Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportovní legendy

Jak na City? Tráva musí hořet, říká Mistr. Hlavně přečkat začátek, dodává Frýdek

Oba opatří k legendám Sparty, Lumír Mistr i Martin Frýdek si v rudém dresu zahráli semifinálovou skupinu v nultém ročníku Ligy mistrů. Tehdy v ní Sparta porazila v Praze i slavnou Barcelonu. Nyní oba čekají, jak dopadne konfrontace Sparty se slavným Manchesterem City, zvlášť když hráči českého mistra ještě mají v živé paměti loňský výprask s Liverpoolem 1:5 doma a 1:6 venku.

Sparťanští fotbalisté
zdroj: Reuters

"Viděl jsem City s Wolves a předtím proti Arsenalu, který hrál v deseti, ale je to světový mančaft, a stál kolem svého vápna. Čekám od Sparty něco podobného a hru na brejky," říká Frýdek, který bude zápas sledovat přímo na stadionu Manchesteru City.

A Mistr se přidává. "Jsou to lidi jako my. Třeba nedají na začátku šance, Vindahl zachytá, budou se půl hodiny trápit a pak dáme náhodný gól...," zasnil se bývalý báječný technik s tím, že progres od zápasů proti Liverpoolu by měl být na Spartě určitě znát. Ale hned dodal: "Nebo taky můžeme dostat pěknej klepec."

Zkušeností od debaklu s Liverpoolem přibylo

Bývalý tvořivý záložník Frýdek také věří, že zkušenosti, které Sparta od té doby nabrala, ji posunuly dopředu. "Doufám, že se poučili. Mají zase víc zkušeností, odehráli dobře předkolo Ligy mistrů, věřím, že to nedopadne jako s Liverpoolem," říká bývalý fotbalista, kterému je stejně jako jeho bývalému spoluhráči pětapadesát.

Dva příděly od Liverpoolu by už podle Mistra dávno neměly mít v hlavách fotbalistů Sparty místo.

"Každý fotbalista by na tohle měl rychle zapomenout. Ale každý to má jinak... Já jsem nad tím nepřemýšlel, hodil jsem to za hlavu – skočil jsem si na záchod, tam jsem si dal cígo a šlo se makat znovu," popisoval, jak to řešil vytříbený technik, který ve své době motal i opory Barcelony. To by mu dneska už asi neprošlo.

"Je možné, že ty dvě vysoké porážky ještě mohou mít v hlavách, ale jen před zápasem, na hřišti už se soustředíte jen na ten daný okamžik," vysvětluje Frýdek. "Až budou na trávníku, tak by na to měli úplně zapomenout a bude hodně záležet na tom, jak přečkají začátek zápasu. To bude nejdůležitější," věří.

Na hřiště s čistou hlavou

Podle Mistra by takové vzpomínky hráčům Sparty mohly svazovat nohy. "Musejí být připravení na sto padesát procent – tráva musí hořet a musí jezdit po zadku, protože po fotbalové stránce na ně asi mít nebudou. Ale hrát se dá s každým, nás taky strašili, jak dostaneme dardu na San Siru a Camp Nou. A bylo to jinak. Hlavně si ti kluci musí věřit," dodává přesvědčeně s tím, že Sparta by měla hrát odzadu, napadat až od půlky hřiště, nebát se hrát a podržet míč. "Přemýšlet u toho a máknout," říká Mistr.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Friis: Vypadá to, že Haaland se nedá zastavit. Plán na to ale máme

Jak se vyrovnával s podobně vypjatými zápasy Frýdek? "Snažil jsem se nějak uklidnit hned ze začátku. Dát dobře první přihrávku a podobně, abych zbytečně nezkazil, abych si věřil. To je ale u každého hráče individuální," dodává chlapík, který si zahrál i Bundesligu.

Výsledek se netipuje

Jak zápas dopadne, si ale nechtěla tipnout ani jedna z bývalých opor letenského klubu. "Já jsem sice v letadle říkal, že to bude dva dva, ale to spíš jen proto, že jsem byl rád, že to moc neházelo, protože nerad lítám," smál se do telefonu Frýdek.

A jak vidí výsledek Mistr? "Já netipuju ani nesázím. Fandím Spartě od malička a věřím jí. Těším se na ten zápas, a když to bude hrozný, tak to vypnu a půjdu spát. Nic s tím nenadělám, zítra jedu na ryby," říká s nadhledem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články