Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Finové přetlačili Lotyše díky teči Komarova. Slavili i Rusové a Švédové, Slafkovský má tři góly

Druhé utkání na olympijském turnaji, druhé vítězství bez inkasovaného gólu. Brankář Ivan Fedotov vynuloval i dánské střelce a měl lví podíl na tom, že se Rusové radovali po výsledku 2:0. Skóre otevřel Pavel Karnauchov, pojistku přidal při power-play Seveřanů Kirill Semjonov. Ve skupině C si Švédové poradili se Slováky 4:1, sedmnáctiletý mladíček Juraj Slafkovský mírnil porážku třetí brankou na turnaji. Uspěli i Finové, kteří udolali Lotyše 3:1.

"Je hezké udržet nulu, ale jak už jsem říkal, ty nejdůležitější zápasy jsou teprve před námi," řekl Fedotov. "Teď není důležité, zda vyhrajete 1:0, 2:0, nebo třeba 5:4. Nejdůležitější ze všeho je samotná výhra. Byl to dobrý zápas, nešlo na mě tolik střel jako proti Švýcarům, ale snažil jsem se neustále držet ve střehu. A byly tam okamžiky, kdy to bylo zapotřebí," dodal Fedotov, který je na olympiádě poprvé.

Do souboje celků, které zvládly úspěšně vstup do turnaje, nastoupil v dánském brankovišti Dichow místo Dahma, jenž trápil české mužstvo a vychytal výhru 2:1. A nevedl si o nic hůře, v úvodním dějství zůstal neprůstřelný. Také díky faktu, že na něj pomalu se rozjíždějící Rusové vyslali pouze šest střel a neuspěli ani v jediné přesilovce, které se jim naskytly.

Od druhé třetiny už to ale bylo o něčem jiném. Sborná ji vyhrála na střely mezi tyčky drtivým poměrem 18:5 a Dichow se měl co ohánět. Hned zkraje se Dánové opět provinili proti pravidlům a jejich brankář musel vytáhnout výborný zákrok proti Slepyševově ráně. Vniveč přišla vzápětí i další početní výhoda Rusů.

Ve 29. minutě už se ale favorit dočkal. Tísněný Karnauchov se před brankovištěm dostal k dorážce, jeho první pokus ještě dokázal Dichow zastavit betonem, nicméně na opakovanou ránu už dosáhnout nemohl. Dánové měli velkou šanci na vyrovnání ve 35. minutě, kdy Rusům pláchl Nicklas Jensen, blafákem do forhendu však Fedotova nepřelstil, a skóre se i proto do druhé pauzy nezměnilo.

Po třech minutách třetí části se vytáhl znovu Dichow, když vychytal Guseva. Dánové pak zatápěli soupeři při jediné početní výhodě, k níž se za celý duel dostali. S blížícím se závěrem hrací doby měl velkou možnost poslat zápas do prodloužení Madsen, ale místo toho definitivně rozhodl při dánské power-play Semjonov.

"Je to pro nás velké zklamání. Mohli jsme vyrovnat a mít alespoň bod, možná i dva, ale nemáme nic. Na druhou stranu je dobré, když jsme zklamaní z porážky s Ruskem. Myslím, že to ukazuje, kde jako hokejový tým a celá země jsme a jaká očekávání na sebe nakládáme," prohlásil dánský útočník Nicklas Jensen.

"Vyhráli jsme dva zápasy, ale nejsem moc spokojený s tím, jak jsme hráli v útoku," připustil kouč sborné Alexej Žamnov. "Neměli jsme puk pod kontrolou, nechodili jsme před branku a hráli jsme až moc všude okolo. Proto jsme nedali více gólů. Další zápasy budou ještě těžší, v nich to musí být lepší," dodal Žamnov.

Slovák Slafkovský vstřelil třetí gól na turnaji

Švédové vyhráli nad Slovenskem 4:1 a jsou po dvou zápasech v základní skupině C stoprocentně úspěšní. V neděli je čeká souboj o první místo a přímý postup do čtvrtfinále v severském derby proti Finsku. Slovensko ani napodruhé nebodovalo a bude hrát také za dva dny o lepší nasazení do osmifinále proti Lotyšsku.

Ve slovenské brance nastoupil Matej Tomek, ale vydržel jen úvodní třetinu. Seveřané ho vyhnali po třech gólech, kdy se postupně trefili Nordström, Wallmark a Friberg. Patrik Rybár poté už neinkasoval, neboť Klingberg zvyšoval na 4:0 do prázdné brány. Za Slováky snížil v samotném závěru Juraj Slafkovský.

"Byl to můj první zápas na olympiádě, takže to bylo plné emocí a byl jsem natěšený. Nechytal jsem téměř měsíc. Užil jsem si to. Myslím, že jsme hráli dobře jako tým. Kluci mi hodně pomohli," řekl webu IIHF švédský brankář Magnus Hellberg, který se při své druhé účasti pod pěti kruhy dočkal premiérového startu. "Byl to velice těžký zápas. Švédové hráli výborně. Věděli jsme, že jsou na tom skvěle bruslařsky. My musíme hrát jednoduše v našem obranném pásmu a forčekovat," prohlásil slovenský obránce Martin Marinčin.

Finové nakonec porazili Lotyšsko 3:1 a vedou skupinu C o skóre před Švédskem. Zápas spěl za stavu 1:1 do prodloužení, jenže v 55. minutě rozhodl Leo Komarov povedenou tečí. Kapitán Suomi Marko Anttila pak přidal ještě pojistku v 59. minutě.

"Pokud chcete vyhrát tyto zápasy, musíte se jako první soustředit na defenzivu. Tak se snažíme hrát vždycky. Někdy dáme více gólů, jindy méně. Dnes bylo velice těžké se v koncovce prosadit," řekl webu IIHF kouč Finska Jukka Jalonen. "Bylo to přesně to, co jsme od Finů očekávali. Bez ohledu na to, jak mají šikovné hráče, hráli velice kompaktně a čekali na naše chyby. My se snažili hrát trochu jako oni. Proto nepadalo moc branek. Bohužel oni dali rozhodující gól, nám se to nepodařilo," prohlásil útočník Rodrigo Abols.

Hokej - muži:

Skupina B

Dánsko - Rusko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 29. Karnauchov (Slepyšev, D. Voronkov), 60. K. Semjonov. Rozhodčí: Fraňo (ČR), Campbell (Kan.) - Hancock (USA), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 5:1. Bez využití. Diváci: 907. 

Dánsko: Dichow - O. Lauridsen, Jensen Aabo, Lassen, M. Lauridsen, Larsen, Nicholas Jensen, Kristensen - Nicklas Jensen, Nielsen, Boedker - Russell, Regin, Storm - Madsen, J. Jensen, Bau - Poulsen, Jakobsen, Aagaard. Trenér: Heinz Ehlers.

Rusko: Fedotov - Nikišin, N. Něstěrov, Jelesin, J. Jakovlev, Tělegin, Vojnov, Šaripzjanov - M. Grigorenko, Šipačov, Gusev - Galijev, K. Semjonov, Gricjuk - D. Voronkov, Karnauchov, Slepyšev - Čibisov, Andronov, V. A. Tkačov - Kajumov. Trenér: Alexej Žamnov.

Skupina C:

Švédsko - Slovensko 4:1 (3:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 12. Nordström (L. Bengtsson, Friberg), 19. Wallmark (Pudas, Tömmernes), 20. Friberg (Holm, Nordström), 58. C. Klingberg (Lander, Bromé) - 59. Slafkovský (Nemec). Rozhodčí: Romasko (Rus.), Schräder (Něm.) - Obwegeser (Švýc.), Oliver (USA). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 653.

Švédsko: Hellberg - Fantenberg, L. Bengtsson, Folin, Holm, Tömmernes, Pudas, Lennström - C. Klingberg, Lander, Bromé - F. Olofsson, Wallmark, Holmberg - Rydahl, Everberg, J. de La Rose - Friberg, Krüger, Nordström - Linnus Johansson. Trenér: Johan Garpenlöv.

Slovensko: Tomek (21. Rybár) - Čerešňák, Čajkovský, Nemec, Marinčin, Kňažko, Gernát, Rosandič - Jurčo, Hrivík, Cehlárik - Holešinský, L. Hudáček, Takáč - Zuzin, Krištof, Kelemen - Slafkovský, Miloš Roman, Regenda - K. Pospíšil. Trenér: Craig Ramsay.

Lotyšsko - Finsko 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 44. Abols (Krastenbergs, D. Smirnovs) - 38. Kemiläinen (M. Lehtonen, Joonas Nättinen), 55. Komarov (Hietanen, Pokka), 59. Anttila (Mäenalanen, Lindbohm). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Nord - Lundgren (oba Švéd.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 904.

Lotyšsko: Kalninš - Cibulskis, Freibergs, Mamčics, Jaks, Balinskis, Zile, Ozolš, A. Kulda - Krastenbergs, Abols, Keninš - L. Darzinš, Daugavinš, Indrašis - Jelisejevs, Meija, Batna - Rihards Bukarts, Dzierkals, D. Smirnovs. Trenér: Harijs Vitolinš.

Finsko: Säteri - M. Lehtonen, Hietanen, Lindbohm, Vatanen, Pokka, Ohtamaa, Kemiläinen - Markus Granlund, S. Manninen, Hartikainen - V. Filppula, Pakarinen, H. Pesonen - M. Aaltonen, Rajala, Joonas Nättinen - Anttila, Björninen, L. Komarov - Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články