Loňské zářijové derby skončilo výsledkem 1:1 a mělo bouřlivý průběh na hřišti i v hledišti. Sparťanští fanoušci vedle vhození pyrotechniky mezi sedící fanoušky také založili požár na toaletách. Slávističtí diváci zase rozvinuli choreo přes celý stadion s vulgárním nápisem na adresu soupeře a vhazovali předměty na trávník.

Sparta tehdy dostala za výtržnosti fanoušků rekordní pokutu 600 tisíc korun. Slavii nařídila disciplinární komise za nevhodné chování příznivců a nezvládnutí povinností pořadatelské služby zaplatit 400 tisíc korun.

Zdroj
ČT24, Policie ČR

Hlavní zprávy

Nejčtenější články