Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Roeiselandová slaví zlato ze sprintu. Davidová střelecky tápala

Stylem start–cíl si Marte Olsbuová Roeiselandová dojela ve sprintu pro své první individuální olympijské zlato. Češkám se příliš nevedlo. Markéta Davidová čtyřikrát chybovala, Jessice Jislové se neběželo dobře. Nejblíže slušnímu výsledku byla Lucie Charvátová, poslední střelou si ale celkově pohoršila na konečné pětadvacáté místo.

Roeiselandová už má z Pekingu zlato ze štafety a bronz z individuálního závodu. Jedenáctinásobná mistryně světa je teprve druhou norskou biatlonistkou s individuálním olympijským zlatem v historii.

Ve Vancouveru 2010 zvítězila ve vytrvalostním závodu Tora Bergerová. Pro stříbro si nyní v Číně dojela čistá Švédka Elvira Öbergová, bronz ukořistila Italka Dorothea Wiererová. Prvních pět závodnic v cíly mělo stoprocentní úspěšnost střelby.

Do toho měla Davidová daleko. "Markéty rány byly vleže nahoře. Nebylo to větrem, myslím, že je přejížděla. Byly to její chyby," hodnotil závod z českého pohledu asistent trenéra Jiří Holubec v rozhovoru pro ČT sport.

"Sebere se z toho a jedeme dál, ještě jsou další závody," doplnil po závodu na 7,5 km. Davidová si totiž hned na ležce připsala tři sta metrů navíc a stejnou měrou si počínala také posléze.

"Ten smích z rozcvičky rychle přešel. Nevím, co se stalo. Rány vleže... Cvakala jsem na vítr, ale nevím, kde to bylo, co jsem udělala jinak než normálně," přemýšlela jednačtyřicátá Davidová.

Marte Olsbuová Roeiselandová
zdroj: ČTK/AP

"Nemyslím si, že jsem první kolo přepálila. Zajela jsem tady dobrej individuál a nevím, co se tam dneska stalo. Nevím, jestli se do stíhačky dostanu." Nakonec to do šedesátky nejlepších přece jen stačilo.

Jednatřicátá Jessica Jislová minula v úvodní položce poslední ránou, ze stojky odjížděla s jedničkou. "Necítím se tady vůbec dobře, takže jsem se snažila vydolovat z mých nohou něco použitelnýho, zbytky energie," uvedla Jislová v areálu s nadmořskou výškou hodně nad 1600 metrů.

"Věděla jsem, že to bude bolet, hodlala jsem se s tím poprat a nějak to dopadlo. Nevím, čím to je, a nevím, jak se z toho dostat. Hodně tady bojuju. Se střelbou jsem jinak spokojená, aspoň to mě trochu drží," řekla Jislová.

Ráda by se prodrala do závodu s hromadným startem. "Snad nějaké bodíky ulovím a dostanu se tam," dodala. "Naděje tu je, musí to potvrdit stíhačkou. Doufejme, že budeme mít na startu co nejvíce holek," přál si Holubec.

Lucie Charvátová byla po první čisté střelbě průběžně devátá se ztrátou třinácti vteřin. Závod měla rozjetý krásně, ale stejně jako Davidová v pondělím individuálu netrefila až poslední ránu, byť ze závodu dvoupoložkového.

"Skoro se nepoznávám, střelba je najednou dobrá, ale na trati se trápím neskutečně. Myslím, že nás potkal ten nejlepší den, co tady je. Bezvětří, podmínky jsou výborné, mohu tu stát bez rukavic," hodnotila Charvátová. "Lucka tady má slušné výkony," těšilo Holubce.

Poslední Češka v závodu – Tereza Voborníková, která dostala přednost před Evou Puskarčíkovou, dojela na 58. místě. Do stíhačky tak postoupily všechny čtyři Češky. V pátek se na olympijských hrách jede sprinterský závod mužů.

Výsledky sprintu biatlonistek:

1. Röiselandová (Nor.) 20:44,3 (0 tr. okruhů), 2. E. Öbergová (Švéd.) -30,9 (0), 3. Wiererová (It.) -37,2 (0), 4. Hauserová (Rak.) -47,3 (0), 5. Tandrevoldová (Nor.) -1:00,2 (0), 6. Rezcovová (Rus.) -1:05,0 (2), 7. Magnussonová (Švéd.) -1:05,9 (0), 8. Džimová (Ukr.) -1:07,5 (1), 9. Bescondová (Fr.) -1:08,8 (1), 10. Stremousová (Mold.) -1:15,2 (0), ...25. Charvátová -1:51,3 (1), 31. Jislová -1:58,4 (1), 41. Davidová -2:27,5 (4), 58. Voborníková (všechny ČR) -2:46,6 (2).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články