Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dvanáct sad medailí navíc. V Soči má premiéru hned 9 disciplín

Soči - Zatímco některé sporty, jako lední hokej či skoky na lyžích mužů, již neodmyslitelně patří k programu zimních olympijských her, devět disciplín bude mít v Soči svoji premiéru. A v některých budou adepty na cenný kov i čeští sportovci.

Lyžařský slopestyle
zdroj: ČTK/APA autor: HELMUT FOHRINGER

Nejatraktivnější novou soutěží pro české fanoušky bude dozajista smíšená štafeta v biatlonu. V disciplíně, v níž startují dvě ženy a dva muži, se totiž českému týmu daří. V roce 2013 na domácím světovém šampionátu kvarteto ve složení Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Gabriela Soukalová a Veronika Vítková získalo bronz a na počátku této sezony štafeta, ve které Soukupa nahradil zkušený Zdeněk Vítek, dokonce ovládla závod světového poháru v Östersundu.

Tyto úspěchy by český tým rád potvrdil i v Soči. Dalšími adepty na stupně vítězů budou Francouzi, Norové či Rusové.

Nemalé ambice mají čeští olympionici i v nových snowboardových disciplínách, slopestylu a paralelním slalomu. Soutěž ve slopestylu, v níž jezdci projíždí trať, na které jsou různé skoky či raily, a snaží se získat za předvedené triky co největší počet bodů, již odstartovala kvalifikacemi. V té ženské se představila i Šárka Pančochová, druhá žena světové poháru, jež skončila pátá a těsně jí tak unikl přímý postup do finále.

Slopestyle
zdroj: ČTK

Napravit to bude moci v neděli, kdy snowboardistky budou v semifinále bojovat o čtyři zbývající volná místa. Kromě Pančochové jsou favoritkami na medaile Nizozemka Cheryl Maasová či Američanka Jamie Andersonová. Mezi muži je horkým adeptem na zlato Kanaďan Maxence Parrott, jenž přišel hned o dva velké soupeře. Nor Torstein Horgmo si v Soči zlomil kliční kost a Shaun White z USA se odhlásil kvůli nebezpečné trati.

To paralelní slalom, tedy závod dvou snowboardistů mezi brankami, v němž postupuje ten rychlejší, se pojede až na závěr her, 22. února. I v něm ale Česká republika bude mít horké želízko v ohni, a to rovněž druhou ženu světového poháru Ester Ledeckou. Hlavní favoritkou na zlato však bude Švýcarka Patrizia Kummerová. Mezi muži by to měl být zase Francouz Sylvain Dufour.

V Soči se již premiérově rozběhla i týmová soutěž v krasobruslení, která má za sebou krátký program mužů a sportovních dvojic a v čele jsou zatím jedni z favoritů Rusové. Disciplína, v níž soupeří celkově deset týmů, bude v sobotu pokračovat krátkým programem žen a tanečních párů. Do volných jízd, které jsou na programu v sobotu a v neděli, postoupí pět nejlepších národů.

Závodu pod pěti kruhy se dočkaly i skokanky na lyžích. O jejich startu se spekulovalo již ve Vancouveru, ale nakonec to vyšlo až v Soči, kde se ženy představí na středním můstku. Hlavní favoritkou bude Japonka Sara Takanašiová, která suverénně vede světový pohár.

Dvě nové disciplíny čekají na akrobatické lyžaře, kteří budou poprvé v historii soutěžit na U-rampě, která byla doposud doménou snowboardistů, a ve slopestylu. V něm by hlavními favoritkami měly být Němka Lisa Zimmermannová s Kanaďankou Darou Howellovou a na U-rampě Američanky Devin Loganová a Maddie Bowmanová. Mezi muži by si to ve slopestylu měli o zlato rozdat Švéd Jesper Tjader a Američan Nicholas Goepper. Hlavním adeptem na nejcennější kov na U-rampě je Kanaďan Justin Dorey.

Poslední ze skupiny nových sportů je týmová soutěž sáňkařů. V té si to rozdá hned 12 národních týmů, mezi kterými nechybí ani ten český. O tom, kdo získá zlatou medaili, rozhodne součet časů ze tří disciplín, jízd jednotlivců žen a mužů a závodu mužských dvojic.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články