Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Češky statečně vzdorovaly, ale o medaile si zahrají Američanky. Peslarová zachytala výtečně

Klíčový duel turnaje zvládly se ctí, ovšem s prohrou proti velkému adeptovi na zlato. České hokejistky v olympijském čtvrtfinále padly po statečném výkonu 1:4 s Američankami. Svěřenkyně Tomáše Paciny dokonce vedly po trefě Michaely Pejzlové. Ve třetí části už ale favoritky odskočily. Brankářka Klára Peslarová čelila 59 střelám a předvedla několik výtečných zákroků.

"Bylo tam hodně střel, ale nedá se říct, že to byl nejtěžší zápas, co jsem chytala. Gólmani mají rádi, když na ně jdou střely a můžou se hýbat. My jsme si to všechny užily, mohly jsme porovnat síly s velmocí, takže jsem za ten zápas opravdu ráda. Můžeme odjet se vztyčenou hlavou," řekla Peslarová.

Češky se podle očekávání dostaly od začátku pod tlak. Američanky měly více ze hry a ústřední postavou zápasu byla česká brankářka. V polovině první třetiny již měla na kontě deset zákroků, ustála ale i oslabení při vyloučení Radové.

V 11. minutě putovala na trestnou lavici za hrubost Murphyová, český tým se poprvé výrazněji usadil v útočném pásmu, gólmanku Cavallinovou ale neohrozil. Pokus Křížové byl zblokovaný a americká brankářka si nakonec v první části nepřipsala ani jeden zákrok. České hokejistky se staly šestým ženským týmem, který za třetinu neohrozil brankářku soupeře. A prvním od Turína 2006. To Peslarová měla osmnáct zákroků, velkou šanci ale řešit nemusela.

Na začátku druhé části Američanky nevyužily třetí přesilovou hru, do slibných příležitostí se v oslabení naopak dostaly Češky. Tři střelecké pokusy ale obrana zblokovala. Ve 25. minutě se nicméně Češky dostaly senzačně do vedení, když po akci Vanišové a Křížové zakončovila do prázdné branky Pejzlová. "Denisa s Terkou to pěkně před bránou vybojovaly a ke mně se puk odrazil před odkrytou bránu. Bylo to jen zasunutí do prázdné branky," řekla Pejzlová.

Zámořské hráčky ale dokázaly rychle odpovědět. Po 48 sekundách vyrovnala z dorážky Knightová. "Chtěli jsme, aby to bylo 0:0 po první třetině, chtěli jsme dát první gól. Všechno se povedlo. Co se nepovedlo, je, že se jim podařilo rychle vyrovnat. Kdybychom se mohli přesunout přes druhou třetinu s vedením 1:0, myslím, že mohl zápas proběhnout ještě jinak. Náš tým ale bohužel z nějakých důvodů nemá štěstí," litoval trenér Tomáš Pacina.

Ve 34. minutě dostala za faul na Radovou pětiminutový trest Cameranesiová, Češky ale dlouhou početní výhodu nevyužily. Naopak do nejvýraznější šance se dostala Carpenterová, Peslarová ale její samostatný nájezd zlikvidovala. "Přesilovky nám tady nešly. Ještě jsme včera změnili složení pětek, už jsem nevěděl, koho do nich dát. Nevím, proč se nám nedařily. Nejsem vševědoucí. Moc jsme přemýšleli a nehráli intuitivně," řekl Pacina.

V úvodu třetí třetiny Peslarová tým podržela při drtivém tlaku soupeře, ve 46. minutě jí po střele Knightové pomohla tyč, vzápětí ale podruhé kapitulovala. Střelu Steckleinové mezi betony nešťastně tečovala Pejzlová. "Střelu jsem viděla na poslední chvíli a snažila jsem se to zblokovat, bohužel se to odrazilo tak blbě, že to spadlo do brány. V tu chvíli jsem se trochu proklínala, ale to se stane, to je hokej," litovala Pejzlová.

V 57. minutě uklidnila devítinásobné mistryně světa dorážkou v přesilové hře Harmonová. Minutu před koncem se kouč Tomáš Pacina rozhodl odvolat brankářku, místo snížení ale Američanky navýšily vítězství.

"Jsem na holky opravdu hrdý a šťastný za ně, že podaly takový výkon. Obětavý, nebály se Američanek. Nepodělali jsme se z nich, postavili jsme se proti nim. Byla z nich cítit frustrace. Při rozcvičce přišly rutinně na zápas, který vyhrajou. Říkal jsem si: 'To se nám hodí'. Po první třetině jsem viděl, jak mlátily dveřmi a házely hokejkami," dodal Pacina a mrzelo ho, že jeho tým nedokázal frustraci soupeře víc využít a nepostaral se o senzaci.

Hokej – ženy – čtvrtfinále:

USA - ČR 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 26. Knightová (Coyneová-Schofieldová, Brandtová), 47. Steckleinová (Panneková, Kellerová), 57. Harmonová (Brandtová, Knightová), 60. Coyneová-Schofieldová - 25. Pejzlová (Vanišová, Křízová). Rozhodčí: Manthaová (Kan.), Nurmiová (Fin.) - Hammarová (Švéd.), Hanleyová (USA). Vyloučení: 3:5, navíc Cameranesiová (USA) 5 min. Využití: 1:0.

Sestavy:
USA: Cavalliniová - Barnesová, Steckleinová, Harmonová, Kellerová, Bozeková, Dunneová, Harveyová - Knightová, Brandtová, Coyneová-Schofieldová - Kesselová, Roqueová, Carpenterová - Zumwinkleová, Panneková, Cameranesiová - Murphyová, Compherová. Scamurraová. Trenér: Noel Johnson.
ČR: Peslarová - Horálková, Tejralová, Kolowratová, Čajanová, Radová, Pejšová - Vanišová, Pejzlová, Křížová - Neubauerová, Mlýnková, Mrázová - Lásková, Mills, Přibylová - Serdar, Pátková, Bukolská. Trenér: Tomáš Pacina.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články