Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Velký úterní souhrn: Českým kanoistům ani atletům se nedařilo. Warholm má rekord, Ondra finále

České medailové naděje v rychlostní kanoistice neměly na olympijských hrách v Tokiu svůj den. Kajakář Josef Dostál neuspěl ve finále závodu na 1000 metrů a vytoužené zlato nezískal, nakonec dojel až pátý. Deblkanoisté Martin a Petr Fuksové zase nepronikli do finále A. V atletice se reprezentantům nedařilo v kvalifikaci, když do finále neprošli koulař Tomáš Staněk ani jedna ze tří oštěpařek. Světlou výjimkou byl postupový výkon Lady Vondrové v semifinálovém běhu na 400 metrů. Do bojů o medaile prošel při premiéře sportovního lezení pod pěti kruhy Adam Ondra.

Je nám líto, video expirovalo.
Hodina z Tokia - den 11

RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA

Osmadvacetiletý Dostál chtěl v Tokiu útočit na olympijské zlato, které mu ve sbírce úspěchů jako jediné chybí, finálový závod se ale čtyřnásobnému světovému šampionovi nevydařil. Po opakovaném startu byl mimo medailové pozice na všech mezičasech, ve finiši sice zkoušel bojovat o třetí místo, ale snahu ještě před závěrem vzdal.

"Chtěl jsem jít o zlato. Dal jsem do toho všechno. Nepřemýšlel jsem nad tím, že bych mohl být druhý, třetí, ne že bych to nechtěl, ale chtěl jsem vyhrát. Došlo mi. Neměl jsem na to," řekl vyčerpaný Dostál, kterého od čtvrté olympijské medaile v kariéře dělily více než čtyři sekundy. Vyhrál Bálint Kopasz z Maďarska.

Petr a Martin Fuksové se na deblkanoi do bojů o medaile na kilometrové trati nedostali. Po pátém místu v semifinále se představili ve finále B, kde skončili druzí a celkově desátí.

SPORTOVNÍ LEZENÍ

Jeden z nejlepších světových lezců Ondra postoupil do čtvrtečního osmičlenného finále z pátého místa, v součinu všech tří disciplín nasbíral v kvalifikaci 216 bodů. Po 18. příčce v úvodní rychlosti, která je jeho nejslabší disciplínou, byl osmadvacetiletý Ondra v boulderingu třetí. V lezení na obtížnost sice nepotvrdil roli největšího favorita, ale čtvrté místo mu s přehledem stačilo na postup.

"Bylo to hodně infarktové, hlavně když jsem nevylezl třetí boulder, kterému jsem byl opravdu hodně blízko. Ztratil jsem v něm hodně síly. Na poslední jsem si věřil, ale myslel jsem si, že budu po boulderingu někde v půlce startovního pole a byl jsem fakt hodně naštvanej," řekl a odhalil plány pro finálovou obtížnost: "Napálím to, musím jít daleko víc do rizika, což může být cesta k dobrému výsledku," dodal Ondra.

ATLETIKA

Čtyřicetiletá oštěpařka Barbora Špotáková hodila v kvalifikaci jen 60,52 metru a v pátečním finále bude scházet. Nepostoupily ani Nikola Ogrodníková a Irena Gillarová. Bez českého zastoupení bude olympijské finále oštěpařek poprvé od Atlanty 1996. Vondrová postoupila do semifinále běhu na 400 metrů v osobním rekordu 51,14 sekundy. Nepřidal se k ní ani koulař Staněk, který v kvalifikaci skončil sedmnáctý výkonem 20,47 metru.

Vítězka z Pekingu a Londýna Špotáková skončila v kvalifikaci čtrnáctá, k postupu jí chybělo 42 centimetrů. "Nepovedlo se všechno. Nebylo tam spojení, které potřebujete, aby to střílelo, a mně to nestřílelo vůbec. Hrozně těžko se to dá změnit v kvalifikaci. Tam máte jen tři hody," komentovala světová rekordmanka svůj výkon.

Atletické soutěže ozdobil Nor Karsten Warholm, jenž ve finále běhu na 400 metrů překážek vytvořil světový rekord časem 45,94 sekundy. V dramatickém souboji s Američanem Raiem Benjaminem ubral ze svého červencového maxima 76 setin sekundy.

Jamajská běžkyně Elaine Thompsonová-Herahová získala stejně jako před pěti lety v Riu zlatý sprinterský double. Dvoustovku vyhrála v druhém čase historie 21,53 sekundy. Dokonce už potřetí za sebou pod pěti kruhy triumfovala polská kladivářka Anita Wlodarczyková, což se jí povedlo jako první atletce v historii. Tyčkařské zlato má švédský favorit Armand Duplantis, který vyhrál výkonem 602 cm a málem mu pak neodolal ani světový rekord 619 cm.

JEZDECTVÍ

Ve finále parkuru se nepředstaví ani jeden z českých jezdců. Aleš Opatrný, Anna Kellnerová ani Kamil Papoušek se v kvalifikaci mezi postupující třicítku nevešli. Nejlepším z českých reprezentantů byl Opatrný se čtyřmi trestnými body na dělené 31. příčce.

"Když jedeme na závody, tak většinou takovou výšku a techničnost skáčeme po jednom dvou kolech. Tady jsme vystavené tomu finálnímu kolu, které bychom šly po pár dnech. I pro ty koně je to rychlejší a větší krok, než jsou zvyklí," hodnotila Kellnerová náročnost. "Je mi líto, že jsem udělala tři chyby. Na druhou stranu jsme obě dvě bojovaly, nikde jsme to nevzdaly, nezastavily jsme. Strašně moc koní mělo problémy, zastavovali, nevěděli, co s tím. Jsem ráda, že jsme dojely do konce," dodala k výkonu její klisny Catch Me If You Can.

SPORTOVNÍ GYMNASTIKA

Na závěr gymnastických soutěží se dočkala první individuální medaile v Tokiu Simone Bilesová, jež obhájila na kladině bronz z Ria. Čtyřiadvacetiletá Američanka startovala poprvé od minulého úterý, kdy kvůli problémům s orientací ve vzduchu odstoupila po přeskoku ze soutěže družstev a vynechala další čtyři finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Cvičení medailistů na bradlech

MÍČOVÉ SPORTY

Ženský turnaj v plážovém volejbale zná kompletní semifinálové obsazení. V něm bude chybět německá hvězda Laura Ludwigová s Margaretou Kozuchovou, které narazily v duelu s Američankami April Rossovou a Alix Klinemanovou. Rossová tak má šanci zkompletovat medailovou sbírku, v níž jí chybí zlato.

Vrcholí také basketbalový turnaj mužů. V semifinále se utká Francie se Slovinskem a Austrálie se Spojenými státy. Američané si v těžkém čtvrtfinále nakonec poradili se Španěly, kteří v prvním poločase vedli až o deset bodů.

To španělští házenkáři se na boje o medaile těšit mohou. V semifinále však narazí na velkého favorita – Dánsko. Druhou dvojici tvoří Francie, která neměla větší problémy s Bahrajnem, a Egypt. Ten překvapivě vyřadil Německo.

DALŠÍ SPORTY

Mužský fotbalový turnaj zná dokonce už finalisty. Zatímco Brazílie udolala Mexiko až na penalty po bezbrankovém utkání, Španělé porazili domácí Japonsko 1:0 v prodloužení díky trefě Marca Asensia ze 115. minuty. O zlato si v pozemním hokeji zahrají Australané s Belgičany, o bronz pak Němci s Indy.

Domácí Japonsko slaví první zlatou olympijskou medaili v ženském boxu. Sena Irieová porazila ve finále kategorie do 57 kilogramů mistryni světa Nesthy Peteciovou z Filipín. V kategorii do 69 kg uspěl Kubánec Roniel Iglesias a po devíti letech získal opět zlato. Ve finále porazil Brita Pata McCormacka.

Předposlední vzpěračské zlato na Hrách v Tokiu získal v kategorii do 109 kg Akbar Džurajev z Uzbekistánu v olympijském rekordu 430 kg. Řecko-římský zápas zná další tři nové olympijské šampiony. Ve váze do 97 kilogramů slavil ruský zápasník Musa Jevlojev, v kategorii do 77 kg triumfoval Maďar Tamás Lörincz a mezi ženami ve váze do 68 kg zvítězila Tamyra Mensahová Stocková z USA.

Dráhovou stíhačku opanovaly německé cyklistky, které porazily favorizované Britky, bronz braly Američanky. Skoky do vody z třímetrového prkna patřily Číňanům, zvítězil Sie S'-i před krajanem Wangem Cung-jüanem. Třetí skončil Brit Jack Laugher. Brazilky Martina Graelová a Kahena Kunzeová ovládly regatu třídy 49er FX.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články