Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Velký úterní souhrn: Hokej, biatlon ani Ledecká radost neudělaly. Uspěla Březinová

Ještě před čtvrtfinále se rozloučili čeští hokejisté. Tým trenéra Filipa Pešána dosáhl nejhoršího výsledku v historii, když v Pekingu dohrál po výsledku 2:4. O poznání lépe se vedlo v krátkém programu Elišce Březinové, která do volných jízd postoupila z dvanácté příčky. Březinová však byla výjimkou: velmi špatný den měli biatlonisté a nevedlo se ani bobistům či sdruženáři Tomáši Portykovi, který zabloudil na trati. A Ester Ledecká také neuspěla.

Eliška Březinová
zdroj: ČTK/AP autor: Natacha Pisarenko

Lední hokej

Trpké vyřazení v předkole play-off musí skousnout čeští hokejisté. Švýcarského brankáře Leonarda Genoniho překonali jen Lukáš Klok s Romanem Červenkou, naopak Šimon Hrubec lovil puk ze sítě čtyřikrát.

Po porážce 2:4 skončil národní tým poprvé v historii na olympijském turnaji či mistrovství světa před branami čtvrtfinále. Platonická střelecká převaha 33:18 na tomto faktu nic nezměnila. Češi skončili celkově až devátí.

"Zklamání je obrovské. Mrzí mě, že takhle fantastický kolektiv to nedotáhl dál," hodnotil české vypadnutí trenér Filip Pešán. "Bohužel jsme vypadli, je to špatný. Chtěli jsme zabojovat o medaile, ale bohužel. Věděli jsme, jak důležitý ten zápas je, ale nezvládli jsme to," dodal kapitán Roman Červenka.

Krasobruslení

Eliška Březinová si v krátkém programu posunula osobní rekord a za 64,31 bodu obsadila dvanácté místo, díky kterému suverénně postoupila do volných jízd. Česká krasobruslařka se nad 64 bodů podívala teprve podruhé v kariéře: poprvé to bylo před několika dny v týmové soutěži.

Soutěž po krátkém programu vede Kamila Valijevová (82,16). Reprezentantka ROV může soutěžit, přestože měla před Hrami pozitivní dopingový nález. Na ledě pokazila jeden ze skoků, přesto je v čele téměř o dva body před krajankou Annou Ščerbakovovou.

Biatlon

Norská štafeta ve složení Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjastat Christiansen si dojela pro olympijské zlato. Přitom ještě před osmou střelbou to vypadalo, že nejcennější kov bezpečně ukořistí tým ROV. Ten však musel na trestná kola, čehož využila nakonec i druhá Francie. Sportovci ROV se museli spokojit s bronzem.

Čeští biatlonisté prožili střelecký černý den, na třetím úseku byl Adam Václavík dostižen a Michal Krčmář už na trať ani nenastoupil.

"Jestli jste sedmnáctí, nebo devatenáctí, nebo vás stáhnou na dvacátém místě, je už jedno. Ten závod byl tak špatný, že z toho může být člověk jen zklamaný. Je to bezmoc, beznaděj, protože jsme si sem pro tyhle místa nepřijeli," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Alpské lyžování

Jela dobře a měla našlápnuto, aby se po své jízdě dostala na průběžné první místo. Ester Ledecká ale nakonec v olympijském sjezdu skončila v hluboko v poli poražených (27.). Za vše mohla chyba v jedné ze zatáček, po níž nabrala velké manko a sen o dalším medailovém doublu se rozplynul.

Z vítězství se radovala Švýcarka Corinne Suterová, která za sebou nechala duo Italek Sofia Goggiová a Nadia Delagová. 

"Jsem ráda, že jsem se nerozsekala, to je určitě pozitivní. Takové chyby se můžou stát, ale musím si pohlídat, aby se to příště už nestalo," hodnotila své vystoupení Ledecká.

Severská kombinace

Sdruženáři se v Pekingu představili na velkém můstku. Ačkoliv nejdále doletěl Nor Jarl Magnus Riiber, po běhu na 10 kilometrů skončil až na osmém místě. Po desetidenní karanténě běžečky výrazně ztrácel, navíc v úvodu závodu spletl trasu. Zvítězil jeho kolega Jörgen Graabak.

Nejlepší z Čechů dojel osmnáctý Jan Vytrval. Tomáš Portyk, jenž byl na středním můstku nejlepší z Čechů dvacátý, měl před cílem podobný problém jako Riiber. I on se musel vracet na správnou trasu a skončil sedmadvacátý. Ondřej Pažout a Lukáš Daněk se seřadili na 29. a 30. místě.

"Prostě moje chyba. Už jsem se viděl v cíli, moc jsem neřešil, která bije. Byla mi hrozná zima a už jsem se těšil, až se ohřeju. Najednou jsem koukal, že jedu špatně," popisoval Portyk situaci. Nikdy se mu nic podobného v závodu nestalo. "Ne. Asi to bylo tím, že jsem byl hodně vyčerpaný. Už jsem na to neměl. Přijde mi to směšné," kroutil hlavou.

Boby

Dominik Dvořák s Jakubem Noskem skončili v Jen-čchingu na patnáctém místě. Kompletní stupně vítězů obsadili Němci, zlato obhájil favorit Francesco Friedrich.

Poprvé v olympijské historii stanuli na stupních vítězů bobisté z jedné země. Obhájce prvenství a mistr světa Friedrich zvítězil v součtu o 49 setin před Johannesem Lochnerem, třetí byl s odstupem již 1,69 sekundy Christoph Hafer.

Dvořák za Friedrichem, který zajel nejrychlejší čas ve třech ze čtyř jízd, zaostal 3,41 sekundy.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články