Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Riiber se po skocích propadl. Vyhrál jeho sdruženářský kolega Jörgen Graabak

Sdruženáři se v Pekingu představili i na velkém můstku. Ačkoliv nejdále doletěl Nor Jarl Magnus Riiber, po běhu na 10 kilometrů skončil až na osmém místě. Po desetidenní karanténě běžečky výrazně ztrácel, navíc v úvodu závodu spletl trasu. Zvítězil jeho kolega Jörgen Graabak. Nejlepší z Čechů dojel osmnáctý Jan Vytrval.

Skokanskou část závodu v severské kombinaci na olympijských hrách vyhrál po návratu z izolace Nor Jarl Magnus Riiber. Čtyřiadvacetiletý vítěz Světového poháru z minulých tří sezon předvedl na velkém můstku 142 metrů a do desetikilometrového běhu odstartoval s náskokem 44 sekund.

Riiber měl po příletu do Číny pozitivní test na koronavirus a přišel o závod na středním můstku. Izolaci opustil v pondělí, o den později už sdruženářům alespoň v první části kraloval. V úvodu závodu však minul trasu a musel se vracet. Norský reprezentant tím ztratil drahocenné sekundy ze svého náskoku. Poté se ještě držel ve vedoucí skupině, z ní ale dva kilometry před cílem odpadl a dojel vyčerpaný osmý.

Jeho třicetiletý krajan Graabak zopakoval na velkém můstku triumf ze Soči 2014. Pro celkově už třetí olympijské zlato si dojel z dvanáctého místa po skoku, když se podobně jako v předchozím závodu v Pekingu dostal do čela až v dramatickém finiši. Šampion ze středního můstku Vinzenz Geiger z Německa byl dnes sedmý.

Norský triumf umocnil Jens Luraas Oftebro, jenž skončil druhý čtyři desetiny za Graabakem. Bronz v závěrečném spurtu vedoucí trojice získal třiatřicetiletý Japonec Akito Watabe.

Vytrval si v běhu polepšil oproti skokanské části o pět míst a dojel osmnáctý s dvouminutovou ztrátou. Bronzový medailista z juniorského mistrovství světa v roce 2018 tak dosáhl na svůj nejlepší výsledek mezi muži. "Takže spokojenost," usmál se a doufal, že mu to pomůže do další kariéry: "Je pěkné, že i když se nedaří, tak je aspoň jeden výsledek. Je to pozitivní a jsem rád."

K životnímu závodu se odrazil na můstku. Po skokanské části byl třiadvacátý. "Na můstku se mi to povedlo, skočil jsem svůj druhý nejlepší skok tady a věděl jsem, že se dokážu posunout v běhu," řekl třiadvacetiletý rodák z Jilemnice. V třeskutém mrazu se klepal zimou. "Hrozný to je na trati všude, ale nejhorší to je v cíli, když člověk rozmrzá," dodal a utíkal se zahřát.

Tomáš Portyk, jenž byl na středním můstku nejlepší z Čechů dvacátý, měl před cílem podobný problém jako Riiber. I on se musel vracet na správnou trasu a skončil sedmadvacátý. Ondřej Pažout a Lukáš Daněk se seřadili na 29. a 30. místě.

Výsledky severské kombinace na ZOH v Pekingu

Severská kombinace (velký můstek/10 km):

1. Grabaak 27:13,3, 2. J. L. Oftebro (oba Nor.) -0,4, 3. Watabe (Jap.) -0,6, 4. Faisst (Něm.) -3,3, 5. Greiderer -11,8, 6. Lamparter (oba Rak.) -18,0, 7. Geiger (Něm.) -31,2, 8. J. M. Riiber (Nor.) -39,8, 9. Ilves (Est.) -1:00,2, 10. Schmid (Něm.) -1:00,8, ...18. Vytrval -2:03,8, 27. Portyk -3:07,3, 29. Pažout -3:16,4, 30. Daněk (všichni ČR) 3:54,0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články