Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Červenka: Snažíš se, zkoušíš. My jsme to nezvládli

Ani další gól kapitána Romana Červenky českým hokejistům k postupu do čtvrtfinále nepomohl. Šestatřicetiletý útočník byl zklamaný, že tým zápas nezvládl, přestože věděl, jak je důležitý. Klíčový podle něj byl rychlý obrat v první třetině, po kterém se Češi už jen marně snažili prosadit.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam utkání Česko - Švýcarsko

Český tým nedokázal najít cestu ani mezi nejlepší osmičku turnaje. V předkole play-off podlehl 2:4 shodou okolností právě Švýcarsku, kde Červenka působí už šestou sezonu. "Bohužel jsme vypadli, je to špatný. Chtěli jsme zabojovat o medaile, ale bohužel. Věděli jsme, jak důležitý ten zápas je, ale nezvládli jsme to," řekl zklamaně novinářům kapitán olympijského výběru.

Češi přitom reprízu souboje ze skupiny, v němž přetlačili Švýcary v nájezdech, dobře rozehráli. Na začátku byli aktivnější a šli do vedení, když se v polovině úvodního dějství trefil Lukáš Klok. Jenže o pět minut později otočili Švýcaři skóre během pouhých 13 sekund.

"Ten obrat byl určitě jedním z klíčových momentů. Začali jsme dobře, byli jsme živější, tlačili jsme se do brány, dali jsme gól, ale pak přišly ty dva slepené góly... Pořád jsme věřili, ve druhé třetině jsme měli další šance, které jsme neproměnili. A oni využili další přesilovku," ohlédl se Červenka za momenty, které rozhodovaly o výsledku.

Sport
zdroj: ČT4

Švýcaři hráli zkušeně a jednoduše

Vyslancům země helvétského kříže se povedl obrat i proto, že dokázali využít dvě ze tří přesilovek, které jim Češi nabídli. V početní převaze udeřili góly na 1:1 a 3:1. Svěřenci kouče Filipa Pešána využili jednu ze dvou přesilovek, když právě Červenka s blížícím se závěrem snížil na 2:4.

"Jedna dvě přesilovky můžou takový zápas rozhodnout. Jak jsem říkal už po Rusku, že nám jich tolik nedají, což se potvrdilo. Od jejich otočky jsme museli hrát, co jsme chtěli, aby hráli naopak oni. Nás to stálo hrozně sil, bylo to těžší a těžší a čas plynul," konstatoval Červenka. Výkon mužstva se pak měnil v křeč. "Snažíš se, zkoušíš, víš, že když nic neuděláš, tak končíš. Nemá to samozřejmě tu lehkost, to je jasné. Mrzí mě, že jsme neudrželi vedení 1:0."

Před třetí třetinou bylo za stavu 1:3 zřejmé, že pomoct může proti kompaktně působícím Švýcarům jen brzké snížení. "Jakýkoliv gól, ale zavčas. Když ho dáš a jsi blíž, tak pak můžeš srovnat třeba v poslední minutě. Ale my ho nemohli dát, Švýcaři to hráli zkušeně a jednoduše," ocenil Červenka výkon soupeře.

Zda šlo o nejtěžší moment v reprezentaci, nechtěl spekulovat. "Je to zklamání, měli jsme jiné cíle. Nechci to však posuzovat s minulostí. Věděli jsme, že musíme vyhrát, jinak končíme. Dopadlo to, jak to dopadlo. Je to škoda, určitě se to dalo zvládnout lépe," přiznal.

Věřil, že medaile byla reálným cílem v turnaji, do něhož nakonec nezasáhli hráči NHL. "Je to tak vyrovnané, že je možné všechno. Potřebuješ, aby se sešlo více věcí, to je jasné. Stát se to určitě mohlo. Kdyby se to sešlo jinak, mohlo to vyjít. Turnaj nemá významného favorita, může to dopadnou jakkoliv. Hráli jsme vyrovnané zápasy s nimi, ale i s Ruskem, dneska se to přiklonilo ke Švýcarům," uvedl Červenka.

Sám si ve čtyřech zápasech připsal pět bodů za dvě branky a tři asistence. Dělal maximum, aby s kapitánským "céčkem" na hrudi dovedl tým k úspěchu. "Jestli bych byl zklamaný méně, kdybych neměl 'céčko', to nevím. Pro mě je to větší zklamání v tom, že ty šance třeba už nebudou. V tom je to pro mě osobně nejhorší," podotkl Červenka.

Krátce po vyřazení pro něho bylo až příliš brzy i na úvahy o možné účasti na mistrovství světa ve Finsku. "Teď fakt nevím. Nedokážu říct, ale nic neuzavírám. Jsme všichni zklamaní, tým měl určitě na víc. Nechci mluvit o štěstí, ale odrazilo se jim to od rozhodčího... To prostě musíš mít. To však nejsou žádné výmluvy, nezvládli jsme to," řekl Červenka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články