Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Karlík klepal na nejlepší, ale pokazil poslední střelbu. Zlatý je Fillon Maillet

Je nejlepším biatlonistou této sezony a na olympijské půdě svou fazonu potvrdil. Quentin Fillon Maillet si ve vytrvalostním závodě dovolil dokonce dvě chyby, i tak však s přehledem zvítězil. Za Francouzem se seřadili Anton Smolski a obhájce zlata Johannes Bö. Nejrychlejším z českých závodníků byl Mikuláš Karlík (31.), který mohl skončit mezi nejlepšími – nebýt závěrečné střelby.

Dvacet kilometrů a čtyři návštěvy střelnice. Ve vytrvalostním závodě je dost prostoru k tomu napravit své chyby, i když ty se přísně trestají. Quentin Fillon Maillet se dvakrát netrefil, a dostal tak penalizaci dvou minut. I s ní však dokázal zbytek startovního pole porazit a ukázal, že ne nadarmo v letošní sezoně vede Světový pohár.

České šance mařila v případě Jakuba Štvrteckého (5 chyb a 65. místo) a Michala Krčmáře (5 a 59.) střelba. O poznání lépe střílel Mikuláš Karlík, bohužel jen do čtvrté položky. Na ní přišly tři chyby, které mladého závodníka z první desítky odsunuly hluboko startovním polem. Milan Žemlička (2 a 62.) střílel lépe, ale běžecky na ostatní výrazně ztrácel.

"Chyby pramenily z přemíry snahy. Nebylo to v tom, že bych si nevěřil nebo váhal, naopak. Na vytrvalostní závod jsem se těšil, ale dnes ani běžecká stránka nebyla dobrá. Musíme to zanalyzovat. Nekončíme tu a takhle to nebudu chtít nechat," říkal po závodě pro ČT Krčmář.

Quentin Fillon Maillet
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Jak závod probíhal?

České závodníky srážela špatná střelba. Tři chyby předvedl hned na začátek závodu Štvrtecký, to samé se stalo Krčmářovi na střelbě číslo tři. Nemohli tak pomýšlet na vyšší příčky. Výjimkou byl Karlík, který zahájil dokonce třemi nulami. Jenže tíhu okamžiku nezvládl a tři minely na poslední položce byly příliš. 

Poslední ranou si možnou medaili odstřelili Maxim Cvetkov i Tarjei Bö, kteří 19 z dvaceti výstřelů umístili správně – až na ten poslední. Před oba se totiž dostal jak obhájce zlata Johannes Bö, tak vedoucí závodník Světového poháru Fillon Maillet, kteří oba chybovali dvakrát. Francouz však výrazně rychleji běžel a Nora porazil o 31 vteřin.

Fillon Maillet se pak ještě musel strachovat, když čistě střílející Bělorus Anton Smolski vyjížděl z poslední návštěvy střelnice s náskokem dvou vteřin, ty ale nebyly v jeho silách udržet. Po cestě do cíle jich ztratil sedmnáct, i tak to však běloruskému závodníkovi stačilo na překvapivé stříbro před bronzovým Johannesem Bö.

Muži - vytrvalostní závod (20 km):

1. Fillon Maillet (Fr.) 48:47,4 (2 tr. minuty), 2. Smolski (Běl.) -14,8 (0), 3. J. T. Bö (Nor.) -31,1 (2), 4. Cvetkov (Rus.) -34,9 (1), 5. Gow (Kan.) -1:05,6 (1), 6. Doll -1:07,1 (2), 7. Rees (oba Něm.) -1:21,6 (1), 8. T. Bö (Nor.) -1:29,6 (1), 9. Claude (Fr.) -1:38,1 (2), 10. Loginov (Rus.) -1:40,2 (3), ...31. Karlík -4:08,9 (3), 59. Krčmář -6:40,5 (5), 62. Žemlička -6:56,9 (2), 65. Štvrtecký -7:05,3 (5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články