Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Davidová před sprintem: Je potřeba střílet líp a dobíjet to hned na první rány

První individuální závod novoměstského mistrovství světa je tady. Ve Vysočina Areně je na programu sprint biatlonistek. Závod na 7,5 kilometru absolvuje i česká čtveřice Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková a Lucie Charvátová. Jak se jim na domácí trati povede? Přímý přenos sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 16:50.

Středeční závodní úvod moc české radosti fanouškům nepřinesl. Kvarteto Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Markéta Davidová a Jessica Jislová zahájilo MS až 14. místem ve smíšené štafetě.

Druhý nejhorší výsledek od premiéry této disciplíny na MS v roce 2007 byl na světě.

Sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář ale vzápětí v rozhovoru pro ČT sport uvedl, že sice je potřeba z nezdaru vyvodit důsledky, ovšem také hodit štafetu za hlavu.

V pátek se jede nanovo. A je to tady.

Dosavadní sezonní výsledky Světového poháru z disciplíny nejsou z českého pohledu vůbec příznivé.

Osmé místo Lucie Charvátové z Ruhpoldingu a o místo horší příčka Terezy Voborníkové z Lenzerheide jsou spíše výjimkou, což budou chtít reprezentantky změnit.

Co napravovat má letos kupříkladu Markéta Davidová, jejímž nejlepším umístěním ve sprintu je 18. pozice z Lenzerheide. V mix-štafetě na MS čtyřikrát chybovala a se svým výsledkem nebyla příliš spokojená.

"Střelnice mě mrzí, je potřeba střílet trošku líp a dobíjet to hned na první rány, a ne tu jednu vestoje na dvě," uvedla sedmadvacetiletá reprezentantka, která ocenila dvacet tisíc diváků, kteří vydrželi fandit i v dešti.

"Je to neskutečné. Fakt je obdivuju a moc jim za to děkujeme, protože fandí a byli slyšet," vzkázala. "Není moc rozdíl, jestli tu jde o Světový pohár nebo mistrovství světa. Lidé křičí furt stejně a atmosféra je tady pořád výborná," podotkla.

Jessica Jislová na posledním úseku vytáhla po čisté ležce Česko na dvanáctou příčku, kterou udržela i po třech opravovaných ranách vestoje. V závěrečném běžeckém kole ale ztratila a nakonec projela cílem s bezmála pětiminutovým mankem jako čtrnáctá.

"Až na ty tři rány vestoje jsem spokojená. Ty nebyly až tak vypracované, jak bych si představovala. Zase to ale byl vztyčený prst, že jsem začala dávat víc pozor. Pomůže mi to i do dalších závodů, že budu pozornější v tom, co mám dělat," podotkla.

Lucie Charvátová chce při vstupu do domácího šampionátu čerpat z masy fanoušků energii. "Je to síla, kterou od nich mohu dostat. Na diváky se tedy moc těším. Věřím, že se s tím poperu a že mi když tak pak hlavu neutrhnou," uvedla jednatřicetiletá závodnice.

Osmé místo Charvátové ze sprintu v Ruhpoldingu je zároveň nejlepší výsledek Češek této zimy.

Startovní pozice Voborníkové, Jislové a Charvátové jsou ale až za první padesátkou a značí, že při předpokládané předpovědi počasí nebudou mít Češky na trati lehké počínání.

Loňská mistryně světa ze sprintu, Němka Denise Herrmannová-Wicková, už s biatlonem skončila.

Jessica Jislová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Velkými favoritkami sprintu jsou Norka Ingrid Tandrevoldová, jež vévodí průběžnému pořadí SP a v sezoně obsadila dvakrát první místo, nebo Francouzka Justine Braisazová-Bouchetová, která se taktéž radovala dvakrát. Adeptkou na světový titul je rovněž její týmová kolegyně Julie Simonová.

V sobotu jsou v Novém Městě na programu sprinty mužů, první týden na MS uzavřou nedělní stíhací závody. Po pondělním volném dni se kolotoč biatlonu ve Vysočina Areně opět rozjede.

Češky v akci – sprint:

Markéta Davidová (24), Tereza Voborníková (55), Jessica Jislová (66), Lucie Charvátová (87).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články