Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Trenér Jílek po konci ve Spartě poprvé promluvil: Nejsem měkký trenér, jsem náročný

Až měsíc od svého odvolání z pozice hlavního kouče fotbalistů Sparty trenér Václav Jílek promluvil. "Je to první rozhovor, který jsem od té doby někomu dal," konstatoval progresivní třiačtyřicetiletý kouč, který už dořešil vše kolem ukončení smlouvy s pražským týmem a nouzový stav v době koronavirové tráví s rodinou (má tři děti) doma v Olomouci. Odmítl, že by byl příliš měkký, ale potvrdil, že spoušť po italské misi kouče Stramaccioniho slavný klub stále svazuje, a přiznal, že specifikům české kabiny podobné experimenty nenahrávají.

Asi každý trenér bere takovýhle konec u týmu jako porážku, ale nepřevažuje teď u vás nakonec spíš pocit úlevy? 

Ne, to vůbec. Spíš mám pocit nedodělané práce.

Všechny překvapilo, že jste skončil hned po prvním jarním kole, vás asi taky. Cítil jste do té doby podporu od vedení klubu, které vás přivedlo s tím, že vám dá čas přestavět tým k obrazu svému? 

Musím říct, že jsem většinou podporu vedení klubu za těch devět měsíců cítil, i když samozřejmě zazněla i kritika. Ale ten konec mě překvapil. Zaskočilo mě to. Bylo to vztažené na pět porážek za sebou, takže i z přípravy.

Pak je tady druhá stránka věci, že na Letné se dost často až příliš dávalo na názory fanoušků, kteří už ztráceli trpělivost... Máte taky ten pocit, že jejich vedení názor dost zohledňuje? 

Myslím si, že fanoušci mají na Spartě větší vliv než jinde. Tak jsem to cítil a cítím. Možná to mohl být i jeden z faktorů mého odchodu. I když do toho zápasu s Libercem jsem neměl pocit, že by byli fanoušci vůči nám přehnaně negativní.

Je něco, co byste udělal jinak, kdybyste do Sparty nastupoval teď, po zkušenostech, které z tohohle klubu ve funkci hlavního kouče máte? 

Čas nikdo vrátit neumí, takže tu možnost prostě nemáme. Kdyby to tak bylo, určitě by se našly věci, které bych udělal jinak. S čistým svědomím mohu říci, že jsem vždy jednal v rámci svého nejlepšího uvážení. Nemá cenu si vyčítat, že jsem něco udělal tak, nebo tak. Rozhodně je to dobrá zkušenost do budoucna.

Ladislav Vízek tvrdil v době, kdy před dvěma lety odcházel ze Sparty trenér Stramaccioni, že z toho, co s týmem tenhle italský kouč provedl, se bude Sparta vzpamatovávat hodně dlouho. Cítil jste ještě důsledky tehdejších razantních proměn týmu? 

Samozřejmě, že jsem to vnímal. Sparta se tehdy vydala nějakou cestou, a byť ta myšlenka mohla být dobrá, ukázalo se, že pro české prostředí byla nevhodná.

Mohl jste si říct, tyhle hráče chci a tyhle ne? 

Byli tam hráči, u nichž jsme požadovali odchod, ale měli platné smlouvy. A to je věc, kterou jako realizační tým těžko ovlivníte. A s tím pak samozřejmě souvisí i "prostor" pro příchod nových hráčů.

Měl jste možnost přivést si své hráče? 

V době našeho příchodu už byli na cestě do Sparty Michal Trávník a Andreas Vindheim. Příchod Dávida Hancka a Martina Graiciara už s námi byl konzultován. Ale to nebyly kvůli dlouhodobé herní absenci v danou chvíli posily do základní sestavy. Největším problémem v mých očích bylo vyřešení stoperské dvojice. Příchod stopera byl pro mě zásadní věcí, která se nepodařila.

Ve Spartě je prý stále problém s kabinou. Cizinci téměř nemluví česky a bez toho to nejde... vidíte to podobně? 

Musím říct, že kabina se během těch devíti měsíců výrazně změnila. Přicházeli jsme s tím, že tohle je pro celý náš realizační tým zásadní. Když funguje kabina a vztahy mezi hráči, tak se to na hřišti projeví. A jsem přesvědčen, že to šlo hodně dopředu. Atmosféra v kabině se zlepšila. I když třeba hráči tmavé pleti o těchhle věcech mají vlastní smýšlení, zlepšilo se to a bylo to cítit.

Fanoušci by radši viděli kované sparťany, kteří by za svůj tým dali všechno, což teď často na hřišti moc nefungovalo. 

Hráč by měl na hřišti vždy odvést maximum, je to jenom otázka jeho charakteru a přístupu. Kamkoliv přijde, měl by se ztotožnit s klubem i fanoušky. Snažit se naplnit nároky a očekávání a nést na hřišti svůj díl odpovědnosti. Musím říct, že ne všichni hráči to byli schopni zvládnout.

Neviděl jste to hlavně u zahraničních hráčů? 

Ne vždycky. Bylo to s nimi složitější, protože jejich mentalita je jiná.

Například Kanga teď někde řekl, že nemusí se spoluhráči chodit na večeři a na kafe, ale na hřišti to musí fungovat dohromady. Jde to? 

Hodně jsme o tom mluvili i s Tomášem Rosickým, který má velké zkušenosti z profi fotbalu. Takové typy potkal, v kabině "hráli jen na sebe", ale na hřišti pak byli schopni odevzdat pro tým naprosté maximum. Česká kabina má navíc ale svá specifika a ne všichni cizinci se tomu dokáží přizpůsobit.

Je tlak, pod kterým jste byl ve Spartě, to nejtěžší, s čím se kouč musí v tomhle týmu vyrovnat? A je větší od médií a veřejnosti, nebo od vedení klubu? 

Větší tlak jsem cítil od médií, která ovlivňují mínění fanoušků a široké veřejnosti. Respektuji, že trenér Sparty je médii hodně sledován. Ale vadí mi, že si lidé vytvářejí názor na základě informací, které nejsou vždy pravdivé.

Je velký rozdíl vést Spartu a Olomouc, s níž jste postoupil do Evropské ligy? 

To je jednoznačné. Olomouc je "rodinný klub", postavený na práci několika málo lidí. Každý úspěch je brán jako něco navíc. Ve Spartě je daleko větší odpovědnost, očekávají se pouze vítězství a každé zaváhání se bere jako prohra. Nastavení obou klubů je naprosto rozdílné.

Také jsem slyšel názor, že prý jste byl na Spartu příliš měkký. A i když je samozřejmé, že každý trenér má k hráčům jiný přístup, může na tom být něco pravdy? 

Každý trenér má svůj způsob práce. Nechci se pouštět do rozboru "měkkých a tvrdých" trenérů. Sám sebe považuji za náročného trenéra. Svou práci stavím nejen na vysokých nárocích, ale i na komunikaci, respektu a slušnosti. Velkým vzorem mi byl v tomto ohledu Víťa Lavička, se kterým jsem jako asistent zažil poslední úspěchy Sparty.

Měl jste někdy s těmi v úvozovkách hvězdami ve Spartě nějaké větší problémy?

Neměl. Komunikace mezi hráči a realizačním týmem byla velmi dobrá.

Sledujete výkony Sparty i teď? Co říkáte tomu, že se konečně začíná zvedat, málem vyhrála derby na Slavii a trápící se Štetina byl jejím nejlepším hráčem? 

Spartu dále sleduji, ale na hodnocení je zatím ještě krátká doba. Odehrála dobré pohárové utkání proti Baníku, ale ze tří ligových zápasů získala pouze 2 body. Bod na Slavii má samozřejmě svou cenu. Lukáš zvládl derby výborně. V úvodu zápasu měl ale velmi diskutabilní zákrok, za který mohl vidět i červenou kartu, a zápas nemusel vůbec dohrát. Ale tentokrát to dokázal psychicky ustát a zbytek zápasu odehrál s přehledem.

Ale Štetina předtím pořád chyboval a i třeba Tetteh neukazoval nic moc a najednou se oba zvedli. V čem to je, chyběla jim sebedůvěra, která jakoby chyběla celé Spartě, a teď jí najednou hráči získali. Není to, že se vám nepodařilo vrátit hráčům do hlavy ten pocit vítězů, hlavní důvod vašeho nezdaru?

Složitá odpověď. Nikdo neví, jaké by byly výsledky a výkony Sparty, kdybychom zůstali. My jsme byli přesvědčeni, že to půjde nahoru. Někdy je to otázka jednoho podařeného okamžiku, jedné situace. Každá trenérská výměna dává hráčům nový impuls, novou motivaci ukázat se.

BenjaminTetteh měl v derby dobré momenty, ale v předchozích zápasech očekávání nenaplnil. A Lukáš Štetina? U něho je to hlavně otázka sebevědomí. Proto jsme ho v sestavě drželi a věřili, že se chytne. Zpětně si vzpomínám, jak do nás média šila, že ho stále nasazujeme, když dělá zbytečné chyby… Panovala kolem toho podle mne zbytečná hysterie. Teď mu pomůže výsledek a výkon z derby. Ale stačilo málo, kdyby byl vyloučený, tak by zase přišla obrovská vlna kritiky mediální i fanouškovská na to, proč Štetina hrál. Pokud přenese získané sebevědomí do dalších zápasů, bude pro Spartu ještě hodně platným hráčem.

Kdyby nyní přišla nějaká nabídka z ligy, šel byste do toho hned znovu, nebo si radši dáte chvíli oddech a počkáte na tu správnou příležitost? 

V současnosti si naplno užívám rodinu a rodina mě. Pokud by nějaká nabídka přišla, velmi bych ji zvažoval. Naskočit do vlaku, který se blíží do cílové stanice, není úplně jednoduché. Snažím se pracovat koncepčně, což vyžaduje určitý čas mužstvo poznat a připravit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články