Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šéf světového biatlonu Dahlin pro ČT: Ohledně Rusů jsme jednotní, závodit jim nedovolíme

Byl to právě on, kdo v úterý večer slavnostně zahájil biatlonové mistrovství světa. Do Nového Města na Moravě se velký podnik vrátil po jedenácti letech a šéf Mezinárodní biatlonové unie (IBU) Olle Dahlin především doufá, že při závodnících bude vedle formy stát i tolik potřebné štěstí. Zároveň ho těší, že biatlon jako sport se neustále vyvíjí a nepřešlapuje na místě. Je rovněž rád, že v otázce startu Rusů a Bělorusů ve Světovém poháru má unie jednotný postoj.

Šéf IBU Ole Dahlin a viceprezident IBU Jiří Hamza
zdroj: ČTK

"V podstatě celý život jsem se věnoval biatlonu jako sportu. Byl to vždycky můj koníček a pracuji v něm dál. Je to kultura, atmosféra, ta rodina kolem biatlonu, jak tomu říkáme. Když se sejdeme dohromady, to je to, co mě baví," říká devětašedesátiletý Švéd v pořadu Biatlon exkluziv, který na ČT sport mapuje zákulisí světového šampionátu.

V České republice je již poněkolikáté. "Byl jsem tady už kdysi v původním podnikatelském životě a teď i kvůli sportu. Byl jsem tady určitě v roce 2013 během světového šampionátu. Mám rád zdejší lidi, jejich otevřenost, přátelství."

Aréna je podle něj zcela fantastická. "Co k tomu víc říci? Je skvělé, co se tady podařilo postavit, biatlon je sport, který takovou arénu, kam mohou přijít diváci, potřebuje. Těším se na ty nadcházející dny," chválí Dahlin Vysočina Arenu.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlon exkluziv

"Myslím, že každá aréna, každé sportoviště má něco do sebe. Vysočina Arena je vynikající. Vidíme, že je to postaveno jako stálá stavba, která může hostit i další sportovní podniky. Mnoho areálů má své vlastní kouzlo, ale když jsme v Novém Městě na Moravě, to je aréna, která je nejvyšší třídy, takže patří nejblíže mému srdci," doplňuje bývalý běžkař, který je šéfem IBU už šest let.

Faktorů, proč je podle něj biatlon tolik populární záležitostí, je hned několik.

"Dostali jsme se z lesů do arén a já byl toho přechodu součástí. Jedna z hlavních věcí je systém terčů, který teď máme a jede stylem trefíte–netrefíte. Dalším důležitým krokem bylo, když se rozhodlo, že se bude používat klasická technika," říká vystudovaný chemik a ekonom.

Neméně důležitým krokem bylo zapojení kvalitní televizní grafiky, která z biatlonu dělá vyloženě televizní, atraktivní sport.

"Máme vynikající spolupráci už celá desetiletí s Evropskou vysílací unií. Nikdy jsme nepřestali vyvíjet podmínky biatlonu tak, aby zůstal co nejvíce populární. Teď jsme spokojeni s disciplínami, jak jsou, ale jsme otevřeni jejich případnému vývoji."

V budoucnu by IBU chtěla rozšířit své pole působnosti i na další kontinenty. "Severní Amerika je důležitý region, kde také mají zimu. Pracujeme na tom, abychom mohli více vysílat přenosy v Severní Americe, na to se zaměřujeme. Budoucnost ukáže a uvidíme, kam se bude biatlon dále ubírat."

Hanna Öbergová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Velká výzva a příležitost je podle Dahlina také vysílání v Asii. "Už tam bylo pár olympijských her a doufáme, že sport tam bude populárnější a poroste. Ne sice tak rychle, jak bychom doufali, ale je to výzva, na které pracujeme."

Biatlon je po vpádu ruských teroristů na Ukrajinu už dva roky bez ruských a běloruských závodníků, na čemž se podle Dahlina nic nezmění.

"Jsme v tomto ohledu velmi jednotní. Tím pádem je to pro mě jako pro prezidenta, který má pod sebou exekutivu, daleko snazší. Rozhodli jsme se tak kvůli válce a Rusům a Bělorusům závodit nedovolujeme," řekl prezident IBU v rozhovoru pro ČT sport.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články