Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Norové na poslední střelbě předčili ROV a dojeli si pro zlato, česká štafeta totálně propadla

Norská štafeta ve složení Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjastat Christiansen si dojela pro olympijské zlato. Přitom ještě před osmou střelbou to vypadalo, že nejcennější kov bezpečně ukořistí tým ROV. Ten však musel na trestná kola, čehož využila nakonec i druhá Francie. Sportovci ROV se museli spokojit s bronzem. Čeští biatlonisté prožili střelecký černý den, na třetím úseku byl Adam Václavík dostižen a Michal Krčmář už na trať ani nenastoupil.

"Jestli jste sedmnáctí, nebo devatenáctí, nebo vás stáhnou na dvacátém místě, je už jedno. Ten závod byl tak špatný, že z toho může být člověk jen zklamaný. Je to bezmoc, beznaděj, protože jsme si sem pro tyhle místa nepřijeli," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Štafetu na 4 x 7,5 km organizátoři posunuli oproti původně plánovanému času o dvě a půl hodiny napřed. V čínském biatlonovém areálu panují dlouhodobě velké mrazy, i tak se teplota pohybovala okolo patnácti stupňů pod nulou.

Rozjezd ležel na bedrech Štvrteckého a možná si vzpomněl na Rybářova slova. Ten před závodem dával důraz hlavně na neabsolvování  trestného kola. 

"Rozhodovat se bude na střelnici," opakoval Rybář v podstatě jako mantru.

A v případě Štvrteckého měl pravdu dvojnásob. 

Po nesestřelení jednoho terče a třech opravách ho totiž trestný okruh neminul, odjížděl jako beznadějně poslední až necelou minutu a půl za vedoucím Švýcarem Stalderem.

Z první stojky vyrazil do čela Chalili za Ruský olympijský výběr, zatímco Norové museli skrze Laegreida kroužit a totéž čekalo i český tým.

Štvrtecký špatnou střelbu zopakoval, navíc mu trvala přes sedmdesát vteřin. Ztráta na první místo narostla bez osmnácti vteřin na tři minuty.

Jakub Štvrtecký
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

"Ta ležka odepsala celou štafetu. Mohlo se to dostřelit za jedna a nebyl by to žádný průšvih. Kuba tam ale ztratil náboj, hledal ho, dobíjel, sbíral. Rány pak byly daleko a myslím, že absolutně odešel hlavou. Závod byl v tu chvíli pryč a prakticky jsme skončili dřív, než jsme začali," doplnil Rybář.

Po první předávce byli za sebou na trati seřazeny reprezentace ROV, Běloruska a Francie. O pohybu Čechů na posledním jednadvacátém místě nemohl být pochyb, zvlášť když ztráta narůstala daleko přes tři minuty.

Ležka mezitím nebyla pro Loginova žádný velký problém, čistý byl i Lazouski a po opravě držel třetí místo Jacquelin. 

Karlík mezitím zvládl dvě opravy, manko české reprezentace ale dál narůstalo a neustalo ani po položce vestoje. Jinak ale dělal, co mohl, na svém úseku měl druhý nejlepší běžecký čas a Václavíkovi dokázal předat na devatenáctém místě před Slováky a Estonci.

"Snažil jsem se na ztrátu nemyslet, dojíždět to v prvním kole a zahltit se. Dvě netrefené rány a dobíjení jsem nezvládl. Střelecky jsem si to představoval úplně jinak, mohlo to být lepší," připustil Karlík. 

Za běžeckou formu je rád. "Ale v biatlonu mi to k ničemu není, když to nechám na střelnici. Za olympiádu jsem asi spokojenej, postupem času to hodím za hlavu a budu se soustředit dál," dodal.

Vetle Sjaastad Christiansen
zdroj: ČTK/AP

Náskok ROV zásluhou Cvetkova narůstal, za ním vyjížděl o téměř padesát vteřin Desthieux, jehož následoval Bělorus Varabei.

Václavík sice pátou střelbu zvládl, na té šesté ale zahučel do dvou trestných kol, propast českého týmu činila skoro šest minut, reprezentant byl dostižen a ze závodu stažen. Velký propadák dokonán - 19. místo a nejhorší výsledek v olympijské historii.

Latypov dál držel ROV na čele, náskok na Norsko činil padesát vteřin. Poslední střelecká položka ale byla osudová. ROV čekala dvě trestná kola, zatímco Christiansen toho stoprocentně využil. Norové přitom ztráceli na druhém úseku okolo dvou minut.

Ačkoli z druhého místa ještě Francouz Quentin Fillon Maillet dotíral, náskok Norů narůstal a seveřané si zlato ujít nenechali. ROV se nakonec museli spokojit s bronzem. Obhájci ze Švédska skončili pátí.

Výsledky štafety biatlonistů:

1. Norsko (Laegreid, T. Bö, J.T. Bö, Christiansen) 1:19:50,2 (1 trest. okruh + 7 dobíjení), 2. Francie (Claude, Jacquelin, Desthieux, Fillon Maillet) -27,4 (0+9), 3. Rusko (Chalili, Loginov, Cvetkov, Latypov) -45,3 (2+6), 4. Německo -1:04,3 (1+9), 5. Švédsko-1:49,4 (1+13), 6. Kanada -1:56,3 (2+9), 7. Itálie -1:58,6 (2+13), 8. Běloursko -1:59,0 (2+11), 9. Ukrajina -3:41,3 (4+12), 10. Rakousko -3:41,7 (2+8), ...19. ČR (Štvrtecký, Karlík, Václavík, Krčmář) dostiženi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články