Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Doping krasobruslařky Valijevové se potvrdil, pozitivní nález měla při národním šampionátu

Doping krasobruslařky Kamily Valijevovové, jež na olympijských hrách v Pekingu pomohla k vítězství Rusů v týmové soutěži, se potvrdil. Jak uvedla Mezinárodní testovací agentura (ITA), patnáctiletá závodnice měla v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu pozitivní test na zakázanou látku trimetazidin.

Akreditovaná laboratoř ve Stockholmu informovala o pozitivním testu v pondělí po olympijské soutěži družstev.

Ruská antidopingová agentura (RUSADA) Valijevové okamžitě dočasně zastavila činnost, ale ve středu po jejím protestu nezávislá disciplinární komise suspendaci zrušila.

Kvůli tomuto verdiktu se podle testovací agentury Mezinárodní olympijský výbor (MOV) obrátil na Sportovní arbitrážní soud (CAS), který má rozhodnout, zda bude moci Valijevová startovat v individuální olympijské soutěži.

CAS oznámil, že žádost MOV a WADA dnes přijal a v krátké době jmenuje panel rozhodců, kteří se budou případem zabývat. Soutěž žen začne krátkým programem v úterý.

Rusové ovládli soutěž družstev již v pondělí. O devět bodů porazili výběr Spojených států amerických a zopakovali triumf ze Soči. Bronzovou medaili získalo Japonsko. Češi byli osmí.

Dosud se ale neuskutečnil medailový ceremoniál, který byl kvůli vzniklým podezřením odložen. Záhy se vyrojily spekulace o dopingu Valijevové včetně informací o trimetazidinu, což je látka využívaná v léčbě anginy pectoris a pomáhá krevnímu oběhu.

MOV dlouho situaci nekomentoval, komplikací byl totiž nízký věk Valijevové, který z ní dělá "chráněnou osobu". Oficiálně tudíž nemohlo být zveřejněno její jméno, pokud se proviní proti antidopingovým pravidlům. Nyní MOV apeluje na rychlé vyřešení případu.

"Chceme to maximálně urychlit. Pracujeme tak rychle, jak to jen jde," řekl mluvčí MOV Mark Adams a varoval před "divokými" spekulacemi. "Právní případy mohou být složité, ale je důležité, aby se lidem dostalo spravedlnosti," dodal.

Ruský olympijský výbor se ohradil s tvrzením, že nevidí jediný důvod, proč by Valijevová měla přijít o zlato. "Naše reprezentanty i poctivě získanou medaili budeme hájit všemi prostředky," uvedl.

"Chceme proto upozornit, že dopingové kontroly u naší sportovkyně po lednovém mistrovství Evropy i tady na olympijských hrách byly negativní," přidal ruský výbor v prohlášení na webu.

Podporu krasobruslařce vyjádřil i ruský ministr sportu Oleg Matycin. "Nejdůležitějším aspektem naší antidopingové politiky je ochrana práv čistých sportovců, především práva na objektivní vyřešení případu, a princip presumpce neviny," prohlásil ministr.

RUSADA zahájila vyšetřování případu, kvůli nízkému věku však nevyšetřuje přímo Valijevovou, ale členy jejího týmu. Značné zdržení informace o pozitivním výsledku prosincové zkoušky ruští funkcionáři vysvětlili koronavirovou karanténou pracovníků švédské laboratoře.

Nejznámějším případem užívání trimetazidinu byla kauza čínského plavce Sun Janga, který za to dostal v roce 2014 tříměsíční zákaz činnosti. Není jasné, jestli má Valijevová terapeutickou výjimku nebo zda měla někdy v minulosti potíže se srdcem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články