Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Už jsem se viděl v cíli, vysvětlil popletení dráhy vyčerpaný a promrzlý Portyk

Český sdruženář Tomáš Portyk si stejně jako Nor Jarl Riiber spletl trasu a vjel v závodu se skokem na velkém můstku do špatného koridoru. Místo do cíle najížděl do dalšího okruhu.  Musel se tak na stadionu otočit, kousek se vracet a cílem projel sedmadvacátý. Podle Portyka se v mrazivých podmínkách na olympijském okruhu v Pekingu už prostě viděl v teple a o cestě nepřemýšlel.

"Prostě moje chyba. Už jsem se viděl v cíli, moc jsem neřešil, která bije. Byla mi hrozná zima a už jsem se těšil, až se ohřeju. Najednou jsem koukal, že jedu špatně," popisoval Portyk situaci. Nikdy se mu nic podobného v závodu nestalo. "Ne. Asi to bylo tím, že jsem byl hodně vyčerpaný. Už jsem na to neměl. Přijde mi to směšné," kroutil hlavou.

"Ale slyšel jsem, že se to nestalo jenom mně, ale i Jarlovi. Aspoň v tom nejsem sám," řekl Portyk. Zatímco český reprezentant si pohoršil umístění ve třetí desítce, tak hvězdný Nor Jarl Magnus Riiber po "bloudění" na konci prvního okruhu přišel v čele o třičtvrtěminutový náskok, v závěru odpadl a zůstal bez medaile. "To je mnohem horší," podotkl Portyk.

Portyk se od rána necítil dobře naladěn. "Nebyl to můj den. Nemohl jsem se koncentrovat, nebyl jsem v závodě hlavně psychicky," pronesl. Navíc se mu nepovedl zkušební skok, měl jen sto metrů. "Měl jsem špatné podmínky a udělal špatný skok. Byl jsem rozložený," přiznal.

V soutěžním pokusu už skočil z českého kvarteta nejvíc a dopadl na 128 metrů. Za vítr ale odečítal 21 bodů a byl dvaadvacátý. "Do závodu jsem udělal kvalitní skok, jenom jsem ho trošku zpozdil. A tady to je o štěstí. Kdyby byl odečet deset, tak by se s tím dalo něco dělat," uvedl.

Běžecká část se konala v osmnáctistupňovém mrazu. "Zima byla obrovská. Na tohle není zvyklý asi nikdo. Museli jsme se s tím nějak vypořádat a už to máme za sebou," oddechl si.

Snažil se rozjet desetikilometrový závod rozvážně. "Abych měl v konci nějaké síly. Myslím, že se mi to podařilo. Bude to znít asi hloupě, ale po tom létu, co se všechno stalo, můžu být asi spokojený," připomněl dvacátý sdruženář ze středního můstku tříměsíční výpadek v přípravě kvůli zdravotním problémům.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články