Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Stíhačku plnou světových rekordů vyhrála sestava Němek

Německé cyklistky ve finálové jízdě stíhačky na čtyři kilometry stačily i na favorizovanou Británii a zcela tak obrátily své pořadí z Ria, kde v závodě jejich tým skončil poslední s časem o 26 sekund horším. Finálovou jízdu vyhrály nad Velkou Británií ve světovém rekordu 4:04,242. V souboji o bronz zdolaly Američanky Kanaďanky. 

Dosavadní maximum, které stanovily v pondělí Němky, sice dnes pokořily jako první právě britské dráhařky Katie Archibaldová, Laura Kennyová, Neah Evansová a Josie Knightová, jenže jejich čas vydržel v rekordních tabulkách jen zhruba šest minut, než ho pozdější šampionky opět vylepšily na 4:06,166. Ve finále pak ještě takřka dvě sekundy ubraly. Obhájkyně zlata z Ria de Janeiro se musely spokojit se stříbrem.

Zlato v týmovém sprintu mužů si vyjeli dráhoví cyklisté Nizozemska Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Roy van den Berg a Matthijs Büchli, jenž byl členem závodní trojice v kvalifikační jízdě. Mistři světa z posledních tří let potvrdili roli hlavních favoritů díky finálovému vítězství nad sestavou Británie. Bronz získali Francouzi, kteří v duelu o třetí místo předčili Australany.

Nizozemci uspěli na MS 2019 i 2020 v totožné sestavě jako dnes, kdy se jim povedlo v každém z celkem tří vystoupení zlepšit olympijský rekord. Finálovým výkonem ho nastavili na 41,369 sekundy. Úvodní dva okruhy bylo finále velmi vyrovnané, pak už ale Jason Kenny, Jack Carlin a Ryan Owens nestačili.

Třiatřicetiletý velikán Kenny se tak stejně jako jeho žena Laura musel spokojit se stříbrem. I tak se ale připojil k Bradleymu Wigginsovi jakožto nejúspěšnější Brit v historii s již osmou olympijskou medailí. Zatímco však Wiggins má bilanci 5-1-2, Kennyho sbírka zahrnuje šest zlatých a dvě stříbrné medaile. Kennyová má na kontě po dnešku čtyři zlaté a stříbro.

Ganna dotáhl italskou letku k finále a rekordu

Vynikajícím časem 3:42,307 vylepšili světový rekord ve stíhacím závodě družstev také dráhaři Itálie. Kvarteto Simone Consonni, Filippo Ganna, Francesco Lamon a Jonathan Milan překonalo během rozjížďky olympijské soutěže na velodromu v Izu rok a půl starý výkon Dánů o více než dvě sekundy. Poražení Novozélanďané ale prohráli bitvu o finále, v níž měli místy navrch, o pouhých 0,09 sekundy.

Předchozí historické maximum v podání čtveřice Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg a Rasmus Pedersen mělo hodnotu 3:44,672. Dánové ho dosáhli ve finále loňského MS koncem února v Berlíně a dnes mohli ihned odpovědět.

Seveřané nastoupili proti Britům, závod měli velmi dobře rozjetý, jenže pak Frederik Madsen, jenž táhl zbývající dánskou trojici na dráze, "sestřelil" Charlieho Tanfielda z roztrhané sestavy soupeře, když ho se skloněnou hlavou před sebou vůbec neviděl. O výsledku tak rozhodovali sudí, kteří poslali do středečního finále Dány s odůvodněním, že Brity dokázali dostihnout.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:

Dráhová cyklistika:
Muži - týmový sprint:
Finále: 1. Nizozemsko (Hoogland, Lavreysen, Van den Berg) 41,369 - Velká Británie (Carlin, Kenny, Owens) 44,589,
o 3. místo: 1. Francie (Grengbo, Helal, Vigier) 42,331 - Austrálie (Glaetzer, Hart, Richardson) 44,013.
Další pořadí: 5. Německo, 6. Rusko, 7. Nový Zéland, 8. Polsko.

Ženy - stíhací závod družstev:
Finále: 1. Německo (Brausseová, Brennauerá, Kleinová, Krögerová) 4:04,242 (světový rekord) - Velká Británie (Archibaldová, Kennyová, Evansová, Knightová) 4:10,607,
o 3. místo: 1. USA (Dygertová, Valenteová, Jastrabová, Whiteová) 4:08,040 - Kanada (Beveridgeová, Bonhommeová, Foremanová-Mackeyová, Simmerlingová) 4:10,552.
Další pořadí: 5. Austrálie, 6. Itálie, 7. Francie, 8. Nový Zéland.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články