Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Další medaile do rodinné sbírky. Zlato na patnáctce s přehledem vyhrál Niskanen

Jeho sestra Kerttu byla ve čtvrtek těsně druhá, teď Iivo Niskanen potvrdil roli největšího favorita a ovládl klasickou patnáctku. Finský běžec na lyžích získal své druhé individuální olympijské zlato, před čtyřmi lety vyhrál závod na 50 kilometrů. Až za ním se seřadili vítěz skiatlonu Alexandr Bolšunov a bronzový Johannes Hösflot Klaebo. Nejlepší z Čechů Adam Fellner stupňoval tempo ve druhém okruhu a dojel na 31. místě.

Niskanen potvrdil, že je skvělým klasikem, a vyhrál o 23 sekund před Bolšunovem. Druhou medaili v Pekingu získal i třetí Nor Klaebo, který v úterý obhájil zlato ve sprintu.

Třicetiletý Niskanen navázal na prvenství z klasické padesátky v Pchjongčchangu, v roce 2014 v Soči získal zlato ve sprintu dvojic. V nedělním skiatlonu byl třetí.

"Cítil jsem se výborně a měl jsem celý závod pod kontrolou. Tohle vítězství pro mě moc znamená. V Soči jsem byl čtvrtý a medaile mi utekla o dvě desetiny. Musel jsem čekat dlouhých osm let, než se tahle disciplína vrátila do olympijského programu," uvedl Niskanen.

Do rodinné sbírky přidal v Pekingu už třetí cenný kov – ve čtvrtek skončila jeho sestra Kerttu na klasické desítce druhá jen o čtyři desetiny sekundy za Norkou Therese Johaugovou.

Niskanenovi jsou čtvrtou smíšenou sourozeneckou dvojicí, která se prosadila na stupně vítězů na jedné zimní olympiádě. Před nimi to dokázali v roce 1980 američtí rychlobruslaři Eric a Beth Heidenovi, sjezdaři Andreas a Hanni Wenzelovi z Lichtenštejnska a v roce 2006 Chorvati Ivica a Janica Kosteličovi v alpském lyžování.

Klaebo se dočkal první medaile z distančního závodu na velké akci. Na OH a mistrovství světa nasbíral už deset zlatých, ale všechny buď ve sprintech, nebo štafetách. "Jsem moc spokojený. Třetí místo je pro mě dneska jako zlato. Uspět v distančním závodu je mimořádné, úžasný pocit," radoval se lídr Světového poháru.

Smolařem běžeckých závodů ve středisku Čang-ťia-kchou je zatím Nor Hans Christer Holund, který byl čtvrtý stejně jako ve skiatlonu. Švýcar Dario Cologna, jenž ovládl patnáctku klasikou či bruslením na předchozích třech olympiádách, skončil v 35 letech na 44. místě.

Fellner zaostal za vítězem o více než tři minuty a vylepšil 46. místo ze své olympijské premiéry ze skiatlonu. "Podmínky dnes byly velmi slušné, měli jsme výborné lyže. Tady je těžké rozvrhnout síly. První kolo jsem jel opravdu zvolna, ale pak se mi povedlo stupňovat tempo, a nakonec to vypadá na docela slušný výsledek," řekl Fellner po doběhu. "Spokojený jsem tak na 90 procent, protože pár vteřin mi tam chybí na nejlepší třicítku," dodal.

Michal Novák měl na 50. místě manko přes čtyři minuty, na trati se trápil. "Myslel jsem si, že to bude dobrý závod. Byl jsem pozitivně naladěný a koncentrovaný. Bohužel jsme už před závodem měli problémy s lyžemi, kdy jsme testovali asi hodinu a pořád to nebylo dobré. Navíc mi to vzalo docela dost sil a narušilo to i moji koncentraci," uvedla česká běžecká jednička.

"Závod začal dobře, ale od pátého kilometru jsem se nemohl dostat do intenzity. Jakmile jsem chtěl zrychlit, tělo mě zarazilo. Byl jsem úplně vysátý a nemohl s tím nic dělat. Pak jsem si zřejmě podvědomě zpomalil a nešel do toho úplně naplno. Dokonce jsem uvažoval, jestli nemám odstoupit a šetřit síly na další závody, ale dobojoval jsem to. Ta nadmořská výška a náročný program se skiatlonem mě ale stály hodně sil," prohlásil Novák.

Petr Knop obsadil 54. příčku. Jan Pechoušek kvůli problémům se zády nestartoval.

Muži - 15 km klasicky:

1. Niskanen (Fin.) 37:54,8, 2. Bolšunov (Rus.) -23,2, 3. Klaebo -37,5, 4. Holund (oba Nor.) -49,8, 5. Červotkin (Rus.) -56,9, 6. Hyvärinen (Fin.) -1:05,4, 7. Lapalus (Fr.) -1:14,8, 8. Burman (Švéd.) -1:32,0, 9. Semikov (Rus.) -1:39,9, 10. Poromaa (Švéd.) -1:47,7, ...31. Fellner 3:06,2, 50. Novák -4:11,8, 54. Knop -4:39,6, Pechoušek (všichni ČR) nestartoval.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články