Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Zklamání je obrovské, hlesl Pešán. O konci mluvit nechtěl

Nejhorší výsledek v historii na olympijských hrách či mistrovství světa zapsala v Pekingu hokejová reprezentace. Trenér Filip Pešán označil vyřazení v předkole play-off se Švýcarskem za obrovské zklamání. O setrvání ve funkci krátce po skončení utkání mluvit nechtěl. Generální manažer národního týmu Petr Nedvěd naopak konstatoval, že otázka pokračování hlavního kouče u mužstva během hodnocení turnaje padne.

Trenér Filip Pešán na lavičce hokejové reprezentace
zdroj: REUTERS

"Zklamání je obrovské. Mrzí mě, že takhle fantastický kolektiv to nedotáhl dál," řekl Pešán po porážce 2:4.

"Jestli uvažuji o konci ve funkci? Samozřejmě je to neúspěch. Jsem zklamaný, na druhou stranu je pár minut po zápase a nejsem schopný říct," doplnil čtyřiačtyřicetiletý kouč, který vede národní tým druhou sezonu. V minulém ročníku pod jeho vedením prohrál s Finskem ve čtvrtfinále mistrovství světa.

Češi v Pekingu nejenže prodloužili čekání na úspěch na vrcholné akci, ale mužstvo poprvé v historii nepostoupilo do čtvrtfinále (od zavedení vyřazovací části v roce 1992).

"Když se zeptáte na letošní sezonu a na mistrovství světa, vím, že výsledky nejsou dobré. Nemá cenu si nic nalhávat. Na druhou stranu je pravda, jestli se světu nemusíme podívat trochu do očí. Bereme se za to, že bez medaile je to neúspěch. Bez diskuze ji chce každý, i já. A je neúspěch být bez medaile. Nevím ale, jestli není na čase si nalít trochu čistého vína, že spíš je obrovský úspěch bojovat o medaili," uvedl Pešán s tím, že Češi už nejsou v situaci, aby patřili na všech akcích mezi reálné aspiranty na zisk cenného kovu.

Podle bývalého kouče extraligového Liberce, jenž je zároveň svazovým šéftrenérem, si musí český hokej uvědomit, že světová špička se rozšířila. "Cíl uhrát medaili má snad každý tým, který sem přijel. Reálně jsme sehráli ve skupině dobré zápasy, ale není asi náhoda, že už snad patnáct let medaili nemáme. Nemyslím si, že je to úplně náhoda," upozornil Pešán.

Konkretizovat postavení českého hokeje ale nechtěl. "Nerad bych teď v emocích něco hodnotil. Dám si pár dnů a pak možná to zhodnotím asi líp," vysvětlil.

Utkání Česko - Švýcarsko
zdroj: REUTERS

Na Hrách získala reprezentace naposledy medaili v Turíně 2006, konkrétně bronz. Na mistrovství světa byla třetí v roce 2012. "Jestli mají kluci v hlavách, že Česko už dlouho neuspělo? Za mě to hrálo jednoznačně roli. Každý věřil, že budeme ti, kteří zase zvednou prapor českého hokeje. Bohužel jsme navázali na neúspěchy předchozích let," dodal Pešán.

Nedvěd: Odpovědnost má trenér i já

Generální manažer reprezentace Petr Nedvěd přiznal, že otázka setrvání trenéra Pešána ve funkci padne. Podle bývalého vynikajícího útočníka jde ale odpovědnost i za ním. Počítá s tím, že výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje bude řešit i jeho pozici.

"Až se vrátíme domů, uděláme si výstup z celého turnaje. I otázka pokračování Filipa Pešána ve funkci padne," prohlásil Nedvěd a na dotaz ke své odpovědnosti dodal. "Absolutně s tím nemám problém. Určitě. I to se bude řešit, protože nemůžeme takhle jezdit do nekonečna beze změn." 

Změnu naznačil v rozhovoru pro Radiožurnál i prezident svazu Tomáš Král. "Dopadlo to, jak to dopadlo, čekali jsme víc. Až se vrátí, tak se bude situace řešit na výkonném výboru," zdůraznil Král.

Z jeho vyjádření bylo zřejmé, že Pešánovo odvolání je reálné. Najít náhradu v průběhu sezony však nebude jednoduché. "I historicky jsme oslovili celou řadu trenérů, ne každému se do toho chce. Nějaká jména jsou. Je namístě se podívat do zahraničí. Je jasné, že se to musí řešit," zakončil Král.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články