Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Saně - souboj generací může ukázat nejlepšího sáňkaře všech dob

Saně jsou nejmladší olympijskou disciplínou z pomyslného triumvirátu, do něhož patří kromě tohoto sportu i bobování a skeleton. Prvním olympijským dějištěm, kde diváci mohli sledovat soutěž v jízdě na saních, byl až Innsbruck v roce 1964.

Saně (ilustrační foto)
zdroj: AP autor: Tobias Hase

Hned na těchto Hrách se také zrodil dosud nejlepší český či československý výsledek v nejrychlejší disciplíně v olympijském korytě, kde již od počátku soutěžili jak muži, tak ženy. Úspěch Oldřišky Tylové, která si na ZOH v Innsbrucku dojela pro šesté místo, poté již nikdo nepřekonal. Podařilo se jej však alespoň vyrovnat, a to Daně Beldové o čtyři roky později v Grenoblu, stejně jako Jiřímu Zemanovi a Vladimíru Reslovi v roce 1976 v Innsbrucku.

Od té doby nicméně na olympijských hrách klesá nejen výkonnost českých a československých sáňkařů, ale také jejich počet. Zatímco v Grenoblu na trať vyjelo šest soutěžících, kteří se o medaile ucházeli v osmi disciplínách, na Hry v Soči se již probojovali pouze čtyři sáňkaři a sáňkařky – Lukáš a Antonín Brožovi, Ondřej Hyman a Vendula Kotenová. I tak však jde o jednu z nejvyšších účastí za poslední roky, čeští sáňkaři a sáňkařky se přitom v posledních třech dekádách umisťovali nejlépe v druhé desítce.

Saně
zdroj: ČTK

České země přitom možná dosti nečekaně drží velkou sáňkařskou tradici. První evropský šampionát v disciplíně, ve které vždy dominovali němečtí závodníci, se konal v roce 1914 v Reichenbergu, dnešním Liberci. Ovládl jej domácí sáňkař Rudolf Kauschka, ve dvojicích zase zvítězili Karl Löbel a Erwin Posselt z Jablonce.

Nové medaile

V Soči se bude nově závodí ve čtyřech kategoriích. Kromě klasické jízdy jednotlivců (muži i ženy) a dvojic (muži) je do programu nyní zařazena i soutěž národních týmů. Z každé již existující kategorie jedou jednotliví zástupci a jejich výsledky se poté sčítejí do společného času. Jedním z dvanácti týmů je i Česká republika.

Stejně jako bobování a skeleton se i soutěž v jízdě na saních koná v areálu Sanki. Trať zvláště po uplynulých ZOH ve Vancouveru, které poznamenala smrt gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho, je bezpečnější, pomalejší, zároveň však rovněž technicky náročnější se třemi stoupáními.

Na základě výsledků z posledních světových šampionátů a letošního průběhu světového poháru lze i letos očekávat souboj obvyklých podezřelých. A může se jednat o střet přímo historický. Svou šanci na již druhou zlatou olympijskou medaili nechce promarnit teprve čtyřiadvacetiletý Němec Felix Loch.

Je nám líto, video expirovalo.
Abeceda zimních sportů: Sáňkování

Kdo překoná "létající klobásu"?

Syn bývalého německého reprezentačního trenéra Norberta Locha je nejmladším olympijským šampionem v jízdě na saních (nutno přitom podotknout, že sáňkaři obyčejně dosahují nejlepších výkonů až po třicítce), vítězem posledních čtyř z pěti mistrovství světa a suverénním králem letošního světového poháru. Pokud podruhé získá zlatou medaili, přiblíží se nejúspěšnějšímu sáňkaři všech dob, Georgu Hacklovi, známého i pod přezdívkou "létající weißwurst".

Hacklovu bilanci třech zlatých a dvou stříbrných však může již letos atakovat italský veterán Armin Zögeller. I tento čtyřicetiletý sáňkař již má na svém kontě pět olympijských medailí, pokud se mu však podaří vybojovat ještě jeden cenný kov, svého německého rivala v historických tabulkách může překonat. Zögeller přitom od splnění svého snu nemá vůbec daleko, v letošní tabulce světového poháru skončil na druhém místě.

Olympijský program - saně

8.-9.2. Muži - jednotlivci
10.-11.2. Ženy
12.-13.2. Muži - dvojice
14.2. Týmová soutěž

Zdroj
ČT sport, fil-luge.org, sane.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články