Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Velký páteční souhrn: Ledecké scházelo 13 setin. Hokejisté konečně zabrali, hokejistky končí

Přechod ze snowboardu zvládla Ester Ledecká opět výborně. Při obhajobě olympijského zlata skončila v superobřím slalomu pátá. Hokejisté si konečně uťali smolnou sérii a porazili Švýcarsko 2:1 po samostatných nájezdech. Hokejistky s největšími favoritkami turnaje bojovaly statečně, ale marně – podlehly USA 1:4 a olympiáda pro ně skončila. Biatlonistky ve sprintu čekaly víc, nejlepší byla pětadvacátá Lucie Charvátová. Skeletonistka Anna Fernstädtová je po dvou ze čtyř jízd sedmá.

Alpské lyžování

Ledecká na lyžích závodila tři dny poté, co obhájila zlato na snowboardu. Na trať super-G vyrazila druhá. Od vítězné Švýcarky Lary Gutové-Behramiové ji nakonec z páté pozice dělilo 43 setin sekundy, za bronzovou Michelle Gisinovou zaostala o 13 setin. V super-G to byl její nejlepší výsledek v sezoně.

"Na snowboarďačku dobrý," poznamenala Ledecká, kterou čeká ještě úterní sjezd a čtvrteční kombinace. "Výsledek mi přijde skvělý. Spousta opravdových favoritek skončila za mnou, a to tady lyžovaly, jsou to jenom lyžařky, tak si myslím, že to je dobré. Celkově jsem s jízdou spokojená. Udělala jsem maximum a uvidíme, jak to půjde dál," zhodnotila své úvodní vystoupení v areálu Jen-čching.

Hokej

Hokejoví reprezentanti porazili Švýcarsko 2:1 po nájezdech a po úvodní prohře s Dánskem získali ve skupině B první dva body. O prvním vítězství národního týmu v sezoně rozhodl v nájezdech jediný úspěšný střelec David Krejčí a brankář Šimon Hrubec, který zlikvidoval všech pět švýcarských nájezdů. Ze hry se prosadil Jiří Smejkal, který v 5. minutě otevřel skóre, ale soupeř záhy vyrovnal. "Doufám, že jsme nastartovali jinou sérii," řekl trenér Filip Pešán.

Druhé vítězství bez inkasovaného gólu si připsali ruští hokejisté. Brankář Ivan Fedotov vynuloval i dánské střelce a měl lví podíl na tom, že Rusové zvítězili 2:0. Skóre otevřel Pavel Karnauchov, pojistku přidal při power-play Seveřanů Kirill Semjonov. Ve skupině C si Švédové poradili se Slováky 4:1, sedmnáctiletý mladíček Juraj Slafkovský mírnil porážku třetí brankou na turnaji. Uspěli i Finové, kteří udolali Lotyše 3:1.

České hokejistky proti americkým obhájkyním zlata senzačně vedly poté, co se ve 25. minutě trefila Michaela Pejzlová. Američanky, které společně s Kanadou ženskému hokeji kralují, ale rychle vyrovnaly a ve třetí třetině rozhodly třemi góly o postupu do semifinále.

Výborný výkon v historicky prvním česko-americkém souboji podala brankářka Klára Peslarová, která měla 55 zákroků. "Mohly jsme porovnat síly s velmocí, takže jsem za ten zápas opravdu ráda. Můžeme odjet se vztyčenou hlavou," řekla Peslarová.

Biatlon

Biatlonistkám sprint na 7,5 km nevyšel. Charvátová minula poslední terč a skončila pětadvacátá, Jessica Jislová byla jednatřicátá. Česká jednička Markéta Davidová udělala čtyři střelecké chyby, obsadila 41. příčku a po druhém nejhorším sprintu v sezoně si výrazně zkomplikovala pozici do nedělního stíhacího závodu. Odstartuje se ztrátou dvou minut a 27 sekund na vítěznou Norku Marte Olsbuovou Röiselandovou.

Skeleton

Skeletonistka Fernstädtová figuruje v polovině závodu na sedmém místě. Po dvou ze čtyř jízd zaostává o 45 setin za vedoucí Jaclyn Narracottovou z Austrálie. Souboj o medaile v ledovém korytu vyvrcholí v sobotu. "Starty mi vyšly dobře a myslím, že jsem v dobré pozici. I se špatnou jízdou jsem dvě desetiny k medaili," řekla Fernstädtová.

Běh na lyžích

Fin Iivo Niskanen ovládl závod v běhu na lyžích na 15 km klasickou technikou a získal třetí olympijské zlato na třetích hrách. Nejlepší z českých reprezentantů Adam Fellner obsadil 31. místo, Michal Novák se na trati trápil a na 50. místě ztratil přes čtyři minuty.

Skok na lyžích

Všichni čtyři čeští skokani se kvalifikovali do olympijského závodu na velkém můstku. Nejlépe skočil Čestmír Kožíšek, se 126 metry obsadil 25. příčku. Z páté desítky proklouzli i Filip Sakala, Roman Koudelka a Radek Rýdl. Kvalifikaci vyhrál Nor Marius Lindvik před svým krajanem Halvorem Egnerem Granerudem.

Krasobruslení

Doping krasobruslařky Kamily Valijevovové, jež na olympijských hrách v Pekingu pomohla k vítězství Rusů v týmové soutěži, se potvrdil. Jak uvedla Mezinárodní testovací agentura (ITA), patnáctiletá závodnice měla v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu pozitivní test na zakázanou látku trimetazidin.

Ruská antidopingová agentura (RUSADA) Valijevové okamžitě dočasně zastavila činnost, ale ve středu po jejím protestu nezávislá disciplinární komise suspendaci zrušila.

Kvůli tomuto verdiktu se podle testovací agentury Mezinárodní olympijský výbor (MOV) obrátil na Sportovní arbitrážní soud (CAS), který má rozhodnout, zda bude moci Valijevová startovat v individuální olympijské soutěži. Soutěž žen začne krátkým programem v úterý.

Short track

Závod žen na krátké dráze na 1000 metrů vyhrála favorizovaná Suzanne Schultingová. Nizozemská závodnice už ve čtvrtfinále překonala světový rekord a ve finále na cílové čáře předčila Korejku Čchö Min-čong. Arianna Fontanaová z Itálie upadla a byla penalizována na desáté místo.

Rychlobruslení

Naprosto bezkonkurenční byl Nils van der Poel na desetikilometrové trati. Stejně jako na pětce odsunul na druhé místo Patricka Roesta, tentokrát ale o propastných 13,85 vteřin. Švédský rychlobruslař vyhrál na Hrách druhé zlato, a navíc o více než dvě sekundy překonal svůj vlastní světový rekord z minulého roku.

Třetí dojel Ital Davide Ghiotto, obhájce prvenství z Pchjongčchangu Ted-Jan Bloemen obsadil až osmé místo s půlminutovou ztrátou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články