Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Japonsko má zlato v boxu žen, světová šampionka Irieové nestačila

Japonsko se dočkalo první zlaté olympijské medaile v boxu žen. Sena Irieová porazila ve finále kategorie do 57 kilogramů mistryni světa Nesthy Peteciovou z Filipín a získala pro svou zemi vůbec první zlato z ženského boxu v historii. V kategorii do 69 kg uspěl Kubánec Roniel Iglesias a po devíti letech získal opět zlato. Ve finále porazil Brita Pata McCormacka.

Sena Irieová v. Nesthy Peteciová
zdroj: ČTK/AP autor: Themba Hadebe

Dvacetiletá Irieová porazila v boji o zlato o devět let starší favoritku rozhodnutím všech pěti rozhodčích. Bronz získaly poražené semifinalistky Irma Testaová z Itálie a Britka Karriss Artingstallová.

Irieová se stala olympijskou vítězkou přesto, že se označuje za nesportovní typ. Doufá, že tím inspiruje ostatní. "Nejsem moc dobrá ve sportu, takže jsem snad ukázala dětem, které taky nejsou příliš sportovní typy, že mohou něčeho dosáhnout, pokud to nevzdají," řekla vysokoškolská studentka.

Také dvaatřicetiletý Iglesias uspěl stejně jako ve čtvrtfinále a semifinále podle všech pěti sudích. V Londýně v roce 2012 získal zlato v kategorii do 64 kg, má také bronz z Pekingu 2008. Na poslední olympiádě v Riu de Janeiro skončil pátý v kategorii do 69 kg. Bronz získali Aidan Walsh z Irska a Rus Andrej Zamkovoj.

Výsledky boxu

Muži - do 69 kg:

Finále: Iglesias (Kuba) - McCormack (Brit.) 5:0.

Konečné pořadí: 1. Iglesias, 2. McCormack, 3. Walsh (Ir.) a Zamkovoj (Rus.), 5. Johnson (USA), Baturov (Uzb.), Madijev (Gruz.), Clair (Maur.).

Ženy - do 57 kg:

Finále: Irieová (Jap.) - Peteciová (Filip.) 5:0.

Konečné pořadí: 1. Irieová, 2. Peteciová, 3. Artingstallová (Brit.) a Testaová (It.), 5. Nechitaová (Rum.), Ariasová (Kol.), Nicolsonová (Austr.), Veyreová (Kan.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články