Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Biatlonistům úvod MS nesedl, skončili daleko za první desítkou. Slaví Francouzi

Čeští biatlonisté vstoupili do mistrovství světa čtrnáctým místem ve smíšené štafetě. Před domácím publikem v Novém Městě na Moravě závodili Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Markéta Davidová a Jessica Jislová. Z prvních zlatých medailí na novoměstském šampionátu se radují Francouzi.

České šance utrpěly vážnou ránu hned na úvodní položce. Michal Krčmář, který se v posledních týdnech trápil se zdravím, totiž musel ve Vysočina aréně na trestné kolo. "Zazdil jsem to a pokazil vstup do šampionátu. Mrzí mě to vůči týmu a fanouškům. Bylo to špatné, ale budou tu další závody," nehledal Krčmář v cíli žádné výmluvy. 

Jeho týmoví kolegové situaci postupně vylepšovali, ale na lepší než čtrnáctou příčku štafetu Tomáš Mikyska, Markéta Davidová a Jessica Jislová nevytáhli. Český tým dokončil závod s mankem téměř pěti minut na vítěze. "Střelnice mě mrzí. Je potřeba střílet trošku líp a dobíjet to hned na první rány a ne tu jednu vestoje na dvě," uvedla Davidová.

Nepovedené střelby Krčmáře litoval i trenér Matt Emmons. "Těžko říct, co se stalo. Musím to s ním probrat, co viděl a jak to bylo. Větrem to nebylo. Ten byl stejný jako při nástřelu," uvedl. "Jedna rána byla dole, jedna vpravo, dvě nahoře vlevo. To není vítr," doplnil Emmons.

Pozici favoritů potvrdili Francouzi, kteří se poblíž čela pohybovali po celý závod. A když Franziska Preussová putovala na třetím úseku na trestný okruh, otevřela se jim cesta k vítězství. Ke třetímu zlatu v historii dovezla francouzský tým finišující Julia Simonová. Stříbrní jsou Norové, bronzoví Švédové.

Jak závod probíhal?

Na natěšenou arénu v Novém Městě zapůsobila úvodní střelba jako pořádně ledová sprcha. Michal Krčmář musel po čtyřech chybách na trestné kolo a české kvarteto tak opouštělo střelnici z předposledního místa. Situaci nezachránil ani dalšími dvěma chybami na druhé položce a na druhý úsek předával s mankem již dvou minut na německo-francouzské čelo.

Řada byla na Tomáši Mikyskovi. Mladému členovi českého týmu se vedlo o poznání lépe, dohromady udělal pouze jedinou chybu a domácí barvy posunul o dvě příčky nahoru na devatenácté místo, byť na trati zaběhl šestnáctý čas se ztrátou minuty na špičku. Na ní se stále pohybovali Němci, kteří mírně získali na druhou Francii.

Poslechněte si nový Biatlon fokus podcast:

Na střelnici se nedařilo Markétě Davidové, která měla navíc potíže s dobíjením, naopak na trati předvedla nejlepší výkon z celé české čtveřice. K velké změně mezitím došlo na čele závodu. Franziska Preussová musela na trestné kolo a Německo bylo rázem ne první, ale až páté. Vedení převzali Francouzi, kteří měli v závěru Julii Simonovou.

Jessica Jislová vyrazila na svůj úsek na čtrnáctém místě s vidinou posunout české barvy alespoň na hranu první desítky. Fanoušky sice znervóznila třemi chybami vestoje, ale nakonec uzavřela úvodní závod na stejném místě, jako na kterém na svůj úsek vyrazila, a to s téměř pětiminutovým mankem na vítěze.

V cíli propukla francouzská radost – celkově skvělý výkon potvrdila suverénní Simonová, která nedala druhému Norsku pražádnou šanci. Francouzi mohou po osmi letech slavit zlato ze smíšené štafety na mistrovství světa. Bronzoví jsou Švédové, kteří před cílem stihli předjet překvapení závodu Švýcary. 

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Smíšená štafeta (4x6 km): 1. Francie (Perrot, Fillon Maillet, Braisazová-Bouchetová, Simonová) 1:09:24,4 (1 trest. okruh + 9 dobíjení), 2. Norsko (T. Bö, J.T. Bö, Knottenová, Tandrevoldová) -45,2 (0+8), 3. Švédsko (Samuelsson, Ponsiluoma, H. Öbergová, E. Öbergová) -1:01,7 (0+10), 4. Švýcarsko -1:02,9 (0+3), 5. Německo -1:30,9 (1+9), 6. Rakousko -2:30,5 (0+7), ...14. Česko (Krčmář, Mikyska, Davidová, Jislová) -4:47,8 (1+13).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články